“Leasing blijft de dobber waar het autobedrijf op drijft”

Beeld: Shutterstock

Juist in tijden dat de leaseauto onder druk lijkt te staan, neemt Wittebrug Lease de leasecontracten over van Mijndomein Auto. Een gewaagde stap, in de ‘post-corona’ wereld? Arno van Hattem van Wittebrug Lease vindt van niet: “De leaseauto-dip was voor 95% uitstel, geen afstel.”

Eerlijk is eerlijk: pakweg een jaar geleden vreesde ook Arno van Hattem, Algemeen Directeur van Wittebrug Lease, dat de sector door de corona-pandemie harde klappen zou krijgen. “We zagen het somber in”, erkent hij. “Maar nu het dagelijks leven in Nederland in rap tempo uit de lockdown komt, gaat veel terug naar het ‘oude normaal’. In de orderboeken ziet hij dat veel leasecontracten toch weer gewoon worden verlengd of vernieuwd. “We zijn nog voorzichtig, want het herstel is pril, maar de aanvragen voor zakelijke leaseauto’s stromen toch weer binnen. Het lijkt erop dat het coronavirus vooral heeft geleid tot uitstel, niet tot afstel.”

Dobber

Dat Wittebrug Lease onverminderd vertrouwt op ‘lease’ blijkt wel uit de recente overname van 829 leasecontracten van Mijndomein Auto. Daarmee groeit de vloot van de Haagse mobiliteitsprovider met zo’n 12 procent tot een kleine zevenduizend auto’s en versterkt het bedrijf haar positie als middelgrote leasemaatschappij. “Leasing blijft van groot belang voor de hele Wittebrug Autogroep”, benadrukt Van Hattem. “Het is de dobber waar het bedrijf op drijft. Het stimuleert de autoverkoop en zorgt voor een stevige basis onder het schadebedrijf. Ons doel is het aangaan van langdurige klantrelaties; met leasing haal je dat in huis.”

Overname

Van Hattem kende Mijndomein Auto al goed, omdat Wittebrug Lease de auto’s levert voor haar deelmobiliteitsoplossingen. Mijndomein gaat zich in de toekomst alleen nog maar richten op die tak van sport en zette daarom haar zakelijke en private lease contracten in de etalage. Het overgenomen portfolio beslaat zowel zakelijke als private leasecontracten, met de nadruk op de tweede groep, die Wittebrug Lease onderbrengt onder haar eigen label IKRIJ.NL. Wittebrug Lease trekt vooral door organische groei ieder jaar een iets groter jasje aan, al laat het niet na om overnames te doen als de kans zich voordoet. “We zijn niet op oorlogspad. Maar als we een interessante partner zien, kijken we graag naar de mogelijkheden.”

Het besef is toegenomen dat een auto best een kostbare asset is

Bewustwording

Ondanks het vertrouwen in herstel verwacht Van Hattem niet dat de leasemarkt terugkeert naar 100% het niveau van maart 2020. “Je ziet dat er het afgelopen jaar wel wat is veranderd. Het besef is toegenomen dat een auto best een kostbare asset is. Veel klanten kijken het nog even aan hoe ze hun mobiliteit straks gaan invullen.” Zo krijgt Van Hattem meer aanvragen voor leasefietsen en mobiliteitskaarten, oplossingen die Wittebrug Lease inmiddels ook allebei aanbiedt.

Groeikansen

Die trend zet ook de komende jaren door, verwacht Van Hattem. “Bedrijven en particulieren zoeken vaker naar een flexibele invulling van hun mobiliteitsbehoefte. Daarin blijft de auto belangrijk – steeds vaker elektrisch – maar groeit de rol van andersoortig vervoer. We zien het steeds vaker: bedrijven die én een individuele auto van de zaak bieden én een deelauto, naast leasefietsen en OV.”

Een mobiliteitskaart kan in een groot deel van die mobiliteitsbehoefte voorzien. Van Hattem verwacht dat ook de particulier zo’n kaart gaat omarmen. “Ze pakken dan voor het grootste deel van hun rit bijvoorbeeld de auto, parkeren bij een transferium en reizen de ‘last mile’ met het openbaar vervoer.” Voor Wittebrug Lease biedt dat groeikansen. “We hebben de middelen ervoor in huis, dus zijn startklaar als de particulier er straks om vraagt.”

“Leasing blijft de dobber waar het autobedrijf op drijft” | Fleet&Mobility

“Leasing blijft de dobber waar het autobedrijf op drijft”

Beeld: Shutterstock

Juist in tijden dat de leaseauto onder druk lijkt te staan, neemt Wittebrug Lease de leasecontracten over van Mijndomein Auto. Een gewaagde stap, in de ‘post-corona’ wereld? Arno van Hattem van Wittebrug Lease vindt van niet: “De leaseauto-dip was voor 95% uitstel, geen afstel.”

Eerlijk is eerlijk: pakweg een jaar geleden vreesde ook Arno van Hattem, Algemeen Directeur van Wittebrug Lease, dat de sector door de corona-pandemie harde klappen zou krijgen. “We zagen het somber in”, erkent hij. “Maar nu het dagelijks leven in Nederland in rap tempo uit de lockdown komt, gaat veel terug naar het ‘oude normaal’. In de orderboeken ziet hij dat veel leasecontracten toch weer gewoon worden verlengd of vernieuwd. “We zijn nog voorzichtig, want het herstel is pril, maar de aanvragen voor zakelijke leaseauto’s stromen toch weer binnen. Het lijkt erop dat het coronavirus vooral heeft geleid tot uitstel, niet tot afstel.”

Dobber

Dat Wittebrug Lease onverminderd vertrouwt op ‘lease’ blijkt wel uit de recente overname van 829 leasecontracten van Mijndomein Auto. Daarmee groeit de vloot van de Haagse mobiliteitsprovider met zo’n 12 procent tot een kleine zevenduizend auto’s en versterkt het bedrijf haar positie als middelgrote leasemaatschappij. “Leasing blijft van groot belang voor de hele Wittebrug Autogroep”, benadrukt Van Hattem. “Het is de dobber waar het bedrijf op drijft. Het stimuleert de autoverkoop en zorgt voor een stevige basis onder het schadebedrijf. Ons doel is het aangaan van langdurige klantrelaties; met leasing haal je dat in huis.”

Overname

Van Hattem kende Mijndomein Auto al goed, omdat Wittebrug Lease de auto’s levert voor haar deelmobiliteitsoplossingen. Mijndomein gaat zich in de toekomst alleen nog maar richten op die tak van sport en zette daarom haar zakelijke en private lease contracten in de etalage. Het overgenomen portfolio beslaat zowel zakelijke als private leasecontracten, met de nadruk op de tweede groep, die Wittebrug Lease onderbrengt onder haar eigen label IKRIJ.NL. Wittebrug Lease trekt vooral door organische groei ieder jaar een iets groter jasje aan, al laat het niet na om overnames te doen als de kans zich voordoet. “We zijn niet op oorlogspad. Maar als we een interessante partner zien, kijken we graag naar de mogelijkheden.”

Het besef is toegenomen dat een auto best een kostbare asset is

Bewustwording

Ondanks het vertrouwen in herstel verwacht Van Hattem niet dat de leasemarkt terugkeert naar 100% het niveau van maart 2020. “Je ziet dat er het afgelopen jaar wel wat is veranderd. Het besef is toegenomen dat een auto best een kostbare asset is. Veel klanten kijken het nog even aan hoe ze hun mobiliteit straks gaan invullen.” Zo krijgt Van Hattem meer aanvragen voor leasefietsen en mobiliteitskaarten, oplossingen die Wittebrug Lease inmiddels ook allebei aanbiedt.

Groeikansen

Die trend zet ook de komende jaren door, verwacht Van Hattem. “Bedrijven en particulieren zoeken vaker naar een flexibele invulling van hun mobiliteitsbehoefte. Daarin blijft de auto belangrijk – steeds vaker elektrisch – maar groeit de rol van andersoortig vervoer. We zien het steeds vaker: bedrijven die én een individuele auto van de zaak bieden én een deelauto, naast leasefietsen en OV.”

Een mobiliteitskaart kan in een groot deel van die mobiliteitsbehoefte voorzien. Van Hattem verwacht dat ook de particulier zo’n kaart gaat omarmen. “Ze pakken dan voor het grootste deel van hun rit bijvoorbeeld de auto, parkeren bij een transferium en reizen de ‘last mile’ met het openbaar vervoer.” Voor Wittebrug Lease biedt dat groeikansen. “We hebben de middelen ervoor in huis, dus zijn startklaar als de particulier er straks om vraagt.”