‘Werkgelegenheid stijgt door transitie naar elektrisch vervoer’

Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Engie)

Ongeveer een vijfde van de werkgelegenheid in de Nederlandse EV-sector komt van bedrijven die zich volledig richten op elektrisch vervoer, zoals laadpaalbedrijven en bedrijven die elektrische voertuigen bouwen of aanpassen. De rest bevindt zich in bedrijfstakken die een groter deel van hun inkomsten uit EV halen, waaronder de automotivesector en de installatiebranche.

Tussen 2019 en 2021 steeg het aantal elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen aanzienlijk, waarbij bijna 24 procent van de nieuw verkochte auto’s in 2022 elektrisch was. Momenteel rijdt meer dan 4,6 procent van de Nederlandse auto’s op stroom, en 25 procent van de OV-bussen is elektrisch, volgens het RVO-onderzoek.

Ondanks een stagnatie in de verkoop van elektrische auto’s het afgelopen jaar, besloot staatssecretaris Heijnen van I&W vorige maand om de aankoopsubsidie op EV’s in 2024 ongewijzigd te handhaven.