Berijders vinden appen onveilig maar doen het toch

Redactie Redactie
• Laatste update:

Drie op de 10 respondenten zegt wel eens een bijna-aanrijding te hebben gehad als gevolg van het gebruik van de smartphone. Zakelijke rijders die lezen en schrijven achter het stuur, zijn jonger dan de gemiddelde zakelijke automobilist: bijna de helft (46 procent) is jonger dan 41 jaar.

Nieuwsgierigheid en het efficiënt besteden van de reistijd worden als belangrijkste redenen genoemd voor het smartphonegebruik tijdens het autorijden (respectievelijk 50 procent en 67 procent). Een kwart voelt sociale druk van collega’s om vlot te reageren: ‘het wordt van me verwacht vlot te reageren’.

De respondenten zien smartphonegebruik tijdens het rijden als hun eigen verantwoordelijkheid, waarbij de werkgever de taak heeft te zorgen voor veilige randvoorwaarden, bijvoorbeeld door het onderwerp te bespreken of op te nemen in de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf.

Berijders vinden appen onveilig maar doen het toch | Fleet&Mobility

Berijders vinden appen onveilig maar doen het toch

Redactie Redactie
• Laatste update:

Drie op de 10 respondenten zegt wel eens een bijna-aanrijding te hebben gehad als gevolg van het gebruik van de smartphone. Zakelijke rijders die lezen en schrijven achter het stuur, zijn jonger dan de gemiddelde zakelijke automobilist: bijna de helft (46 procent) is jonger dan 41 jaar.

Nieuwsgierigheid en het efficiënt besteden van de reistijd worden als belangrijkste redenen genoemd voor het smartphonegebruik tijdens het autorijden (respectievelijk 50 procent en 67 procent). Een kwart voelt sociale druk van collega’s om vlot te reageren: ‘het wordt van me verwacht vlot te reageren’.

De respondenten zien smartphonegebruik tijdens het rijden als hun eigen verantwoordelijkheid, waarbij de werkgever de taak heeft te zorgen voor veilige randvoorwaarden, bijvoorbeeld door het onderwerp te bespreken of op te nemen in de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf.