Grijs beheer | Familiebedrijven bundelen verhuur-krachten

Vijftien autoverhuurders werken samen binnen De Auto Verhuurders (DAV). Deze samenwerking geeft de deelnemende familiebedrijven meer slagkracht, met behoud van de eigen identiteit.
Meer dan tien jaar geleden stootte Sander Kuperus (40) twee dealerschappen, een spuiterij, werkplaats en magazijn van het gelijknamige familiebedrijf uit Hilversum af. Sindsdien richt hij zich uitsluitend op de verhuur van personenauto’s voor Hertz en op die van bedrijfswagens onder het Kuperus-label. Een goede zet, zo bleek, maar het kon nog beter. Daarom is Kuperus met nog vier andere verhuurbedrijven een ‘soft franchise’ aangegaan. Binnen dit samenwerkingsverband, De Auto Verhuurders (DAV), is iedereen vrij om de zaken te regelen zoals het hem goeddunkt. “Wat ons bindt, is het DNA. Alle eigenaren zijn familiebedrijven en dat is een harde eis”, stelt Kuperus. Het idee om samen te werken leefde ook bij de andere ondernemers, zegt hij. In 2016 leidde dit tot de oprichting van DAV. “Er was behoefte aan het delen van kennis en informatie op een informele manier. Dit gebeurt nu op basis van vertrouwen. De onderlinge sfeer is vriendelijk en de lijnen zijn kort, ook al omdat de dga’s vaak zelf op de werkvloer te vinden zijn”. De bestuursfuncties binnen DAV roteren eens in de drie jaar: Kuperus neemt nu marketing en communicatie voor zijn rekening.
Vijf eigenaren
De vijf eigenaren van DAV zijn – behalve Kuperus – Bultman (Apeldoorn), Van Dusschoten & Van Ginkel (Amersfoort), Diks (Amsterdam) en Bert Jonk (Zaandam). Samen beheren zij een vloot van meer dan tweeduizend voertuigen. Omdat er nog een tiental autoverhuurders bij aangesloten is, beschikt DAV over een netwerk van 36 vestigingen met landelijke dekking. “Deze constructie geeft ons de slagkracht die je als verhuurder tegenwoordig nodig hebt, maar zonder de verplichtingen en kosten die een formule met zich meebrengt. We betalen alleen contributie voor zaken als commerciële uitingen. Niemand is verplicht een huisstijl te adopteren en er is geen centrale holding die een fee verlangt.” Binnen DAV zijn afspraken gemaakt over uniformiteit binnen het wagenpark, zonder dat de eigen identiteit van de verhuurbedrijven is aangetast. Zo volstaat het als elk bedrijf één bestelwagen heeft die aan de zijkanten in de kleuren van DAV is bestickerd. “Omwille van de herkenbaarheid blijven we allemaal local heroes”, zegt Kuperus.
Pieken opvangen
Behalve dat de DAV-leden elkaar klanten kunnen doorspelen uit een andere regio, kunnen ze ook bij elkaar terecht als een klant direct vervoer nodig heeft en het juiste type voertuig op dat moment niet bij hen beschikbaar is. Dit onder het motto ‘Klanten bedienen wij samen’.
Evenals Kuperus verhuren Bultman en Van Dusschoten & Van Ginkel hun personenauto’s onder de Hertz-vlag; de andere twee hebben hun eigen label. De verhouding tussen geel en grijs kenteken is circa 5 om 95 procent. “Anders dan de grote verhuurbedrijven hebben wij veel speciale bedrijfswagens in de vloot. Dat kunnen busjes zijn voor rolstoelvervoer, maar ook bestelauto’s met een koelinstallatie, een pick-up of zelfs een 18-tons vrachtauto.”
DAV bedient ook grote klanten zoals supermarktketen Jumbo. Dat doet onder meer een beroep op de autoverhuurders als zich pieken in de bezorgingsdrukte voordoen, bij uitval door schade en als ze voorlopers nodig hebben in de periode voor de daadwerkelijke levering van nieuw bestelde voertuigen plaatsvindt. Door de samenwerking zijn we heel flexibel en kan DAV snel leveren, zegt Kuperus. “Ook hebben we een landelijke haal- en brengservice.”
5 tips
- De klant is en blijft koning
- Het serviceniveau moet gelijke tred houden met de klanteisen
- Door samenwerking minder kans dat je ‘nee’ moet verkopen
- Houd de band met lokale dealers sterk
- Doe regelmatig iets leuks met het hele bedrijfsteam
Eigen beleid
Hoewel iedereen binnen DAV zijn eigen merkenbeleid kan hanteren, maakt het samenwerkingsverband het ook interessant om juist gezamenlijk in te kopen. Maar de ondernemers kunnen uiteindelijk ook anders besluiten. “Het kan dan gebeuren dat er van onze kant net niet genoeg volume is om voor korting in aanmerking te komen. Dat nadeel nemen we dan op de koop toe”, zeht Kuperus. Ook lopen de beslismomenten niet altijd gelijk, maar een hechtere onderlinge samenwerking kan daar in de toekomst wellicht verbetering in brengen, meent hij. “Voorlopig heeft iedereen nog zijn eigen accountmanagers.” Overigens staat DAV, na goedkeuring door de fiscus, op het punt om aan de eerste tenders mee te doen bij onder meer universiteiten en (semi-)overheidsinstanties. In 2019 begint DAV met een deelconcept voor vol-elektrische personenauto’s. Het moeten middenklassers worden en er is uiteraard laadinfrastructuur voor nodig bij elke deelnemer. Voor bestelwagens is 100 procent elektrisch rijden nog te vroeg, denkt Kuperus.
Eigen kapitaal
De eigenaren van DAV en de partijen waar ze mee samenwerken, zijn ook zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze het onderhoud, de reparaties en het bandenbeheer organiseren. Gewoonlijk gebeurt dat bij lokale dealers – zeker tijdens de garantieperiode – en bij bandenspecialisten, soms ook in eigen werkplaats. De dealers leveren ook de nieuwe auto’s af. Bestelwagens blijven gemiddeld vijf jaar in gebruik, bij de trucks ligt dat op circa tien jaar. Volgens Kuperus is rond de 80 procent van de wagenparken in eigendom en wordt de rest via financial lease betrokken. Familiebedrijven werken traditioneel meer met eigen kapitaal dan met geleend geld, meent hij, maar nu de rente zo laag is, is financiering geen grote risicofactor voor de continuïteit. Ook in dit opzicht kan ieder bedrijf zijn eigen koers varen