Wanneer claim je schade aan je auto?

Beeld: Shutterstock

Vervelend, je hebt schade aan je auto. Een van de eerste vragen die door je achterhoofd heen gaat is: wat gebeurt er nu met de premie van mijn autoverzekering? Gelukkig heeft niet iedere schade direct gevolgen voor de premie.

Als de tegenpartij bijvoorbeeld aansprakelijk is, zal de schade geen invloed hebben op je premie. Echter als je zelf schuldig bent, de dader onbekend is, of het bijvoorbeeld schade hebt door het weer dan is de kans groot dat je premie wel zal stijgen. In dit artikel gaan we samen met Independer Autoverzekering kijken naar de belangrijkste verzekering weetjes over schade en verzekeringen.

Schade met een WA-verzekering

Voor iemand die WA-verzekerd is, ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je auto veroorzaakt bij een ander. De verzekeraar zal in dit geval alleen de schade vergoeden aan de tegenpartij. Schade ontstaan door eigen schuld heeft direct effect op je eigen opgebouwde schadevrije jaren. Je valt terug op de bonus-malusladder en het aantal schadevrije jaren zakt. Hoeveel je daalt, is afhankelijk van de verzekeraar. Het gevolg is dat je minder of zelfs geen korting meer op jouw verzekeringspremie krijgt. Hierdoor zul je dus meer gaan betalen voor je verzekering.

WA+ verzekering (beperkt casco)

Met een WA+ verzekering ben je, naast schade die je veroorzaakt aan anderen, ook verzekerd tegen sommige schade aan je eigen auto. Je kunt hierbij denken aan ruitschade en diefstal, maar ook schade door weer. Het claimen van deze schades heeft meestal geen gevolgen voor je premie. De enige uitzondering is vandalisme, waarbij de dader niet bekend is, dan is dekking bijna altijd uitgesloten binnen de WA+ verzekering.

Let op: Er zijn verzekeraars die no-claim bescherming aanbieden. Dit is een aanvullende clausule bovenop de autoverzekering, waarbij je (meestal) een keer per jaar een schade kunt claimen zonder dat het gevolgen heeft voor je bonus-malustrede. Je verzekeringspremie blijft dan dus hetzelfde en het vergelijken van je autoverzekering op deze bescherming loont.

Allrisk verzekering (volledig casco)

Ben je allrisk verzekerd? Dan is schade ontstaan aan je eigen auto gedekt. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en blijft jouw premie (uiteraard) hetzelfde. Maar is het je eigen schuld (bijvoorbeeld als je iemands bumper hebt geraakt), dan gaat je premie omhoog.

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering: welke dekkingen zijn inclusief en welke dekkingen zijn uitgesloten? En ook al kun je een schade claimen, ga dan altijd na wat de gevolgen zullen zijn voor de premie van je autoverzekering. In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om de schade op eigen rekening te herstellen.Tip: check bij het afsluiten van een no-claim beschermer altijd wat er gebeurt met je schadevrije jaren gebeurt als je tussentijds overstapt naar een andere verzekeraar.

Wanneer claim je schade aan je auto? | Fleet&Mobility

Wanneer claim je schade aan je auto?

Beeld: Shutterstock

Vervelend, je hebt schade aan je auto. Een van de eerste vragen die door je achterhoofd heen gaat is: wat gebeurt er nu met de premie van mijn autoverzekering? Gelukkig heeft niet iedere schade direct gevolgen voor de premie.

Als de tegenpartij bijvoorbeeld aansprakelijk is, zal de schade geen invloed hebben op je premie. Echter als je zelf schuldig bent, de dader onbekend is, of het bijvoorbeeld schade hebt door het weer dan is de kans groot dat je premie wel zal stijgen. In dit artikel gaan we samen met Independer Autoverzekering kijken naar de belangrijkste verzekering weetjes over schade en verzekeringen.

Schade met een WA-verzekering

Voor iemand die WA-verzekerd is, ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je auto veroorzaakt bij een ander. De verzekeraar zal in dit geval alleen de schade vergoeden aan de tegenpartij. Schade ontstaan door eigen schuld heeft direct effect op je eigen opgebouwde schadevrije jaren. Je valt terug op de bonus-malusladder en het aantal schadevrije jaren zakt. Hoeveel je daalt, is afhankelijk van de verzekeraar. Het gevolg is dat je minder of zelfs geen korting meer op jouw verzekeringspremie krijgt. Hierdoor zul je dus meer gaan betalen voor je verzekering.

WA+ verzekering (beperkt casco)

Met een WA+ verzekering ben je, naast schade die je veroorzaakt aan anderen, ook verzekerd tegen sommige schade aan je eigen auto. Je kunt hierbij denken aan ruitschade en diefstal, maar ook schade door weer. Het claimen van deze schades heeft meestal geen gevolgen voor je premie. De enige uitzondering is vandalisme, waarbij de dader niet bekend is, dan is dekking bijna altijd uitgesloten binnen de WA+ verzekering.

Let op: Er zijn verzekeraars die no-claim bescherming aanbieden. Dit is een aanvullende clausule bovenop de autoverzekering, waarbij je (meestal) een keer per jaar een schade kunt claimen zonder dat het gevolgen heeft voor je bonus-malustrede. Je verzekeringspremie blijft dan dus hetzelfde en het vergelijken van je autoverzekering op deze bescherming loont.

Allrisk verzekering (volledig casco)

Ben je allrisk verzekerd? Dan is schade ontstaan aan je eigen auto gedekt. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en blijft jouw premie (uiteraard) hetzelfde. Maar is het je eigen schuld (bijvoorbeeld als je iemands bumper hebt geraakt), dan gaat je premie omhoog.

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering: welke dekkingen zijn inclusief en welke dekkingen zijn uitgesloten? En ook al kun je een schade claimen, ga dan altijd na wat de gevolgen zullen zijn voor de premie van je autoverzekering. In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om de schade op eigen rekening te herstellen.Tip: check bij het afsluiten van een no-claim beschermer altijd wat er gebeurt met je schadevrije jaren gebeurt als je tussentijds overstapt naar een andere verzekeraar.