Gemeente Amsterdam bestelt elektrische vuilniswagens, ontheffing voor diesels tot 2026

Amsterdam • VVD-raadslid Kune Burgers benadrukt dat als de gemeente zelf niet uitstootvrij kan rijden, het voor ondernemers ook een uitdaging zal zijn.
Sander van Vliet Sander van Vliet
(Foto: Shutterstock).

De gemeente Amsterdam schaft 45 elektrische vuilniswagens aan. Deze vuilniswagens vervangen de huidige dieselvoertuigen vanaf het eerste kwartaal van 2026. Tot die tijd gebruikt de gemeente een ontheffing om afval in te zamelen binnen de uitstootvrije zone. Dat meldt de gemeente in een raadsbrief.

Vorig jaar ontstond veel ophef toen de gemeente besloot 37 nieuwe dieselvuilniswagens aan te schaffen, ondanks de doelstelling om binnen de ringweg A10 vanaf 2025 een uitstootvrije milieuzone in te voeren. Na de ophef is het aantal nieuwe dieselvuilniswagens teruggebracht tot 27. VVD-raadslid Kune Burgers benadrukte destijds dat als de gemeente zelf niet uitstootvrij kan rijden, het voor ondernemers ook een uitdaging zal zijn.

Netcapaciteit

Het nieuwe besluit om 45 elektrische voertuigen aan te schaffen, moet bijdragen aan de doelstelling om het gemeentelijke wagenpark tegen 2030 volledig uitstootvrij te maken.

Naast de aanschaf van nieuwe voertuigen, werkt de gemeente aan de noodzakelijke randvoorwaarden zoals voldoende netcapaciteit en laadvoorzieningen op de werven. “De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan deze randvoorwaarden en dat zullen we de komende jaren blijven doen. In het eerste kwartaal van 2026 zijn de voorwaarden gereed voor 45 zware elektrische voertuigen,” aldus Van Buren in de brief.

Het kredietbesluit voor de aanbesteding van de 45 elektrische voertuigen wordt aan de raad voorgelegd in dezelfde vergadering als de begroting 2025.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Gemeente Amsterdam en Vuilniswagens

Gemeente Amsterdam bestelt elektrische vuilniswagens, ontheffing voor diesels tot 2026 | Fleet&Mobility

Gemeente Amsterdam bestelt elektrische vuilniswagens, ontheffing voor diesels tot 2026

Amsterdam • VVD-raadslid Kune Burgers benadrukt dat als de gemeente zelf niet uitstootvrij kan rijden, het voor ondernemers ook een uitdaging zal zijn.
Sander van Vliet Sander van Vliet
(Foto: Shutterstock).

De gemeente Amsterdam schaft 45 elektrische vuilniswagens aan. Deze vuilniswagens vervangen de huidige dieselvoertuigen vanaf het eerste kwartaal van 2026. Tot die tijd gebruikt de gemeente een ontheffing om afval in te zamelen binnen de uitstootvrije zone. Dat meldt de gemeente in een raadsbrief.

Vorig jaar ontstond veel ophef toen de gemeente besloot 37 nieuwe dieselvuilniswagens aan te schaffen, ondanks de doelstelling om binnen de ringweg A10 vanaf 2025 een uitstootvrije milieuzone in te voeren. Na de ophef is het aantal nieuwe dieselvuilniswagens teruggebracht tot 27. VVD-raadslid Kune Burgers benadrukte destijds dat als de gemeente zelf niet uitstootvrij kan rijden, het voor ondernemers ook een uitdaging zal zijn.

Netcapaciteit

Het nieuwe besluit om 45 elektrische voertuigen aan te schaffen, moet bijdragen aan de doelstelling om het gemeentelijke wagenpark tegen 2030 volledig uitstootvrij te maken.

Naast de aanschaf van nieuwe voertuigen, werkt de gemeente aan de noodzakelijke randvoorwaarden zoals voldoende netcapaciteit en laadvoorzieningen op de werven. “De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan deze randvoorwaarden en dat zullen we de komende jaren blijven doen. In het eerste kwartaal van 2026 zijn de voorwaarden gereed voor 45 zware elektrische voertuigen,” aldus Van Buren in de brief.

Het kredietbesluit voor de aanbesteding van de 45 elektrische voertuigen wordt aan de raad voorgelegd in dezelfde vergadering als de begroting 2025.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Gemeente Amsterdam en Vuilniswagens