Alphabet maakt CO2-rapportage gemakkelijk met Carbon Tracker

Brand story • Alphabet maakt CO2-rapportage voor ondernemers makkelijk. Met de Carbon Tracker-app kunnen klanten eenvoudig de emissies van alle zakelijke en woon-werk ritten registreren en voldoen aan de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit.
albert jan cornelissen albert jan cornelissen
Alphabet maakt CO2-rapportage gemakkelijk met Carbon Tracker
Foto: Alphabet

De nieuwe rapportageverplichting, die op 1 juli 2024 ingaat, geeft veel ondernemers kopzorgen. Bedrijven met meer dan 100 medewerkers moeten straks verplicht bijhouden hoeveel kilometer hun werknemers afleggen, met welk vervoermiddel en welke energie/brandstof ze daarvoor gebruiken. In de toekomst kan de overheid op basis daarvan normen opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor de helft van de CO2-uitstoot van de mobiliteitssector, die in 2022 bijna 20% uitmaakte van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Ondernemers vrezen vooral meer administratie en bureaucratische rompslomp zonder meetbaar positief milieueffect, meldde het FD eerder deze maand.

Handmatig of volledig automatisch

Klanten van Alphabet hoeven zich daarover niet druk te maken. In lijn met de merkbelofte ‘Your mobility. Made easy’ ontwikkelde de mobiliteitsprovider de Carbon Tracker-app. “Die registreert eenvoudig de CO2-uitstoot van het woon-werk verkeer van medewerkers”, aldus Greo Belgers, Chief Innovation Officer bij BMW Financial Services Nederland. “De Carbon Tracker weet met welk voertuig je reist, over welke afstand en met welke energiebron. Dat kan handmatig maar ook volledig automatisch én met behoud van de volledige privacy van de medewerker. Daarnaast berekent de Carbon Tracker ook de eventuele kilometervergoedingen en alle data staat overzichtelijk op een online dashboard. Zo combineert de Carbon Tracker innovatie, duurzaamheid en gebruiksgemak.”

Goed gedrag wordt beloond

Medewerkers kunnen optioneel worden beloond voor het maken van duurzamere keuzes in hun reisgedrag. Belgers: “Je kunt bijvoorbeeld een variabele kilometervergoeding instellen per vervoersmiddel of per moment. En je kunt met een incentiveprogramma duurzaam rijgedrag belonen. Zo ondersteunt en verbetert de Carbon Tracker duurzaam rijgedrag en de app levert een sluitende administratie en CO2-rapportage.”

Unieke samenwerking

Alphabet heeft de Carbon Tracker samen ontwikkeld met Fynch Mobility, een impact-gedreven technologiebedrijf. Joris Smulders, co-founder en CEO van Fynch: “Wij ontwikkelen tools en oplossingen die organisaties helpen bij het rapporteren en reduceren van mobiliteit-gerelateerde CO2-uitstoot. Dat doen we het liefst in partnerships, want samen bereik je meer dan alleen. Door deze samenwerking kunnen we onze impactdoelstellingen versneld realiseren via de enorme Alphabet klantengroep en hun wagenpark.”

Alphabet maakt CO2-rapportage gemakkelijk met Carbon Tracker | Fleet&Mobility

Alphabet maakt CO2-rapportage gemakkelijk met Carbon Tracker

Brand story • Alphabet maakt CO2-rapportage voor ondernemers makkelijk. Met de Carbon Tracker-app kunnen klanten eenvoudig de emissies van alle zakelijke en woon-werk ritten registreren en voldoen aan de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit.
albert jan cornelissen albert jan cornelissen
Alphabet maakt CO2-rapportage gemakkelijk met Carbon Tracker
Foto: Alphabet

De nieuwe rapportageverplichting, die op 1 juli 2024 ingaat, geeft veel ondernemers kopzorgen. Bedrijven met meer dan 100 medewerkers moeten straks verplicht bijhouden hoeveel kilometer hun werknemers afleggen, met welk vervoermiddel en welke energie/brandstof ze daarvoor gebruiken. In de toekomst kan de overheid op basis daarvan normen opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor de helft van de CO2-uitstoot van de mobiliteitssector, die in 2022 bijna 20% uitmaakte van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Ondernemers vrezen vooral meer administratie en bureaucratische rompslomp zonder meetbaar positief milieueffect, meldde het FD eerder deze maand.

Handmatig of volledig automatisch

Klanten van Alphabet hoeven zich daarover niet druk te maken. In lijn met de merkbelofte ‘Your mobility. Made easy’ ontwikkelde de mobiliteitsprovider de Carbon Tracker-app. “Die registreert eenvoudig de CO2-uitstoot van het woon-werk verkeer van medewerkers”, aldus Greo Belgers, Chief Innovation Officer bij BMW Financial Services Nederland. “De Carbon Tracker weet met welk voertuig je reist, over welke afstand en met welke energiebron. Dat kan handmatig maar ook volledig automatisch én met behoud van de volledige privacy van de medewerker. Daarnaast berekent de Carbon Tracker ook de eventuele kilometervergoedingen en alle data staat overzichtelijk op een online dashboard. Zo combineert de Carbon Tracker innovatie, duurzaamheid en gebruiksgemak.”

Goed gedrag wordt beloond

Medewerkers kunnen optioneel worden beloond voor het maken van duurzamere keuzes in hun reisgedrag. Belgers: “Je kunt bijvoorbeeld een variabele kilometervergoeding instellen per vervoersmiddel of per moment. En je kunt met een incentiveprogramma duurzaam rijgedrag belonen. Zo ondersteunt en verbetert de Carbon Tracker duurzaam rijgedrag en de app levert een sluitende administratie en CO2-rapportage.”

Unieke samenwerking

Alphabet heeft de Carbon Tracker samen ontwikkeld met Fynch Mobility, een impact-gedreven technologiebedrijf. Joris Smulders, co-founder en CEO van Fynch: “Wij ontwikkelen tools en oplossingen die organisaties helpen bij het rapporteren en reduceren van mobiliteit-gerelateerde CO2-uitstoot. Dat doen we het liefst in partnerships, want samen bereik je meer dan alleen. Door deze samenwerking kunnen we onze impactdoelstellingen versneld realiseren via de enorme Alphabet klantengroep en hun wagenpark.”