CNV: Twee op drie werknemers krijgt geen fietsvergoeding

Fiets • CNV benadrukt dat fietsen bijdraagt aan het verminderen van files, het verminderen van stress op de werkvloer en het bevorderen van een actieve levensstijl, wat de fysieke gezondheid van werknemers ten goede komt.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Uit een onderzoek van vakbond CNV onder 2199 werkenden blijkt dat tweederde van de werknemers geen fietsvergoeding krijgt van hun werkgever. Van de respondenten fietsen 594 mensen naar hun werk, en slechts de helft van deze groep kan via hun werkgever sparen voor een fiscaal voordelige fiets. Vooral in de commerciële sector ontbreken dergelijke regelingen vaak, terwijl deze bij de overheid en in het onderwijs vaker voorkomen.

“Bedrijven hebben de mond vol over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de meest duurzame vorm van vervoer, de fiets, heeft het nakijken”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Wie fietst naar het werk, draait doorgaans zelf voor de kosten op. Vreemd, want een fiets kost ook geld. Zeker de elektrische fiets is duur, ook in onderhoud.”

CNV benadrukt dat fietsen bijdraagt aan het verminderen van files, het verminderen van stress op de werkvloer en het bevorderen van een actieve levensstijl, wat de fysieke gezondheid van werknemers ten goede komt. In de cao-onderhandelingen zet de vakbond daarom sterk in op reiskostenvergoedingen voor fietsers en voordelig sparen voor fietsen.

KPN voerde vorig jaar een ruimhartige fietsvergoeding in. Lees in een interview met mobiliteitsmanager Carlo van Steenvoorden waarom de telecomreus deze stap zette.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

CNV: Twee op drie werknemers krijgt geen fietsvergoeding | Fleet&Mobility

CNV: Twee op drie werknemers krijgt geen fietsvergoeding

Fiets • CNV benadrukt dat fietsen bijdraagt aan het verminderen van files, het verminderen van stress op de werkvloer en het bevorderen van een actieve levensstijl, wat de fysieke gezondheid van werknemers ten goede komt.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Uit een onderzoek van vakbond CNV onder 2199 werkenden blijkt dat tweederde van de werknemers geen fietsvergoeding krijgt van hun werkgever. Van de respondenten fietsen 594 mensen naar hun werk, en slechts de helft van deze groep kan via hun werkgever sparen voor een fiscaal voordelige fiets. Vooral in de commerciële sector ontbreken dergelijke regelingen vaak, terwijl deze bij de overheid en in het onderwijs vaker voorkomen.

“Bedrijven hebben de mond vol over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de meest duurzame vorm van vervoer, de fiets, heeft het nakijken”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Wie fietst naar het werk, draait doorgaans zelf voor de kosten op. Vreemd, want een fiets kost ook geld. Zeker de elektrische fiets is duur, ook in onderhoud.”

CNV benadrukt dat fietsen bijdraagt aan het verminderen van files, het verminderen van stress op de werkvloer en het bevorderen van een actieve levensstijl, wat de fysieke gezondheid van werknemers ten goede komt. In de cao-onderhandelingen zet de vakbond daarom sterk in op reiskostenvergoedingen voor fietsers en voordelig sparen voor fietsen.

KPN voerde vorig jaar een ruimhartige fietsvergoeding in. Lees in een interview met mobiliteitsmanager Carlo van Steenvoorden waarom de telecomreus deze stap zette.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.