ANWB: 17 procent meer files in 2023

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Niet alleen tijdens spitsuren, maar ook gedurende de dag waren er meer files. De filezwaarte tijdens de ochtendspits groeide met 10 procent en in de avondspits met 18 procent. Overdag nam het aantal files afgelopen jaar toe met 23 procent.

Op dinsdag en donderdag is het woon-werkverkeer het drukst. Hoewel het aantal files tijdens de ochtendspits op vrijdagen is afgenomen ten opzichte van afgelopen jaar (7%), is het aantal files op vrijdag overdag juist toegenomen (24%). Daarnaast beginnen de files steeds vroeger op de dag, volgens Arnoud Broekhuis, manager verkeersinformatie bij de ANWB.

In de meeste provincies nam de verkeersdrukte het afgelopen jaar toe in vergelijking met 2022. In de drukste provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant groeide de filezwaarte respectievelijk met 18 en 22 procent. In Noord-Holland was dit zelfs 28 procent.

Volgens de ANWB heeft de hoge verkeersintensiteit dagelijks directe gevolgen voor de doorstroming. Werkzaamheden aan de A29 in de Heinenoordtunnel en op de Haringvlietbrug (N57) veroorzaakten het afgelopen jaar veel files en extra vertraging op omleidingsroutes.

Het weer speelde ook een rol bij de verkeersdrukte, met name in januari en maart, toen sneeuw en ijzel, vooral in het midden en zuiden van het land, files veroorzaakten. De drukste spits van het jaar was op 6 april, de donderdagmiddag voor Pasen, toen er 1.491 kilometer file stond op een regenachtige dag.