Meer kilometers van en naar het werk

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Van de reizigerskilometers van en naar het werk werd 66 procent afgelegd met de auto, gevolgd door 28 procent met de fiets. Treinreizen en overige vervoerswijzen hadden elk een aandeel van 10 procent.

Parttime en fulltime

Het aantal reizigerskilometers met de trein is in 2022 met meer dan de helft toegenomen ten opzichte van 2021. Ook bij het overige openbaar vervoer nam het aantal kilometer toe ten opzichte van 2021. Desondanks is het aantal kilometers van en naar het werk lager in vergelijking met 2019. Het gebruik van de trein voor woon-werkverkeer is bijna gehalveerd en bus-, tram- en metroreizen zijn met 39 procent afgenomen.

Mensen die 12 tot 30 uur per week werken, hebben in 2022 13 procent meer kilometers naar het werk gereisd dan in 2021. Voor mensen die meer dan 30 uur per week werkten, was er een stijging van 20 procent. In vergelijking met 2019 hebben parttimers in 2022 16 procent minder kilometers van en naar het werk gemaakt, terwijl fulltimers 28 procent minder kilometers naar het werk hebben afgelegd.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.