Meisjes zijn gevaarlijke fietsers

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hierdoor kunnen fietsers andere weggebruikers over het hoofd zien en moeten ze plotseling uitwijken. Dit maakt de kans op een ongeval groter. Zelf vinden de ondervraagde jongeren dat ze het fietsen en tegelijkertijd spelen met de telefoon prima onder controle hebben. RYD heeft het onderzoek dit voorjaar uitgevoerd onder 1.122 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar. Leerlingen van acht Friese scholen hebben de vragenlijst ingevuld.

Gedrag beïnvloeden
De stichting meent dat als jonge fietsers zich veilig gedragen in het verkeer, zij dit later als automobilist ook doen. Specifieker bedoelt de stichting dat als een jonge fietser veilig omgaat met zijn mobiele telefoon, hij dat ook doet als jonge automobilist. Daarom zet de RYD zich in voor veilig verkeersgedrag bij jonge fietsers.

Gedeputeerde Sietske Poepjes is voorzitter van het ROF en gaat onderzoeken of het gedrag ook landelijk speelt. “Ik ga op zoek naar een manier om telefoongebruik van jongeren op de fiets te beïnvloeden.”

De uitkomst van het onderzoek is te lezen in het rapport `Smart Fietsen – Hoe fietsende jongeren hun telefoon gebruiken en waar veranderkansen liggen`.