Kabinet wil via campagne meer werknemers de auto uit krijgen

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017. (Foto: Shutterstock.)

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) lanceert een campagne die drie jaar zal lopen. In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017. Volgens Heijnen wordt nergens ter wereld zo veel gefietst als in Nederland. Een kwart van alle verplaatsingen gaat met de fiets, maar toch is dat te weinig. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, een derde korter dan 5. Tv-spotjes en andere uitingen moeten bestuurders ertoe zetten voortaan de fiets te pakken.

Heijnen denkt dat het lukt, omdat bijna zeven op de tien automobilisten in een gedragsonderzoek aangeven voor korte ritten vaker de fiets te willen pakken. “Gezonder leven en meer bewegen staat bij veel mensen boven aan de lijst met goede voornemens”, zegt ze. De campagne ‘Da’s zo gefietst’ wijst automobilisten erop dat fietsen gezonder én goedkoper is.

Volgens Stefan Romijn, adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular, komen mensen vaak met de auto naar werk, ook als zij dicht bij werk wonen. “Uit onderzoek met de Milieubarometer, een tool voor bedrijven en organisaties om een CO2-footprint en milieugrafieken van hun bedrijfsvoering te maken, blijkt dat bij kantoren en zorginstellingen de reis naar werk 20 tot 25 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt”, zegt hij daarover. “Bij kantoren is dit aandeel hoger dan van aardgasverbruik. Als mensen vaker de fiets pakken in plaats van de auto, zorgt dat voor een flinke daling van de CO2-uitstoot van bedrijven.”

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Campagne

Kabinet wil via campagne meer werknemers de auto uit krijgen | Fleet&Mobility

Kabinet wil via campagne meer werknemers de auto uit krijgen

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017. (Foto: Shutterstock.)

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) lanceert een campagne die drie jaar zal lopen. In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017. Volgens Heijnen wordt nergens ter wereld zo veel gefietst als in Nederland. Een kwart van alle verplaatsingen gaat met de fiets, maar toch is dat te weinig. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, een derde korter dan 5. Tv-spotjes en andere uitingen moeten bestuurders ertoe zetten voortaan de fiets te pakken.

Heijnen denkt dat het lukt, omdat bijna zeven op de tien automobilisten in een gedragsonderzoek aangeven voor korte ritten vaker de fiets te willen pakken. “Gezonder leven en meer bewegen staat bij veel mensen boven aan de lijst met goede voornemens”, zegt ze. De campagne ‘Da’s zo gefietst’ wijst automobilisten erop dat fietsen gezonder én goedkoper is.

Volgens Stefan Romijn, adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular, komen mensen vaak met de auto naar werk, ook als zij dicht bij werk wonen. “Uit onderzoek met de Milieubarometer, een tool voor bedrijven en organisaties om een CO2-footprint en milieugrafieken van hun bedrijfsvoering te maken, blijkt dat bij kantoren en zorginstellingen de reis naar werk 20 tot 25 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt”, zegt hij daarover. “Bij kantoren is dit aandeel hoger dan van aardgasverbruik. Als mensen vaker de fiets pakken in plaats van de auto, zorgt dat voor een flinke daling van de CO2-uitstoot van bedrijven.”

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Campagne