Rechter: Univé mag medewerker leaseauto ontnemen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De Rechtbank Noord-Holland heeft in een geschil tussen Univé en een medewerker van het bedrijf, bepaalt dat de verzekeraar de medewerker zijn leaseauto mag afpakken. De werknemer had een kantoorfunctie en gebruikte de auto voornamelijk privé.

In de rechtszaak stelde de werknemer, die sinds 2004 bij het bedrijf werkt, dat de auto onderdeel was geworden van zijn arbeidsvoorwaarden, ook al ging hij in 2015 akkoord met een nieuwe autoregeling waarin staat dat een medewerker de auto minstens tienduizend kilometer zakelijk moet inzetten. De rechter volgde hem, maar vond het bedrijfseconomisch belang van Univé zwaarder wegen. De verzekeraar moest net als andere verzekeraars van de Nederlandsche Bank de in- en uitgaven in balans brengen. Volgens de rechter volstond dat om de autoregeling eenzijdig te mogen wijzigen om zo de kosten terug te brengen. 

De werknemer, die samen met Univé naar de rechter stapte, moet eind maart zijn auto inleveren. Wel vindt de rechter dat het bedrijf gedurende een gewenningsperiode een afbouwregeling moet aanbieden waarin de medewerker 500 euro per maand ontvangt. 

Volgens Jan Rolleman van Auto&Fiscus volgt de uitspraak de jurisprudentie die is opgebouwd op dit onderwerp. 

Rechter: Univé mag medewerker leaseauto ontnemen | Fleet&Mobility

Rechter: Univé mag medewerker leaseauto ontnemen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De Rechtbank Noord-Holland heeft in een geschil tussen Univé en een medewerker van het bedrijf, bepaalt dat de verzekeraar de medewerker zijn leaseauto mag afpakken. De werknemer had een kantoorfunctie en gebruikte de auto voornamelijk privé.

In de rechtszaak stelde de werknemer, die sinds 2004 bij het bedrijf werkt, dat de auto onderdeel was geworden van zijn arbeidsvoorwaarden, ook al ging hij in 2015 akkoord met een nieuwe autoregeling waarin staat dat een medewerker de auto minstens tienduizend kilometer zakelijk moet inzetten. De rechter volgde hem, maar vond het bedrijfseconomisch belang van Univé zwaarder wegen. De verzekeraar moest net als andere verzekeraars van de Nederlandsche Bank de in- en uitgaven in balans brengen. Volgens de rechter volstond dat om de autoregeling eenzijdig te mogen wijzigen om zo de kosten terug te brengen. 

De werknemer, die samen met Univé naar de rechter stapte, moet eind maart zijn auto inleveren. Wel vindt de rechter dat het bedrijf gedurende een gewenningsperiode een afbouwregeling moet aanbieden waarin de medewerker 500 euro per maand ontvangt. 

Volgens Jan Rolleman van Auto&Fiscus volgt de uitspraak de jurisprudentie die is opgebouwd op dit onderwerp.