Mercedes-Benz eCitan wint titel Bestelauto van het Jaar 2024

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(vlnr) sales manager Mark Horsten, account manager vans Ferdinand van Geffen en PR-manager Marieke van Amelsfort. (foto: Marcel Cazemier)

De Mercedes-Benz eCitan is woensdag tijdens de Fleet Expo, georganiseerd door de vakbladen Automotive Magazine en Fleet & Mobility, uitgeroepen tot Bestelauto van het Jaar 2024. De eCitan volgt daarmee de Renault Kangoo E-tech op, die vorig jaar de titel won. Nieuwkomer Nissan Townstar werd uitgeroepen tot Belofte van het Jaar 2024. De elektrische Townstar neemt het stokje over van de Volkswagen ID.Buzz.

In de top 5 van de Bestelauto van het Jaar 2024 vinden we dit jaar twee auto’s van verschillende merken, maar die wel familie van elkaar zijn, op dezelfde basis staan en uit dezelfde fabriek rollen: de Mercedes-Benz eCitan en de Nissan Townstar. Dat dit platform een aantrekkelijke basis vormt voor een bestelauto waarmee een brede doelgroep bediend kan worden blijkt wel uit het feit dat beide auto’s in de prijzen vallen én dat de derde auto met dit platform, de Renault Kangoo E-Tech, vorig jaar de titel Bestelauto van het Jaar in de wacht sleepte. Ook opvallend: in de top 5 zien we alleen nog maar EV’s.

‘Echte Mercedes’

De Mercedes-Benz eCitan is gelijktijdig ontwikkeld met de Renault Kangoo E-Tech Electric en de Nissan Townstar. Renault kon de auto echter als eerste op de markt brengen, waarmee het merk een voorsprong kon pakken. Maar Mercedes komt nu sterk terug en wint de verkiezing dit jaar. De e-besteller is volgens de jury een ‘echte Mercedes’ en dat betekent dat je als bestuurder wordt verwend met meer luxe en vooral ook een heel comfortabele rij-ervaring. “Alsof je in een gewone auto rijdt.” De eCitan is bovendien veel stiller, zo ervaren enkele juryleden tijdens een proefrit op de importeursdag, waar importeurs hun auto’s aan de jury presenteren. De hogere TCO, waar Mercedes vaak last van heeft in deze verkiezing, wordt ruimschoots gecompenseerd met de hoogste waardering van de vakjury voor de importeur en dealerorganisatie, alsmede voor de veiligheid en het comfort van de auto. Op het gebied van duurzaamheid eindigt Mercedes op de derde plek, na Toyota en Ford.

Nissan Townstar wint titel Belofte van het Jaar

Het derde lid van de familie Kangoo/Citan/Townstar is de eveneens elektrische Nissan Townstar. Een nieuwkomer in deze verkiezing maar wel eentje die meteen indruk maakt. Een opsteker voor Nissan is dat het merk, net als Toyota, met twee modellen in de top 10 van deze verkiezing is geëindigd, want naast de Townstar vinden we hier ook de Interstar. De Townstar is volgens de jury een zeer interessante auto voor zowel de lease en fleet als het mkb. Samen met de Interstar haalt de Townstar de beste TCO-score en scoort hij als L2-versie bovengemiddeld op het criterium functionaliteit. Het is mede om deze redenen dat de Townstar de titel Belofte van het Jaar 2024 in de wacht sleept.

Bedrijfswagenmanager Erik Heuer (r) en corporate sales manager Bob van Aalst (Nissan). (foto: Marcel Cazemier)

Top 10 Bestelauto van het Jaar 2024

 1. Mercedes-Benz eCitan
 2. Ford E-Transit
 3. Nissan Townstar
 4. Toyota Proace City Electric Long
 5. Toyota Proace Electric Long Worker
 6. Mercedes-Benz Sprinter
 7. MAN TGE 3.160
 8. Volkswagen ID. Buzz Cargo
 9. Nissan Interstar
 10. Mercedes-Benz Vito
Mercedes-Benz eCitan wint titel Bestelauto van het Jaar 2024 | Fleet&Mobility

Mercedes-Benz eCitan wint titel Bestelauto van het Jaar 2024

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(vlnr) sales manager Mark Horsten, account manager vans Ferdinand van Geffen en PR-manager Marieke van Amelsfort. (foto: Marcel Cazemier)

De Mercedes-Benz eCitan is woensdag tijdens de Fleet Expo, georganiseerd door de vakbladen Automotive Magazine en Fleet & Mobility, uitgeroepen tot Bestelauto van het Jaar 2024. De eCitan volgt daarmee de Renault Kangoo E-tech op, die vorig jaar de titel won. Nieuwkomer Nissan Townstar werd uitgeroepen tot Belofte van het Jaar 2024. De elektrische Townstar neemt het stokje over van de Volkswagen ID.Buzz.

In de top 5 van de Bestelauto van het Jaar 2024 vinden we dit jaar twee auto’s van verschillende merken, maar die wel familie van elkaar zijn, op dezelfde basis staan en uit dezelfde fabriek rollen: de Mercedes-Benz eCitan en de Nissan Townstar. Dat dit platform een aantrekkelijke basis vormt voor een bestelauto waarmee een brede doelgroep bediend kan worden blijkt wel uit het feit dat beide auto’s in de prijzen vallen én dat de derde auto met dit platform, de Renault Kangoo E-Tech, vorig jaar de titel Bestelauto van het Jaar in de wacht sleepte. Ook opvallend: in de top 5 zien we alleen nog maar EV’s.

‘Echte Mercedes’

De Mercedes-Benz eCitan is gelijktijdig ontwikkeld met de Renault Kangoo E-Tech Electric en de Nissan Townstar. Renault kon de auto echter als eerste op de markt brengen, waarmee het merk een voorsprong kon pakken. Maar Mercedes komt nu sterk terug en wint de verkiezing dit jaar. De e-besteller is volgens de jury een ‘echte Mercedes’ en dat betekent dat je als bestuurder wordt verwend met meer luxe en vooral ook een heel comfortabele rij-ervaring. “Alsof je in een gewone auto rijdt.” De eCitan is bovendien veel stiller, zo ervaren enkele juryleden tijdens een proefrit op de importeursdag, waar importeurs hun auto’s aan de jury presenteren. De hogere TCO, waar Mercedes vaak last van heeft in deze verkiezing, wordt ruimschoots gecompenseerd met de hoogste waardering van de vakjury voor de importeur en dealerorganisatie, alsmede voor de veiligheid en het comfort van de auto. Op het gebied van duurzaamheid eindigt Mercedes op de derde plek, na Toyota en Ford.

Nissan Townstar wint titel Belofte van het Jaar

Het derde lid van de familie Kangoo/Citan/Townstar is de eveneens elektrische Nissan Townstar. Een nieuwkomer in deze verkiezing maar wel eentje die meteen indruk maakt. Een opsteker voor Nissan is dat het merk, net als Toyota, met twee modellen in de top 10 van deze verkiezing is geëindigd, want naast de Townstar vinden we hier ook de Interstar. De Townstar is volgens de jury een zeer interessante auto voor zowel de lease en fleet als het mkb. Samen met de Interstar haalt de Townstar de beste TCO-score en scoort hij als L2-versie bovengemiddeld op het criterium functionaliteit. Het is mede om deze redenen dat de Townstar de titel Belofte van het Jaar 2024 in de wacht sleept.

Bedrijfswagenmanager Erik Heuer (r) en corporate sales manager Bob van Aalst (Nissan). (foto: Marcel Cazemier)

Top 10 Bestelauto van het Jaar 2024

 1. Mercedes-Benz eCitan
 2. Ford E-Transit
 3. Nissan Townstar
 4. Toyota Proace City Electric Long
 5. Toyota Proace Electric Long Worker
 6. Mercedes-Benz Sprinter
 7. MAN TGE 3.160
 8. Volkswagen ID. Buzz Cargo
 9. Nissan Interstar
 10. Mercedes-Benz Vito