Altijd en overal zicht hebben op wat er gebeurt, is bij de Challenge Almere-Amsterdam essentieel. GPS-Buddy ondersteunde de organisatie van de oudste long-distance triatlon van Europa daarom met een geavanceerd fleetmanagementsysteem. De cijfers: 226 kilometer zwemmen, fietsen en hardlopen door 2.600 atleten uit 56 landen, begeleid door 22 auto’s, 55 motorrijders en 7 fietsers.
GPS-Buddy is een leidende aanbieder van fleetmanagement- en asset-trackingsystemen. Met deze oplossingen biedt GPS-Buddy bedrijven inzicht en overzicht op de inzet van materieel en personeel. Maar het bedrijf doet meer: grote evenementen als de Challenge Amsterdam-Almere profiteren ook van het overzicht dat GPS-Buddy biedt.
De race, die in september werd gehouden, was dit jaar deel van het Europees Kampioenschap. Er deden in totaal ruim 3.700 atleten mee aan de diverse programmaonderdelen. GPS-Buddy verzorgde als partner de systemen waarmee de wedstrijdleiding nauwgezet kon volgen wat er op en rond het parcours gebeurde.
Duidelijkheid essentieel
Tijdens het hoofdevenement maakten in totaal 2.600 mensen gebruik van het parcours. Er reden 22 auto’s, 55 motorrijders en 7 fietsers om de race in goede banen te leiden. GPS-Buddy zorgde ervoor dat zowel de atleten als alle voertuigen realtime te volgen waren. In de controlekamer was daardoor altijd duidelijk te zien waar iemand zich bevond. Dat is essentieel voor de veiligheid tijdens een groot evenement als de Challenge Almere-Amsterdam. “Sport verbroedert en verbindt. Die elementen vinden we bij zakendoen ook heel belangrijk. Samen dingen doen en doorzettingsvermogen zijn voor ons belangrijke aspecten in onze bedrijfsvisie”, zegt salesdirector Desmond van Kooten (Zie foto links).
Op het juiste moment op de juiste plek
Zeker als het gaat om een EK moet een organisatie letten op strikte regels waar een evenement aan moet voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van de veiligheid. “Met 400 vrijwilligers op en rond het parcours is dat een logistiek ingewikkeld traject. Wij zorgden er met onze oplossingen voor dat mensen op het juiste moment met de juiste spullen op de juiste plek waren.”
Makkelijker maken
Voorheen werkte de organisatie voor het aansturen van de bestuurders veel met portofoons, maar dat is heel lastig en vermoeiend. “Wij zijn benaderd om het makkelijker te maken. We hebben gekeken naar de eisen en de wensen van de organisatie: wat heb je nodig en wat wil je weten?”, zegt Van Kooten. “We hebben het systeem zo ingericht dat er per discipline specifieke informatie beschikbaar was, afgestemd op de behoefte van de gebruikers. Een van de officials zei dat hij nog nooit een controlepost had gezien die zoveel rust uitstraalde!”
Gefaseerde aanpak
GPS-Buddy heeft bij de challenge bewezen oplossingen te kunnen leveren die ook bij een grote organisatie die onder extreme tijdsdruk moet werken, voor rust en inzicht zorgen.
“Als we onder die hectische omstandigheden overzicht kunnen creëren, moet dat voor wagenparkbeheerders helemaal mogelijk zijn. Immers: zij hebben meestal wel tien minuten om ergens over na te denken voordat ze moeten handelen”, zegt Van Kooten. Hij heeft nog wel een tip voor het inrichten van een fleetmanagementsysteem: “Wennen is het belangrijkste. Dat is lastig als je in een keer alle functionaliteiten introduceert. Dat kun je dus beter niet doen: pak het gefaseerd aan.”