Onderzoek Smartwayz: 70% automobilisten klaar voor duurzamer vervoer

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: De Kopgroep)

Een onderzoek onder 6.500 automobilisten, in opdracht van Smartwayz, heeft geleid tot een dashboard dat specifieke informatie biedt voor (gedrags)interventies, in samenwerking met overheden en vervoerders.

Het dashboard geeft gegevens per doelgroep en vervoersmiddel, inclusief de mogelijkheid van thuiswerken als alternatief voor autorijden. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de automobilisten openstaat voor duurzamere alternatieven. Vooral de (elektrische) fiets heeft potentieel om vaker als alternatief voor de auto te worden gekozen. Werkgevers spelen een cruciale rol in het stimuleren van duurzame gedragsverandering bij werknemers, zo stelt Smartwayz. Meer automobilisten overwegen de overstap naar alternatieven wanneer werkgevers maatregelen faciliteren.

Regionale verschillen

In Zuid-Nederland staat driekwart of bijna driekwart van de automobilisten open voor duurzamere alternatieven, maar er zijn aanzienlijke regionale verschillen. In Midden-Brabant overweegt 41 procent vaker de fiets te gebruiken, terwijl dat in Zuidoost-Brabant 50 procent is. In Midden-Limburg is 39 procent bereid de fiets vaker te gebruiken, terwijl het in het noorden en zuiden van de provincie 51 procent is.

Opvallend is dat deelscooters in Zuidoost-Brabant als kansrijk alternatief voor de auto worden gezien, mede dankzij het ruime aanbod in de regio rond Eindhoven en Helmond. Echter, de hoge kosten vormen een belemmering voor frequent gebruik. Probeeracties of goedkopere abonnementen kunnen hier een oplossing bieden.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Smartwayz

Onderzoek Smartwayz: 70% automobilisten klaar voor duurzamer vervoer | Fleet&Mobility

Onderzoek Smartwayz: 70% automobilisten klaar voor duurzamer vervoer

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: De Kopgroep)

Een onderzoek onder 6.500 automobilisten, in opdracht van Smartwayz, heeft geleid tot een dashboard dat specifieke informatie biedt voor (gedrags)interventies, in samenwerking met overheden en vervoerders.

Het dashboard geeft gegevens per doelgroep en vervoersmiddel, inclusief de mogelijkheid van thuiswerken als alternatief voor autorijden. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de automobilisten openstaat voor duurzamere alternatieven. Vooral de (elektrische) fiets heeft potentieel om vaker als alternatief voor de auto te worden gekozen. Werkgevers spelen een cruciale rol in het stimuleren van duurzame gedragsverandering bij werknemers, zo stelt Smartwayz. Meer automobilisten overwegen de overstap naar alternatieven wanneer werkgevers maatregelen faciliteren.

Regionale verschillen

In Zuid-Nederland staat driekwart of bijna driekwart van de automobilisten open voor duurzamere alternatieven, maar er zijn aanzienlijke regionale verschillen. In Midden-Brabant overweegt 41 procent vaker de fiets te gebruiken, terwijl dat in Zuidoost-Brabant 50 procent is. In Midden-Limburg is 39 procent bereid de fiets vaker te gebruiken, terwijl het in het noorden en zuiden van de provincie 51 procent is.

Opvallend is dat deelscooters in Zuidoost-Brabant als kansrijk alternatief voor de auto worden gezien, mede dankzij het ruime aanbod in de regio rond Eindhoven en Helmond. Echter, de hoge kosten vormen een belemmering voor frequent gebruik. Probeeracties of goedkopere abonnementen kunnen hier een oplossing bieden.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Smartwayz