Overig

Laatste update:

Grote premieverschillen binnen een straat

Verzekeraars rekenen voor dezelfde autoverzekering en bij hetzelfde klantprofiel in dezelfde straat verschillende premies. Zo kan het zijn dat een autobezitter bijna 2,5 keer zoveel betaalt voor dezelfde autoverzekering als zijn buurman. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.

Pricewise heeft de premies van verschillende verzekeringen vergeleken voor 49 duizend postcodes in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven en achtduizend postcodes in plattelandsgemeenten. In het onderzoek werd een vast klant- en autoprofiel gehanteerd. Er zijn ruim 3 miljoen premies berekend bij 31 verschillende verzekeraars.

Alle geteste verzekeraars hanteren verschillende tarieven voor straten met meer dan één postcode.

Grootste verschil bij Polisvoormij
Het grootste premieverschil is te zien bij Polisvoormij. Voor dezelfde WA-polis rekent deze verzekeraar op één plaats aan de Amsterdamse Amsteldijk 144 procent meer premie dan verderop in de straat, waar een andere postcode geldt. Dat verschil geldt ook voor de Stadhoudersweg in Rotterdam en de Zuiderparklaan in Den Haag.

Ook Zelf (122 procent in Den Haag), Inshared (122 procent in Rotterdam) en Witgeld (104 procent in Rotterdam) differentiëren sterk op postcode binnen dezelfde straat.

In kleinere gemeenten kan het verschil ook hoog oplopen. Zo loopt in Tiel het verschil binnen de gemeente op tot 168 procent. Ook in Wildervank (94 procent) en in Yerseke (83 procent) zijn de verschillen groot.

Gevraagd naar een toelichting zeggen de verzekeraars dat er complexe reken- en prijsmethoden aan het vaststellen van tarieven ten grondslag liggen. Ze willen deze volgens Pricewise niet toelichten met oog op concurrentiegevoeligheid. Doorgaans wordt er door verzekeraars gekeken naar het aantal verkeersongevallen, inbraken, vernielingen en wanbetalers.

Verbond: normale gang van zaken
Volgens het Verbond van Verzekeraars is het een normale gang van zaken dat de premies zo uiteen lopen. “Naast andere factoren speelt postcode inderdaad een belangrijke rol in het vaststellen van de hoogte van de premie. Je ziet immers verschillen in diefstal- en schaderisico per regio en dus ook per wijk”, vertelt Rudi Buis, perswoordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars. “Verder hebben verzekeraars eigen schadestatistieken op basis waarvan ze premies bepalen. Daarnaast winnen ze ook extra informatie in, bijvoorbeeld over criminaliteit.”

Volgens het Verbond liggen er ook kansen voor rijgedragverzekeringen. “Er is zeker toekomst voor dit soort systemen. Een deel van de consumenten wil dit en verzekeraars bieden aan waar vraag naar is. Op dit moment is er vraag voor beide systemen. Wij vinden dat goed en gaan er vanuit dat de situatie voorlopig zo zal blijven”, aldus Buis.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Grote premieverschillen binnen een straat | Fleet&Mobility

Grote premieverschillen binnen een straat

Redactie Redactie
• Laatste update:

Pricewise heeft de premies van verschillende verzekeringen vergeleken voor 49 duizend postcodes in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven en achtduizend postcodes in plattelandsgemeenten. In het onderzoek werd een vast klant- en autoprofiel gehanteerd. Er zijn ruim 3 miljoen premies berekend bij 31 verschillende verzekeraars.

Alle geteste verzekeraars hanteren verschillende tarieven voor straten met meer dan één postcode.

Grootste verschil bij Polisvoormij
Het grootste premieverschil is te zien bij Polisvoormij. Voor dezelfde WA-polis rekent deze verzekeraar op één plaats aan de Amsterdamse Amsteldijk 144 procent meer premie dan verderop in de straat, waar een andere postcode geldt. Dat verschil geldt ook voor de Stadhoudersweg in Rotterdam en de Zuiderparklaan in Den Haag.

Ook Zelf (122 procent in Den Haag), Inshared (122 procent in Rotterdam) en Witgeld (104 procent in Rotterdam) differentiëren sterk op postcode binnen dezelfde straat.

In kleinere gemeenten kan het verschil ook hoog oplopen. Zo loopt in Tiel het verschil binnen de gemeente op tot 168 procent. Ook in Wildervank (94 procent) en in Yerseke (83 procent) zijn de verschillen groot.

Gevraagd naar een toelichting zeggen de verzekeraars dat er complexe reken- en prijsmethoden aan het vaststellen van tarieven ten grondslag liggen. Ze willen deze volgens Pricewise niet toelichten met oog op concurrentiegevoeligheid. Doorgaans wordt er door verzekeraars gekeken naar het aantal verkeersongevallen, inbraken, vernielingen en wanbetalers.

Verbond: normale gang van zaken
Volgens het Verbond van Verzekeraars is het een normale gang van zaken dat de premies zo uiteen lopen. “Naast andere factoren speelt postcode inderdaad een belangrijke rol in het vaststellen van de hoogte van de premie. Je ziet immers verschillen in diefstal- en schaderisico per regio en dus ook per wijk”, vertelt Rudi Buis, perswoordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars. “Verder hebben verzekeraars eigen schadestatistieken op basis waarvan ze premies bepalen. Daarnaast winnen ze ook extra informatie in, bijvoorbeeld over criminaliteit.”

Volgens het Verbond liggen er ook kansen voor rijgedragverzekeringen. “Er is zeker toekomst voor dit soort systemen. Een deel van de consumenten wil dit en verzekeraars bieden aan waar vraag naar is. Op dit moment is er vraag voor beide systemen. Wij vinden dat goed en gaan er vanuit dat de situatie voorlopig zo zal blijven”, aldus Buis.