Gemeente Helmond wint Europese mobiliteitsprijs

Helmond • De gemeente Helmond heeft de internationale Urban C-its Award gewonnen. Deze prijs is een Europese erkenning voor de actieve inzet van de stad op het gebied van slimme mobiliteit, zoals het stapsgewijs invoeren van zelfrijdende shuttles en het testen van apps die fietsers voorrang geven.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Automotive Campus in Helmond
In 2025 moeten er zelfrijdende shuttles naar de Automotive Campus in Helmond rijden. (Foto: Shutterstock)

De gemeente Helmond steekt, naar eigen zeggen, veel tijd en energie in het toepassen van  innovatieve technologie, die bekend staat als Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-its). Helmond kreeg daar de erkenning voor tijdens het City Forum in Porto, een tweedaags mobiliteitsevenement waar experts en beleidsmakers uit verschillende Europese steden bijeenkwamen om de huidige stand van zaken en toekomstige mogelijkheden van C-its te bespreken.

De prijsuitreiking werd georganiseerd door het ‘C-Roads project’, een mobiliteitsplatform waar meer dan vijftig Europese steden bij zijn aangesloten. Er waren 21 aanmeldingen voor de prijs, onder meer uit Oostenrijk (Wenen en Graz), Portugal (Lissabon), Frankrijk (Bordeaux en Parijs) en Hongarije (Györ). Helmond was de enige Nederlandse kanshebber.

Automotive Campus

Een Helmondse innovatie is de inzet van slimme verkeerslichten. “Deze kunnen op verschillende manieren communiceren met voertuigen en weggebruikers,” legt verkeerswethouder Arno Bonte op de gemeentewebsite uit. “Hulpdiensten krijgen groen licht bij kruispunten; andere weggebruikers krijgen een melding via flitsapps of navigatiesystemen, zodat zij sneller aan de kant kunnen.”

Verder wil de stad binnenkort zelfrijdende shuttles introduceren. Helmond wil deze in 2025 laten rijden tussen Brainport Smart District en de Automotive Campus. Twee jaar later hoopt de stad deze autonome busjes in te zetten tussen de binnenstad en omliggende gebieden.

Meer lezen over Helmond

Gemeente Helmond wint Europese mobiliteitsprijs | Fleet&Mobility

Gemeente Helmond wint Europese mobiliteitsprijs

Helmond • De gemeente Helmond heeft de internationale Urban C-its Award gewonnen. Deze prijs is een Europese erkenning voor de actieve inzet van de stad op het gebied van slimme mobiliteit, zoals het stapsgewijs invoeren van zelfrijdende shuttles en het testen van apps die fietsers voorrang geven.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Automotive Campus in Helmond
In 2025 moeten er zelfrijdende shuttles naar de Automotive Campus in Helmond rijden. (Foto: Shutterstock)

De gemeente Helmond steekt, naar eigen zeggen, veel tijd en energie in het toepassen van  innovatieve technologie, die bekend staat als Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-its). Helmond kreeg daar de erkenning voor tijdens het City Forum in Porto, een tweedaags mobiliteitsevenement waar experts en beleidsmakers uit verschillende Europese steden bijeenkwamen om de huidige stand van zaken en toekomstige mogelijkheden van C-its te bespreken.

De prijsuitreiking werd georganiseerd door het ‘C-Roads project’, een mobiliteitsplatform waar meer dan vijftig Europese steden bij zijn aangesloten. Er waren 21 aanmeldingen voor de prijs, onder meer uit Oostenrijk (Wenen en Graz), Portugal (Lissabon), Frankrijk (Bordeaux en Parijs) en Hongarije (Györ). Helmond was de enige Nederlandse kanshebber.

Automotive Campus

Een Helmondse innovatie is de inzet van slimme verkeerslichten. “Deze kunnen op verschillende manieren communiceren met voertuigen en weggebruikers,” legt verkeerswethouder Arno Bonte op de gemeentewebsite uit. “Hulpdiensten krijgen groen licht bij kruispunten; andere weggebruikers krijgen een melding via flitsapps of navigatiesystemen, zodat zij sneller aan de kant kunnen.”

Verder wil de stad binnenkort zelfrijdende shuttles introduceren. Helmond wil deze in 2025 laten rijden tussen Brainport Smart District en de Automotive Campus. Twee jaar later hoopt de stad deze autonome busjes in te zetten tussen de binnenstad en omliggende gebieden.

Meer lezen over Helmond