Ecomobiel groeit door trend van bezit naar gebruik

Beurs met nieuwe soul

Redactie Redactie
• Laatste update:

Fleetowners willen niet alleen een duurzamer mobiliteitsbeleid – ze willen er vooral minder geld aan kwijt zijn. De vakbeurs Ecomobiel richt zich daarom steeds meer om multimobiliteit in plaats van automobiliteit. “De auto is voor jongeren allang geen statussymbool meer. Zo laat 87% van de jonge werknemers tot 34 jaar de auto staan als er een sneller alternatief voorhanden is. Je moet als fleetmanager dus kijken naar de totale mobiliteitsmix. En daar zijn nu veel meer mogelijkheden voor dan enkele jaren geleden”, zegt beursorganisator Paul Jan Jacobs. “Zakelijke mobiliteit kost Nederland in totaal 15 miljard euro per jaar. Hiervan gaat 85 procent naar de auto, 14 procent naar het openbaar vervoer en slechts ongeveer 2 procent is voor fiets- en scootervervoer”, zegt Jacobs. “Wij laten op het plein Light Electric Vehicles zien dat bijvoorbeeld e-bikes en e-scooters veel vaker ingezet kunnen worden.”

Uiteraard gaat het tijdens de diverse seminars en op verschillende stands ook om hoe je de autokosten omlaag kunt brengen. “ Bijvoorbeeld door het stimuleren van laden in plaats van tanken in het geval van plug-ins. Maar denk ook aan andere manieren om energie- en brandstofkosten te verlagen, of de ideale mobiliteitsmix samen te stellen”, aldus Jacobs. Er is ook de Fleet&Mobility Zone, waar onder meer leasemaatschappijen en dienstverleners hun mobiliteitsoplossingen presenteren. Zoals een afrekenmodel per kilometer, deelautoconcepten en shortleaseproducten.

Rariteiten

De beurs Ecomobiel werd zes jaar geleden gelanceerd, toen mobiliteitsbudgetten en elektrische auto's nog rariteiten waren. Inmiddels zijn mobiliteitsbudget en EV ingeburgerd en laat de beurs zien hoe de duurzame mobiliteitsmiddelen kunnen worden toegepast. Die strategie is geheel in lijn met de door economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen toenemende aandacht voor elektrisch vervoer, van bezit naar gebruik, mobiliteitsbudgetten en groenere brandstoffen. De beurs groeit dan ook: dit jaar worden er vijfduizend bezoekers verwacht, vorig jaar waren dat er nog vierduizend. Natuurlijk zijn er naast alle toepasbare mobiliteitsoplossingen ook nieuwigheden te vinden, zoals de elektrische variant van de Kia Soul en een nieuw groengasmodel van Fiat. Want helemaal zonder auto? Dat zal niet snel gebeuren.

Het evenement Ecomobiel, dat op 7 en 8 oktober plaatsvindt in Ahoy Rotterdam, richt zich op fleetowners, zelfstandig ondernemers en overheden. De vakbeurs biedt de zakelijke bezoekers op de beursvloer en in diverse seminars inzicht in het slim organiseren van mobiliteit. Voor het programma zie www.ecomobiel.nl.