Fastned verdubbelt laadomzet en verlies in 2021

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Het verlies van Fastned kwam vooral door de bouw van nieuwe stations. (Foto: Fastned)

Het snellaad-bedrijf leed echter wel een verlies van 24,6 miljoen euro. Het jaar ervoor was het verlies de helft minder: 12 miljoen euro. “We hebben vorig jaar flink geïnvesteerd in de uitbreiding van ons netwerk”, aldus ceo Michiel Langezaal. “Op de korte termijn beïnvloeden deze investeringen onze winstgevendheid, maar ze zijn nodig om op de lange termijn waarde te creëren. Onze bestaande stations, met name in regio’s waar al veel elektrische auto’s rondrijden, zijn winstgevend op operationeel Ebitda-niveau.”

Nieuwe locaties

Fastned haalde in het eerste kwartaal van 2021 150 miljoen euro op door de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit nieuwe kapitaal stelde het bedrijf in staat om het bouwtempo van nieuwe stations aanzienlijk op te voeren. Als gevolg daarvan diende het bedrijf afgelopen jaar meer dan 100 tenderaanvragen voor mogelijk nieuwe locaties in. Het totaal aantal laders eind 2021 uitkwam op 759, ten opzichte van 456 een jaar eerder.

Fastned verwierf 44 nieuwe locaties (+57%) in Europa, waarmee het totaal aantal verworven locaties (inclusief bestaande stations) eind 2021 op 331 uitkwam. Fastned begon vorig jaar met de bouw van stations in Frankrijk, het zesde land waarin het actief is. Andere landen buiten Nederland zijn België, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Fastned zegt zichzelf genoodzaakt te zien om de prijzen in de meeste landen te verhogen, door de stijgende energieprijzen. In Nederland werden de prijzen in november met 17 procent verhoogd.

Fastned verdubbelt laadomzet en verlies in 2021 | Fleet&Mobility

Fastned verdubbelt laadomzet en verlies in 2021

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Het verlies van Fastned kwam vooral door de bouw van nieuwe stations. (Foto: Fastned)

Het snellaad-bedrijf leed echter wel een verlies van 24,6 miljoen euro. Het jaar ervoor was het verlies de helft minder: 12 miljoen euro. “We hebben vorig jaar flink geïnvesteerd in de uitbreiding van ons netwerk”, aldus ceo Michiel Langezaal. “Op de korte termijn beïnvloeden deze investeringen onze winstgevendheid, maar ze zijn nodig om op de lange termijn waarde te creëren. Onze bestaande stations, met name in regio’s waar al veel elektrische auto’s rondrijden, zijn winstgevend op operationeel Ebitda-niveau.”

Nieuwe locaties

Fastned haalde in het eerste kwartaal van 2021 150 miljoen euro op door de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit nieuwe kapitaal stelde het bedrijf in staat om het bouwtempo van nieuwe stations aanzienlijk op te voeren. Als gevolg daarvan diende het bedrijf afgelopen jaar meer dan 100 tenderaanvragen voor mogelijk nieuwe locaties in. Het totaal aantal laders eind 2021 uitkwam op 759, ten opzichte van 456 een jaar eerder.

Fastned verwierf 44 nieuwe locaties (+57%) in Europa, waarmee het totaal aantal verworven locaties (inclusief bestaande stations) eind 2021 op 331 uitkwam. Fastned begon vorig jaar met de bouw van stations in Frankrijk, het zesde land waarin het actief is. Andere landen buiten Nederland zijn België, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Fastned zegt zichzelf genoodzaakt te zien om de prijzen in de meeste landen te verhogen, door de stijgende energieprijzen. In Nederland werden de prijzen in november met 17 procent verhoogd.