Cargarantie: reparatiekosten met 6 procent gestegen

Reparatiekosten • Het elektrisch systeem is ook in 2023 de component die het vaakst voor problemen zorgt.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

In 2023 zijn de gemiddelde reparatiekosten gestegen van 618 naar 657 euro, wat neerkomt op een toename van 6 procent, volgens een analyse van alle claims die Cargarantie vorig jaar heeft afgehandeld. Deze verzekerings- en klantenbindingsdeskundige baseert zich op ongeveer een miljoen garantieovereenkomsten.

“De voortdurende stijging van de prijzen is een trend die zich al enkele jaren manifesteert. Over de afgelopen vijf jaar zijn de reparatiekosten al met ongeveer 100 euro gestegen,” merkt dr. Marcus Söldner, voorzitter van de raad van bestuur van Cargarantie, op. “Echter, een stijging van zo’n 40 euro binnen één jaar is nog niet eerder voorgekomen. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen: grondstoffen en onderdelen worden duurder door internationale crises, wat zowel inflatie als economische onzekerheid aanwakkert en natuurlijk invloed heeft op de prijzen. Het is allesbehalve zeker dat we op korte termijn van deze crises verlost zullen zijn, wat de kosten verder kan doen stijgen.”

Elektrische systeem

Complexiteit blijft een belangrijke factor. Net als in voorgaande jaren blijft de motor het duurste onderdeel, zowel bij tweedehands- als nieuwe auto’s. Bij tweedehandsvoertuigen is het aandeel van de motor in de uitbetaalde claimvergoeding gestegen. Het elektrische systeem blijft in 2023 de bron van de meeste problemen, vanwege de toenemende complexiteit van elektrische en elektronische componenten in voertuigen.

Hoe is de factuur samengesteld?

Onderdeel Occasion Nieuw
Motor 25,90% 20,40%
Brandstofsysteem (incl. turbocompressor) 17,60% 17,10%
Elektrisch systeem 13,40% 14,70%

Defecten

Vergeleken bij een jaar eerder deden defecten zich in 2023 gemiddeld iets later voor. Bij de occasions dook 27,6 procent van de defecten binnen de eerste 5.000 km op. Een jaar eerder was dit nog 29,2 procent.

Cargarantie: reparatiekosten met 6 procent gestegen | Fleet&Mobility

Cargarantie: reparatiekosten met 6 procent gestegen

Reparatiekosten • Het elektrisch systeem is ook in 2023 de component die het vaakst voor problemen zorgt.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

In 2023 zijn de gemiddelde reparatiekosten gestegen van 618 naar 657 euro, wat neerkomt op een toename van 6 procent, volgens een analyse van alle claims die Cargarantie vorig jaar heeft afgehandeld. Deze verzekerings- en klantenbindingsdeskundige baseert zich op ongeveer een miljoen garantieovereenkomsten.

“De voortdurende stijging van de prijzen is een trend die zich al enkele jaren manifesteert. Over de afgelopen vijf jaar zijn de reparatiekosten al met ongeveer 100 euro gestegen,” merkt dr. Marcus Söldner, voorzitter van de raad van bestuur van Cargarantie, op. “Echter, een stijging van zo’n 40 euro binnen één jaar is nog niet eerder voorgekomen. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen: grondstoffen en onderdelen worden duurder door internationale crises, wat zowel inflatie als economische onzekerheid aanwakkert en natuurlijk invloed heeft op de prijzen. Het is allesbehalve zeker dat we op korte termijn van deze crises verlost zullen zijn, wat de kosten verder kan doen stijgen.”

Elektrische systeem

Complexiteit blijft een belangrijke factor. Net als in voorgaande jaren blijft de motor het duurste onderdeel, zowel bij tweedehands- als nieuwe auto’s. Bij tweedehandsvoertuigen is het aandeel van de motor in de uitbetaalde claimvergoeding gestegen. Het elektrische systeem blijft in 2023 de bron van de meeste problemen, vanwege de toenemende complexiteit van elektrische en elektronische componenten in voertuigen.

Hoe is de factuur samengesteld?

Onderdeel Occasion Nieuw
Motor 25,90% 20,40%
Brandstofsysteem (incl. turbocompressor) 17,60% 17,10%
Elektrisch systeem 13,40% 14,70%

Defecten

Vergeleken bij een jaar eerder deden defecten zich in 2023 gemiddeld iets later voor. Bij de occasions dook 27,6 procent van de defecten binnen de eerste 5.000 km op. Een jaar eerder was dit nog 29,2 procent.