Onderzoek Smartwayz: 70% automobilisten klaar voor duurzamer vervoer

(Foto: De Kopgroep)

Uit onderzoek van Smartwayz.nl blijkt dat 70 procent van de automobilisten openstaat voor duurzamere vervoersalternatieven. Smartways heeft na het onderzoek een data-dashboard opgezet om gedragsverandering te stimuleren. Dat schrijft Verkeersnet.

Een onderzoek onder 6.500 automobilisten, in opdracht van Smartwayz, heeft geleid tot een dashboard dat specifieke informatie biedt voor (gedrags)interventies, in samenwerking met overheden en vervoerders.

Het dashboard geeft gegevens per doelgroep en vervoersmiddel, inclusief de mogelijkheid van thuiswerken als alternatief voor autorijden. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de automobilisten openstaat voor duurzamere alternatieven. Vooral de (elektrische) fiets heeft potentieel om vaker als alternatief voor de auto te worden gekozen. Werkgevers spelen een cruciale rol in het stimuleren van duurzame gedragsverandering bij werknemers, zo stelt Smartwayz. Meer automobilisten overwegen de overstap naar alternatieven wanneer werkgevers maatregelen faciliteren.

Regionale verschillen

In Zuid-Nederland staat driekwart of bijna driekwart van de automobilisten open voor duurzamere alternatieven, maar er zijn aanzienlijke regionale verschillen. In Midden-Brabant overweegt 41 procent vaker de fiets te gebruiken, terwijl dat in Zuidoost-Brabant 50 procent is. In Midden-Limburg is 39 procent bereid de fiets vaker te gebruiken, terwijl het in het noorden en zuiden van de provincie 51 procent is.

Opvallend is dat deelscooters in Zuidoost-Brabant als kansrijk alternatief voor de auto worden gezien, mede dankzij het ruime aanbod in de regio rond Eindhoven en Helmond. Echter, de hoge kosten vormen een belemmering voor frequent gebruik. Probeeracties of goedkopere abonnementen kunnen hier een oplossing bieden.

Meer lezen over Smartwayz

Onderzoek Smartwayz: 70% automobilisten klaar voor duurzamer vervoer | Fleet&Mobility


Onderzoek Smartwayz: 70% automobilisten klaar voor duurzamer vervoer

(Foto: De Kopgroep)

Uit onderzoek van Smartwayz.nl blijkt dat 70 procent van de automobilisten openstaat voor duurzamere vervoersalternatieven. Smartways heeft na het onderzoek een data-dashboard opgezet om gedragsverandering te stimuleren. Dat schrijft Verkeersnet.

Een onderzoek onder 6.500 automobilisten, in opdracht van Smartwayz, heeft geleid tot een dashboard dat specifieke informatie biedt voor (gedrags)interventies, in samenwerking met overheden en vervoerders.

Het dashboard geeft gegevens per doelgroep en vervoersmiddel, inclusief de mogelijkheid van thuiswerken als alternatief voor autorijden. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de automobilisten openstaat voor duurzamere alternatieven. Vooral de (elektrische) fiets heeft potentieel om vaker als alternatief voor de auto te worden gekozen. Werkgevers spelen een cruciale rol in het stimuleren van duurzame gedragsverandering bij werknemers, zo stelt Smartwayz. Meer automobilisten overwegen de overstap naar alternatieven wanneer werkgevers maatregelen faciliteren.

Regionale verschillen

In Zuid-Nederland staat driekwart of bijna driekwart van de automobilisten open voor duurzamere alternatieven, maar er zijn aanzienlijke regionale verschillen. In Midden-Brabant overweegt 41 procent vaker de fiets te gebruiken, terwijl dat in Zuidoost-Brabant 50 procent is. In Midden-Limburg is 39 procent bereid de fiets vaker te gebruiken, terwijl het in het noorden en zuiden van de provincie 51 procent is.

Opvallend is dat deelscooters in Zuidoost-Brabant als kansrijk alternatief voor de auto worden gezien, mede dankzij het ruime aanbod in de regio rond Eindhoven en Helmond. Echter, de hoge kosten vormen een belemmering voor frequent gebruik. Probeeracties of goedkopere abonnementen kunnen hier een oplossing bieden.

Meer lezen over Smartwayz