VAVDZ: 7% spreekt niet tot de verbeelding

Redactie Redactie

De VAVDZ heeft het vermoeden dat het Den Haag `te heet onder de financiële voeten werd`. Dit is volgens de vereniging onterecht aangezien er op dit moment maar twee modellen zijn die aan de norm voldoen: de Opel Ampera en de Nissan Leaf.

“De categorie van de 0% bijtelling heeft geen volume en zou dit ook niet gaan krijgen met de verruiming naar 50 gram CO2”, aldus Martin Huisman, voorzitter van de VAVDZ. “Het afschaffen van de 0% categorie is financieel daarom helemaal niet nodig. Deze categorie is bedoeld om shonere en zuinigere auto`s te stimuleren. Nul procent bijtelling spreekt tot de verbeelding, zeven procent niet. Met deze maatregel ontneem je een belangrijke stimulans voor zowel berijders, bedrijven als fabrikanten in het streven naar schoon en zuinig.”

Doodsteek
Ook RAI Vereniging is tegen de plannen. De branchevereniging zegt `verbijsterd` te zijn. “Deze voorstellen beteken de doodsteek voor de opkomst van elektrische mobiliteit in ons land”, aldus Olaf de Bruijn, adjunct-directeur van de RAI Vereniging. “Dit soort techniek heeft bij haar marktintroductie tijdelijk stimulering nodig. Dat was ook het idee achter de tijdelijke invoering van een 0% bijtellingcategorie in het Belastingplan voor 2012.”