Auto en fiscus

Laatste update:

Fiscus gebruikt parkeergegevens voor leasecontrole

De Belastingdienst heeft parkeergegevens opgevraagd van alle mensen die in 2012 bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. De fiscus wil deze gegevens gebruiken om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers rijden dan ze in hun rittenadministratie opgaven. Dat meldt het NRC Handelsblad vandaag.

Volgens het Nationaal Parkeer Register (NPR) hebben alleen gemeenten, private parkeerbedrijven en `serviceproviders mobiel parkeren` toegang tot de gegevens van hun klanten. De Belastingdienst wordt niet gemeld.

In het NPR kunnen controleurs zien of parkeerders hebben betaald. Tientallen gemeenten zijn erop aangesloten om kentekenparkeren te kunnen aanbieden. De gegevens van de parkeerders zouden na acht weken gewist worden, maar nu blijkt dat ze alleen worden ‘versleuteld’ en later opnieuw toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Update 29 juni
In een reactie aan het NRC vanochtend laat de Belastingdienst weten in zijn recht te staan.
Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens ging het Servicehuis Parkeren, dat het NPR beheert, echter over de schreef. SHPV had de klantgegevens moeten wissen na acht weken, zoals het tegen klanten had gezegd.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Fiscus gebruikt parkeergegevens voor leasecontrole | Fleet&Mobility

Fiscus gebruikt parkeergegevens voor leasecontrole

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens het Nationaal Parkeer Register (NPR) hebben alleen gemeenten, private parkeerbedrijven en `serviceproviders mobiel parkeren` toegang tot de gegevens van hun klanten. De Belastingdienst wordt niet gemeld.

In het NPR kunnen controleurs zien of parkeerders hebben betaald. Tientallen gemeenten zijn erop aangesloten om kentekenparkeren te kunnen aanbieden. De gegevens van de parkeerders zouden na acht weken gewist worden, maar nu blijkt dat ze alleen worden ‘versleuteld’ en later opnieuw toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Update 29 juni
In een reactie aan het NRC vanochtend laat de Belastingdienst weten in zijn recht te staan.
Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens ging het Servicehuis Parkeren, dat het NPR beheert, echter over de schreef. SHPV had de klantgegevens moeten wissen na acht weken, zoals het tegen klanten had gezegd.