Strix start met flexibel leasen

Redactie Redactie
• Laatste update:

In tegenstelling tot traditionele shortlease kiezen klanten hun auto niet op basis van een vaststaande categorie, maar kunnen ze zelf een auto uitzoeken op basis van hun voorkeur en leasebudget. Ze kunnen daarbij kiezen uit een pool van jong gebruikte auto’s, die afkomstig zijn uit de eigen Strix-vloot en uit de voorraden van verschillende dealers. De auto’s hebben een kilometerstand tot 50 duizend kilometer. De tarieven voor de flexibele lease liggen zo’n 4 tot 5 procent boven die van de normale looptijden.

Minder risico
Met het nieuwe concept wil Strix zijn productportfolio laten aansluiten bij de flexibilisering van de arbeidsmarkt. “Bedrijven willen in deze onzekere economische tijden liever geen lange contracten meer afsluiten”, licht directeur Norbert Karthaus van Strix Lease Service toe.”Mensen wisselen steeds vaker van baan en houden niet van financiële bindingen. De arbeidsmarkt flexibiliseert en wij flexibiliseren mee. Op deze manier bieden we de voordelen van leasing, zoals een laag eigen risico, een laag tarief ten opzichte van verhuur en vrije autokeuze, maar lopen ze veel minder financieel risico.” Als het contract na zes maanden wordt voortgezet wordt het tarief met terugwerkende kracht verlaagd.

Fiscaal voordeel
Flexibel leasen wordt toegankelijk voor elk type klant, onafhankelijk  van de omvang van het wagenpark. “Sommige bedrijven zullen deze contracten aangaan voor een poolauto, maar het kan ook interessant zijn voor zzp-ers”, aldus Karthaus. Voor Strix zelf biedt de nieuwe leasevorm de mogelijkheid om eerder teruggekomen leaseauto’s, bijvoorbeeld door failissementen, opnieuw zelf in te zetten.

Daarnaast koopt het zelf ook actief auto’s in op verzoek van klanten. Het heeft daarvoor afspraken gemaakt met de dealerbedrijven Van Kouwen en Heron en Karthaus rekent erop dat zich meer dealers zullen aansluiten. “Het is voor dealers een interessant nieuw afzetkanaal voor jong gebruikte auto’s.” Dat leaseklanten liever niet in gebruikte auto’s rijden is volgens Karthaus een achterhaalde gedachte. “Het gaat tegenwoordig vooral om een ding en dat is of de auto fiscaal gezien interessant is in de lease. En die staan er genoeg bij dealers.”

Strix heeft inmiddels vijftien klanten die gebruik maken van flexibel leasen. Voor het eind van het jaar denkt het bedrijf 250 flexibele contracten te hebben afgesloten. In totaal beheert Strix ruim 3.800 leasecontracten.