‘Meer files als wegenbouwprojecten niet doorgaan’

File • Als zeventien bouwprojecten aan wegen en vaarwegen blijven stilstaan, is er in 2040 9 tot 13 procent meer file. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Eerder dit jaar haalde demissionair minister Mark Harbers van I&W zo’n 4 miljard euro bij de bouwprojecten weg.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

“Door stijgende prijzen, personeelstekorten en een totaal gebrek aan stikstofruimte kunnen we de projecten niet meer op korte termijn uitvoeren”, legt een woordvoerder uit. “Daarom is besloten om het budget voor onderhoud te gebruiken.” Zo’n 1,2 miljard euro gaat daadwerkelijk naar onderhoud, de rest naar projecten die kampen met tegenvallers zoals gestegen kosten.

De schattingen over hoeveel file er precies staat in 2040 lopen sterk uiteen. In het meest optimistische scenario zijn bestuurders dat jaar 22 procent minder uren kwijt aan file dan in 2018, in het meest pessimistische scenario juist 169 procent meer. “Het is nog steeds mogelijk dat de gepauzeerde projecten in 2040 zijn afgerond”, zegt de woordvoerder. “Dat hangt ook af van de keuzes van een volgend kabinet.”

‘Meer files als wegenbouwprojecten niet doorgaan’ | Fleet&Mobility

‘Meer files als wegenbouwprojecten niet doorgaan’

File • Als zeventien bouwprojecten aan wegen en vaarwegen blijven stilstaan, is er in 2040 9 tot 13 procent meer file. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Eerder dit jaar haalde demissionair minister Mark Harbers van I&W zo’n 4 miljard euro bij de bouwprojecten weg.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

“Door stijgende prijzen, personeelstekorten en een totaal gebrek aan stikstofruimte kunnen we de projecten niet meer op korte termijn uitvoeren”, legt een woordvoerder uit. “Daarom is besloten om het budget voor onderhoud te gebruiken.” Zo’n 1,2 miljard euro gaat daadwerkelijk naar onderhoud, de rest naar projecten die kampen met tegenvallers zoals gestegen kosten.

De schattingen over hoeveel file er precies staat in 2040 lopen sterk uiteen. In het meest optimistische scenario zijn bestuurders dat jaar 22 procent minder uren kwijt aan file dan in 2018, in het meest pessimistische scenario juist 169 procent meer. “Het is nog steeds mogelijk dat de gepauzeerde projecten in 2040 zijn afgerond”, zegt de woordvoerder. “Dat hangt ook af van de keuzes van een volgend kabinet.”