Laatste update:

Mobiliteitsbudgetten

Bedrijven stappen over op mobiliteitsbudgetten zodat medewerkers inzicht krijgen in hun reisgedrag en de kosten ervan. Mogelijke redenen om een budget in te voeren zijn: verduurzaming van de mobiliteit, meer flexibiliteit bieden en kosten besparen.

Voordat uw bedrijf mobiliteitsbudgetten invoert, is het belangrijk goed na te denken over de invulling ervan. Welke vervoersvormen mogen uit het budget bekostigd worden? Wordt het budget één vast bedrag of krijgt het een variabel component, en hoe wordt de hoogte ervan vastgesteld?

Ook is het belangrijk na te denken over een bonus-/malusregeling. Moeten medewerkers die hun budget overschrijden zelf de overige kosten betalen? En hoe beloont u medewerkers die aan het eind van de termijn budget overhouden? U kunt overwegen (een gedeelte van) het restant uit te keren, of medewerkers laten sparen voor cadeautjes (incentives).

Het invoeren van mobiliteitsbudgetten is geen sinecure. Stel in overleg met directie, HR en de OR een plan op over het beleid en de invoering ervan.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Mobiliteitsbudgetten | Fleet&Mobility

Mobiliteitsbudgetten

Redactie Redactie
• Laatste update:

Voordat uw bedrijf mobiliteitsbudgetten invoert, is het belangrijk goed na te denken over de invulling ervan. Welke vervoersvormen mogen uit het budget bekostigd worden? Wordt het budget één vast bedrag of krijgt het een variabel component, en hoe wordt de hoogte ervan vastgesteld?

Ook is het belangrijk na te denken over een bonus-/malusregeling. Moeten medewerkers die hun budget overschrijden zelf de overige kosten betalen? En hoe beloont u medewerkers die aan het eind van de termijn budget overhouden? U kunt overwegen (een gedeelte van) het restant uit te keren, of medewerkers laten sparen voor cadeautjes (incentives).

Het invoeren van mobiliteitsbudgetten is geen sinecure. Stel in overleg met directie, HR en de OR een plan op over het beleid en de invoering ervan.