Open banking | de toekomst van zakelijke mobiliteit

Open banking stroomlijnt het beoordelingsproces voor kredietwaardigheid (beeld: IStock)

Sinds het begin in 2015 heeft open banking de wijze waarop miljoenen Europese consumenten hun persoonlijke financiën en data beheren veranderd. Ook voor bedrijven liggen er nog veel kansen om te profiteren van de voordelen die open banking biedt. Zo geven de Account Information Services (AIS) van open-bankingprovider Yolt Technology Services (YTS) real time inzicht in de betaalrekeningen van klanten. Dit biedt nieuwe kansen voor verschillende sectoren, ook voor zakelijke mobiliteit en de leasebranche. 

Behoefte aan vernieuwing

Handmatige processen maken nog altijd een groot deel uit van kredietaanvragen, bijvoorbeeld bij aanvragen voor een lening, een leaseauto of enige andere vorm van financiering. Dit vergroot de kans op fouten en zorgt ervoor dat het proces vaak veel tijd in beslag neemt. Digitalisering en automatisering bieden daarbij uitkomst. Hier kan open banking voor een oplossing zorgen.

Het principe van open banking

Het principe van open banking is dat banken rekeninggegevens moeten delen met derde partijen, onder strikte voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat de klant (het individu of het bedrijf) hier zelf toestemming voor moet geven.

Dit is een eenvoudig concept. Het biedt ook een ongekend voordeel voor pioniers in de leasebranche. Het stelt hen in staat om vrijwel onmiddellijk een nauwkeurig, gedetailleerd en actueel financieel profiel van de aanvrager op te stellen, zonder het risico van handmatige processen, ongestructureerde data of menselijke fouten. Een profiel wat bovendien gedurende de looptijd eenvoudig geactualiseerd kan worden met nieuwe banktransacties.

Cashflow Analyser

Yolt Technology Services (YTS), de toonaangevende open-bankingprovider, heeft onlangs in samenwerking met Graydon, de expert op het gebied van beoordeling van financiële gezondheid van bedrijven, de Cashflow Analyser gelanceerd. Dit online portaal is gebaseerd op Account Information Services (AIS), die inzicht geven in de betaalrekeningen van klanten. Zo geeft de tool kredietbeoordelaars meer inzicht in de cashflow van kredietaanvragers en klanten, om zo de beoordelingsprocessen voor kredietwaardigheid te stroomlijnen en te vereenvoudigen.

Een leasemaatschappij kan met de Cashflow Analyser bij een lease-aanvraag snel en gemakkelijk een kredietcontrole uitvoeren. Met een simpele klik binnen het eigen portaal kan de leasemaatschappij de krediettest doorsturen naar de aanvrager. Vervolgens wordt binnen een paar minuten een volledig overzicht met tot 18 maanden aan transactiegegevens (afhankelijk van de bank) van de klant opgesteld, inclusief inkomende en uitgaande kosten.

Dit bespaart zowel de leasemaatschappij als de klant kostbare tijd, omdat het niet langer nodig is om oude bankafschriften te downloaden en op te sturen.

Bas van Marissing, Product Manager bij YTS, zegt hierover:bas van marissing 2021 yolt

“Leasemaatschappijen kunnen met behulp van open banking beter geïnformeerde en snellere kredietbeoordelingen maken en tegelijk de gebruikerservaring verbeteren, doordat klanten veel sneller antwoord op hun aanvraag krijgen. Daarbij wordt het risico op fraude bij de overdracht van financieel gevoelige gegevens weggenomen, doordat er geen mogelijkheid is om deze aan te passen.

De leasebranche moet zich voorbereiden op de toekomst en het omarmen van innovatie kan hierbij helpen. Hoe vroeger bedrijven investeren in technologie, hoe eerder zij de voordelen in kunnen zetten en hoe groter de voorsprong zal zijn ten opzichte van de concurrentie.” (Bas van Marissing: zie foto).

Neem voor meer informatie of voor een gratis proefperiode contact op via de website van YTS: https://yts.yolt.com/about-us/contact-us.

Open banking | de toekomst van zakelijke mobiliteit | Fleet&Mobility

Open banking | de toekomst van zakelijke mobiliteit

Open banking stroomlijnt het beoordelingsproces voor kredietwaardigheid (beeld: IStock)

Sinds het begin in 2015 heeft open banking de wijze waarop miljoenen Europese consumenten hun persoonlijke financiën en data beheren veranderd. Ook voor bedrijven liggen er nog veel kansen om te profiteren van de voordelen die open banking biedt. Zo geven de Account Information Services (AIS) van open-bankingprovider Yolt Technology Services (YTS) real time inzicht in de betaalrekeningen van klanten. Dit biedt nieuwe kansen voor verschillende sectoren, ook voor zakelijke mobiliteit en de leasebranche. 

Behoefte aan vernieuwing

Handmatige processen maken nog altijd een groot deel uit van kredietaanvragen, bijvoorbeeld bij aanvragen voor een lening, een leaseauto of enige andere vorm van financiering. Dit vergroot de kans op fouten en zorgt ervoor dat het proces vaak veel tijd in beslag neemt. Digitalisering en automatisering bieden daarbij uitkomst. Hier kan open banking voor een oplossing zorgen.

Het principe van open banking

Het principe van open banking is dat banken rekeninggegevens moeten delen met derde partijen, onder strikte voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat de klant (het individu of het bedrijf) hier zelf toestemming voor moet geven.

Dit is een eenvoudig concept. Het biedt ook een ongekend voordeel voor pioniers in de leasebranche. Het stelt hen in staat om vrijwel onmiddellijk een nauwkeurig, gedetailleerd en actueel financieel profiel van de aanvrager op te stellen, zonder het risico van handmatige processen, ongestructureerde data of menselijke fouten. Een profiel wat bovendien gedurende de looptijd eenvoudig geactualiseerd kan worden met nieuwe banktransacties.

Cashflow Analyser

Yolt Technology Services (YTS), de toonaangevende open-bankingprovider, heeft onlangs in samenwerking met Graydon, de expert op het gebied van beoordeling van financiële gezondheid van bedrijven, de Cashflow Analyser gelanceerd. Dit online portaal is gebaseerd op Account Information Services (AIS), die inzicht geven in de betaalrekeningen van klanten. Zo geeft de tool kredietbeoordelaars meer inzicht in de cashflow van kredietaanvragers en klanten, om zo de beoordelingsprocessen voor kredietwaardigheid te stroomlijnen en te vereenvoudigen.

Een leasemaatschappij kan met de Cashflow Analyser bij een lease-aanvraag snel en gemakkelijk een kredietcontrole uitvoeren. Met een simpele klik binnen het eigen portaal kan de leasemaatschappij de krediettest doorsturen naar de aanvrager. Vervolgens wordt binnen een paar minuten een volledig overzicht met tot 18 maanden aan transactiegegevens (afhankelijk van de bank) van de klant opgesteld, inclusief inkomende en uitgaande kosten.

Dit bespaart zowel de leasemaatschappij als de klant kostbare tijd, omdat het niet langer nodig is om oude bankafschriften te downloaden en op te sturen.

Bas van Marissing, Product Manager bij YTS, zegt hierover:bas van marissing 2021 yolt

“Leasemaatschappijen kunnen met behulp van open banking beter geïnformeerde en snellere kredietbeoordelingen maken en tegelijk de gebruikerservaring verbeteren, doordat klanten veel sneller antwoord op hun aanvraag krijgen. Daarbij wordt het risico op fraude bij de overdracht van financieel gevoelige gegevens weggenomen, doordat er geen mogelijkheid is om deze aan te passen.

De leasebranche moet zich voorbereiden op de toekomst en het omarmen van innovatie kan hierbij helpen. Hoe vroeger bedrijven investeren in technologie, hoe eerder zij de voordelen in kunnen zetten en hoe groter de voorsprong zal zijn ten opzichte van de concurrentie.” (Bas van Marissing: zie foto).

Neem voor meer informatie of voor een gratis proefperiode contact op via de website van YTS: https://yts.yolt.com/about-us/contact-us.