Data als pijler van duurzame mobiliteit

Geotab is wereldwijd actief in telematica en fleet management. Met hardware- en software-oplossingen verbindt het bedrijfsvoertuigen met internet.

Verduurzaming van het wagenpark plaatst fleet managers voor de nodige vragen. Bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van elektrificatie. Speciale software brengt deze in kaart.

Bedrijfswagens kunnen een belangrijke rol spelen in de ­verduur­zaming van mobiliteit. Het met het hoofdkantoor in Canada gevestigde bedrijf Geotab (Zie foto: Geotab) ondersteunt bedrijven hierin, vertelt business development manager Ingo De Schryver. Hoe? “Voor verduurzaming van het wagenpark een feit is, weegt een fleet manager of ondernemer vaak verschillende factoren af. Of elektrificatie een optie is, hangt van verschillende factoren af. Welke modellen het werk kunnen doen van de huidige vloot.

De total cost of ownership van een nieuw voertuig en hoeveel kleiner diens ecologische footprint is. Met onze software, de ­Electric Vehicle Suitability Assessment (EVSA), kunnen we een aanbeveling op maat realiseren. Die brengt in beeld wat de mogelijkheden en gevolgen van een transitie naar een elektrische vloot zijn.”

Welke rol speelt data?

“Data is onmisbaar bij het verduurzamen van mobiliteit, en bij elektrisch rijden. Je vermijdt giswerk in de transitie naar elektrisch en het werken hiermee. Geotab beschikt over een uniek open ­platform. Er is -mede dankzij een aantal strategische samen­werkingen en eigen ontwikkeling- veel data over een veelvoud aan (elektrische) voertuigen beschikbaar die kan worden gedeeld. Na een (gedeeltelijke) overschakeling op elektrisch komt het erop aan om de geleverde prestaties van zowel elektrische als niet-elektrische voertuigen te meten. Meten is weten.

In het MyGeotab-portaal kunnen voertuigen realtime worden gemonitord. ­Vervolgens is het mogelijk specifieke alarmen of ­verregaande ­rapportering toe te passen. Een voorbeeld is het het verbruik per liter afgezet tegen het verbruik per kWh gevat in één rapport. Maar er is bijvoorbeeld ook inzicht in de laadstatus van een batterij en een alarm dat de urgentie van laden aangeeft, en waar en wanneer het best kan worden opgeladen.”

Wat is de impact van datagebruik op mobiliteit in de toekomst?

“Transparantie maakt aanpassingen mogelijk en kan leiden tot kostendaling, meer productiviteit, betere veiligheid en -niet in de laatste plaats- tot een groenere vloot. De urgentie om bij te ­dragen aan de klimaatdoelen is hoog. Het bedrijfsleven moet inspelen op ontwikkelingen zoals de zero-emissie zones in steden. Gelukkig merken we zeker sinds de komst van corona een grotere bereidheid om te investeren in duurzamere alternatieven. Geotab draagt er graag aan bij. Met logische berekeningen op basis van data zijn betere keuzes te maken voor later.”

Data als pijler van duurzame mobiliteit | Fleet&Mobility

Data als pijler van duurzame mobiliteit

Geotab is wereldwijd actief in telematica en fleet management. Met hardware- en software-oplossingen verbindt het bedrijfsvoertuigen met internet.

Verduurzaming van het wagenpark plaatst fleet managers voor de nodige vragen. Bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van elektrificatie. Speciale software brengt deze in kaart.

Bedrijfswagens kunnen een belangrijke rol spelen in de ­verduur­zaming van mobiliteit. Het met het hoofdkantoor in Canada gevestigde bedrijf Geotab (Zie foto: Geotab) ondersteunt bedrijven hierin, vertelt business development manager Ingo De Schryver. Hoe? “Voor verduurzaming van het wagenpark een feit is, weegt een fleet manager of ondernemer vaak verschillende factoren af. Of elektrificatie een optie is, hangt van verschillende factoren af. Welke modellen het werk kunnen doen van de huidige vloot.

De total cost of ownership van een nieuw voertuig en hoeveel kleiner diens ecologische footprint is. Met onze software, de ­Electric Vehicle Suitability Assessment (EVSA), kunnen we een aanbeveling op maat realiseren. Die brengt in beeld wat de mogelijkheden en gevolgen van een transitie naar een elektrische vloot zijn.”

Welke rol speelt data?

“Data is onmisbaar bij het verduurzamen van mobiliteit, en bij elektrisch rijden. Je vermijdt giswerk in de transitie naar elektrisch en het werken hiermee. Geotab beschikt over een uniek open ­platform. Er is -mede dankzij een aantal strategische samen­werkingen en eigen ontwikkeling- veel data over een veelvoud aan (elektrische) voertuigen beschikbaar die kan worden gedeeld. Na een (gedeeltelijke) overschakeling op elektrisch komt het erop aan om de geleverde prestaties van zowel elektrische als niet-elektrische voertuigen te meten. Meten is weten.

In het MyGeotab-portaal kunnen voertuigen realtime worden gemonitord. ­Vervolgens is het mogelijk specifieke alarmen of ­verregaande ­rapportering toe te passen. Een voorbeeld is het het verbruik per liter afgezet tegen het verbruik per kWh gevat in één rapport. Maar er is bijvoorbeeld ook inzicht in de laadstatus van een batterij en een alarm dat de urgentie van laden aangeeft, en waar en wanneer het best kan worden opgeladen.”

Wat is de impact van datagebruik op mobiliteit in de toekomst?

“Transparantie maakt aanpassingen mogelijk en kan leiden tot kostendaling, meer productiviteit, betere veiligheid en -niet in de laatste plaats- tot een groenere vloot. De urgentie om bij te ­dragen aan de klimaatdoelen is hoog. Het bedrijfsleven moet inspelen op ontwikkelingen zoals de zero-emissie zones in steden. Gelukkig merken we zeker sinds de komst van corona een grotere bereidheid om te investeren in duurzamere alternatieven. Geotab draagt er graag aan bij. Met logische berekeningen op basis van data zijn betere keuzes te maken voor later.”