‘Amsterdam onderzoekt veiligheid laadpunten garages’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De laadpunten in ondergrondse garages vormen een risico. (Foto: Shutterstock)

Elektrische auto’s in ondergrondse garages vormen een gevaar, zo bleek recent in een uitzending van tv-programma Kassa. Tijdens het laden kunnen de EV’s in brand vliegen en blijkt het voor de brandweer moeilijk om erbij te komen en de brand te blussen. Veiligheidsexperts pleiten dan ook voor een verbod op ondergronds laden van EV’s.

Scan

Momenteel voert de brandweer een scan uit waarbij zij kijken of de garages voldoen aan de eisen. De gemeentelijke garages worden regelmatig gecontroleerd. Hierbij heeft de brandweer een adviserende rol bij aanpassingen aan het gebouw.

Voor het aanleggen van nieuwe gemeentelijke parkeergarages gelden aanvullende afspraken. Zo zijn er bij de aanleg van de Albert Cuypgarage in 2018 aanvullende afspraken gemaakt over de laadpalen met de brandweer. Hierbij is de alarminstallatie zo ingericht dat de laadpalen afgeschakeld worden als er een brandmelding afgaat.

Dat de veiligheid ook in het buitenland een issue is, blijkt uit de sluiting van een Frans laadnetwerk.

‘Amsterdam onderzoekt veiligheid laadpunten garages’ | Fleet&Mobility

‘Amsterdam onderzoekt veiligheid laadpunten garages’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De laadpunten in ondergrondse garages vormen een risico. (Foto: Shutterstock)

Elektrische auto’s in ondergrondse garages vormen een gevaar, zo bleek recent in een uitzending van tv-programma Kassa. Tijdens het laden kunnen de EV’s in brand vliegen en blijkt het voor de brandweer moeilijk om erbij te komen en de brand te blussen. Veiligheidsexperts pleiten dan ook voor een verbod op ondergronds laden van EV’s.

Scan

Momenteel voert de brandweer een scan uit waarbij zij kijken of de garages voldoen aan de eisen. De gemeentelijke garages worden regelmatig gecontroleerd. Hierbij heeft de brandweer een adviserende rol bij aanpassingen aan het gebouw.

Voor het aanleggen van nieuwe gemeentelijke parkeergarages gelden aanvullende afspraken. Zo zijn er bij de aanleg van de Albert Cuypgarage in 2018 aanvullende afspraken gemaakt over de laadpalen met de brandweer. Hierbij is de alarminstallatie zo ingericht dat de laadpalen afgeschakeld worden als er een brandmelding afgaat.

Dat de veiligheid ook in het buitenland een issue is, blijkt uit de sluiting van een Frans laadnetwerk.