Prinsjesdag: geen uitzonderingspositie bedrijfsfiets

Redactie Redactie
• Laatste update:

Olaf de Bruin, directeur van RAI Vereniging, zegt verder bezorgd te zijn over het uitblijven van Autobrief 2. “In eerste instantie moest dat al voor de zomer gebeuren, daarna zou het Prinsjesdag 2014 worden. Op dit moment is onduidelijk wat de timing van deze brief is en dat kan zorgen voor blijvende onduidelijkheid bij de consument. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dat geen goed signaal voor de branche is.”

Ook de bedrijfsfiets krijgt geen aparte status in de werkkostenregeling (WKR). Vanaf 1 januari 2015 moeten alle bedrijven gebruik maken van de WKR. Die schrijft voor dat werkgevers tot 1,5 procent van hun totale loonkosten aan vergoedingen onbelast aan werknemers mag geven. Wanneer er meer wordt weggegeven, moet over het extra bedrag 80 procent belasting worden betaald.

Onder die onbelaste vergoedingen vallen onder meer maaltijden, kerstpakketten, maar ook fietsen. De brancheverenigingen hoopten dat het Kabinet ervoor zou kiezen een uitzondering te maken voor fietsen (zoals dat ook voor telefoons en laptops is gedaan), zodat het voor alle werkgevers gunstig zou blijven om een fiets van de zaak te verstrekken. In de nieuwe situatie is de keuze aan werkgevers of ze de WKR zullen gebruiken om hun personeel fietsen aan te bieden, of het bijvoorbeeld aan te wenden voor een bedrijfsfeest. 

Lees meer over de mobiliteitsbelastingen per 1 januari 2015 in Fleet&Mobility 3 die volgende week verschijnt.