Alles wat je moet weten over de dekking van een autoverzekering

Beeld: Univé

Het is in Nederland verplicht om je auto te verzekeren. Ben je op zoek naar een autoverzekering? Dan doe je er goed aan om eerst een paar verzekeringen te vergelijken. Afhankelijk van je auto, budget en wensen, kun je kiezen uit verschillende prijzen, dekkingen en aanvullende wensen. Ontdek hier de belangrijkste zaken om op te letten.

Je moet minimaal een WA (‘Wettelijke Aansprakelijkheid’) autoverzekering afsluiten. Wel zo prettig ook: daarmee verzeker je de schade die je met je auto veroorzaakt aan andere mensen of spullen. Daarnaast kun je ook kiezen voor WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekeringen. Afhankelijk van hoe goed je verzekerd wilt zijn en de leeftijd van je auto, kunnen dit misschien betere keuzes voor jouw situatie zijn.

Wat is verzekerd met een WA autoverzekering?

Een WA autoverzekering is de meest uitgebreide optie en daarmee de goedkoopste verzekering die je kunt afsluiten. Dit is meestal de voor de hand liggende keuze voor auto’s van 9 jaar en ouder. Eigenlijk ben je dan alleen verzekerd tegen schade aan de andere partij. Denk aan andere voertuigen of personen. Ook is er hulpverlening en vervoer van de auto na een ongeval in binnen- en buitenland als jij als verzekerde niet meer kunt rijden.

Wat is niet verzekerd met een WA autoverzekering?
Schade aan je eigen auto is met dit type verzekering niet verzekerd. Met een WA autoverzekering ontvang je geen vergoeding voor bijvoorbeeld diefstal, brand, ruitschade, schade na een aanrijding met loslopende (niet-aangelijnde) dieren of schade aan jezelf, je eigen auto of andere spullen, bijvoorbeeld in het geval van een aanrijding. Ook is er geen nieuw- en aanschafwaarderegeling.

Tip: vergelijk de WA verzekering met WA Beperkt Casco. Als je daarvoor kiest, dan ben je ook verzekerd voor sommige soorten schade aan je eigen auto.

Wat is verzekerd met een WA+ (Beperkt Casco) autoverzekering?

Je kunt ook kiezen voor een Beperkt Casco autoverzekering. Daarmee ben je niet alleen verzekerd voor schade aan andere personen en hun spullen. Hiermee ben je ook verzekerd tegen zaken zoals diefstal en ruit-, storm- of brandschade aan jouw auto. Heb je bijvoorbeeld een tweedehands auto gekocht van 6 tot 9 jaar oud? Dan is dit mogelijk een goede keuze voor jou.

Verzeker je tegen:
● Diefstal, inbraak, joyriding en ruitbreuk;
● Brand, ontploffingen en natuurschade (extreme weersomstandigheden zoals storm);
● Botsingen met loslopende dieren;
● en ontvang hulpverlening na een ongeval.

Ook een eventuele noodreparatie aan je auto, een (gedeeltelijke vergoeding voor) vervangende auto en stalling van je auto hoort doorgaans in zo’n pakket.

Wat is niet verzekerd met een WA+ (Beperkt Casco) autoverzekering?
Je ontvangt met een WA+ Beperkt Casco autoverzekering geen vergoeding voor schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld na een aanrijding.

Tip: kies All Risk als je de meest uitgebreide dekking voor je auto wilt.

Wat is verzekerd met een All Risk (Volledig Casco) autoverzekering?

Heb je een nieuwere auto, van minder dan 6 jaar oud? Dan is een All Risk verzekering waarschijnlijk een goed plan. Met zo’n autoverzekering ben je behalve al het bovenstaande ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto. Ook als het je eigen schuld is.

Het is de meest uitgebreide verzekering, waarbij je voor de meest voorkomende schadeoorzaken bent verzekerd. Behalve voor alle typen schade die hierboven al genoemd zijn, ben je met WA+ Volledig Casco óók verzekerd voor letsel- en materiële schade, krijg je gratis vervangend vervoer bij schade en is schade aan je eigen auto ook verzekerd.

Wat zijn aanvullende opties voor je autoverzekering?

Er zijn allerlei extra’s zoals inzettendenverzekering, rechtshulp, pechhulp, eigen keuze schadeherstelbedrijf, accessoires, aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling. Afhankelijk van jouw wensen, kan het goed zijn om je hierin te verdiepen. Vergelijk altijd de dekking en kosten voordat je je auto aanvullend laat verzekeren!

Alles wat je moet weten over de dekking van een autoverzekering | Fleet&Mobility

Alles wat je moet weten over de dekking van een autoverzekering

Beeld: Univé

Het is in Nederland verplicht om je auto te verzekeren. Ben je op zoek naar een autoverzekering? Dan doe je er goed aan om eerst een paar verzekeringen te vergelijken. Afhankelijk van je auto, budget en wensen, kun je kiezen uit verschillende prijzen, dekkingen en aanvullende wensen. Ontdek hier de belangrijkste zaken om op te letten.

Je moet minimaal een WA (‘Wettelijke Aansprakelijkheid’) autoverzekering afsluiten. Wel zo prettig ook: daarmee verzeker je de schade die je met je auto veroorzaakt aan andere mensen of spullen. Daarnaast kun je ook kiezen voor WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekeringen. Afhankelijk van hoe goed je verzekerd wilt zijn en de leeftijd van je auto, kunnen dit misschien betere keuzes voor jouw situatie zijn.

Wat is verzekerd met een WA autoverzekering?

Een WA autoverzekering is de meest uitgebreide optie en daarmee de goedkoopste verzekering die je kunt afsluiten. Dit is meestal de voor de hand liggende keuze voor auto’s van 9 jaar en ouder. Eigenlijk ben je dan alleen verzekerd tegen schade aan de andere partij. Denk aan andere voertuigen of personen. Ook is er hulpverlening en vervoer van de auto na een ongeval in binnen- en buitenland als jij als verzekerde niet meer kunt rijden.

Wat is niet verzekerd met een WA autoverzekering?
Schade aan je eigen auto is met dit type verzekering niet verzekerd. Met een WA autoverzekering ontvang je geen vergoeding voor bijvoorbeeld diefstal, brand, ruitschade, schade na een aanrijding met loslopende (niet-aangelijnde) dieren of schade aan jezelf, je eigen auto of andere spullen, bijvoorbeeld in het geval van een aanrijding. Ook is er geen nieuw- en aanschafwaarderegeling.

Tip: vergelijk de WA verzekering met WA Beperkt Casco. Als je daarvoor kiest, dan ben je ook verzekerd voor sommige soorten schade aan je eigen auto.

Wat is verzekerd met een WA+ (Beperkt Casco) autoverzekering?

Je kunt ook kiezen voor een Beperkt Casco autoverzekering. Daarmee ben je niet alleen verzekerd voor schade aan andere personen en hun spullen. Hiermee ben je ook verzekerd tegen zaken zoals diefstal en ruit-, storm- of brandschade aan jouw auto. Heb je bijvoorbeeld een tweedehands auto gekocht van 6 tot 9 jaar oud? Dan is dit mogelijk een goede keuze voor jou.

Verzeker je tegen:
● Diefstal, inbraak, joyriding en ruitbreuk;
● Brand, ontploffingen en natuurschade (extreme weersomstandigheden zoals storm);
● Botsingen met loslopende dieren;
● en ontvang hulpverlening na een ongeval.

Ook een eventuele noodreparatie aan je auto, een (gedeeltelijke vergoeding voor) vervangende auto en stalling van je auto hoort doorgaans in zo’n pakket.

Wat is niet verzekerd met een WA+ (Beperkt Casco) autoverzekering?
Je ontvangt met een WA+ Beperkt Casco autoverzekering geen vergoeding voor schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld na een aanrijding.

Tip: kies All Risk als je de meest uitgebreide dekking voor je auto wilt.

Wat is verzekerd met een All Risk (Volledig Casco) autoverzekering?

Heb je een nieuwere auto, van minder dan 6 jaar oud? Dan is een All Risk verzekering waarschijnlijk een goed plan. Met zo’n autoverzekering ben je behalve al het bovenstaande ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto. Ook als het je eigen schuld is.

Het is de meest uitgebreide verzekering, waarbij je voor de meest voorkomende schadeoorzaken bent verzekerd. Behalve voor alle typen schade die hierboven al genoemd zijn, ben je met WA+ Volledig Casco óók verzekerd voor letsel- en materiële schade, krijg je gratis vervangend vervoer bij schade en is schade aan je eigen auto ook verzekerd.

Wat zijn aanvullende opties voor je autoverzekering?

Er zijn allerlei extra’s zoals inzettendenverzekering, rechtshulp, pechhulp, eigen keuze schadeherstelbedrijf, accessoires, aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling. Afhankelijk van jouw wensen, kan het goed zijn om je hierin te verdiepen. Vergelijk altijd de dekking en kosten voordat je je auto aanvullend laat verzekeren!