Bijtelling privégebruik dga niet te ontlopen door huurconstructie

Maarten Maarten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak is niet te ontlopen door als dga de auto van de bv te huren voor privégebruik, ook niet als daar een vergoeding tegenover wordt gesteld, zo blijkt uit twee uitspraken in hoger beroep.

Verklaring ‘geen privégebruk’

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden publiceerde vrijdag de uitspraak in een zaak waarbij de dga van een bedrijf voor zijn leaseauto een ‘verklaring geen privégebruik auto’ had ontvangen van de inspecteur. Toch gebruikte hij de auto privé om op vakantie te gaan naar Noorwegen en Oostenrijk. In totaal reed hij 5.621 kilometer met de Volvo tijdens de vakanties. Voor het gebruik van de Volvo voor de vakantieperioden sloot hij een huurovereenkomst met de vennootschap. Op grond daarvan betaalde hij een zakelijke vergoeding voor het gebruik van de Volvo aan de vennootschap van € 1.106,-. Ook nam hij de brandstofkosten en vignetkosten voor zijn rekening.

De rechter oordeelt dat de kortstondige verhuur van de Volvo de terbeschikkingstelling niet doorbreekt. De norm van maximaal 500 kilometer voor privédoeleinden blijft staan. Omdat de vakantiekilometers als privé worden aangemerkt, heeft de belastinginspecteur de dga volgens de rechter terecht een bijtelling in het kader van de autokostenfictieregeling opgelegd.

Huur zonder betaling

Bij het gerechtshof Den Haag diende een soortgelijke zaak en ook daar werd vrijdag de uitspraak van gepubliceerd. Hierbij stelde de dga van een bv dat hij voor de aan hem ter beschikking gestelde Mercedes-Benz geen bijtelling hoefde te betalen, omdat hij voor de perioden dat er privégebruik plaatsvond, huurovereenkomsten met de bv had afgesloten. Hij kon hier echter geen betalingen van laten zien. Los daarvan oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat het van de vennootschap huren van de auto ten behoeve van privégebruik, niet maakt dat er geen sprake is van een ter beschikking gestelde auto. Om de reden werd de bijtelling terecht opgelegd.

Bijtelling privégebruik dga niet te ontlopen door huurconstructie | Fleet&Mobility

Bijtelling privégebruik dga niet te ontlopen door huurconstructie

Maarten Maarten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak is niet te ontlopen door als dga de auto van de bv te huren voor privégebruik, ook niet als daar een vergoeding tegenover wordt gesteld, zo blijkt uit twee uitspraken in hoger beroep.

Verklaring ‘geen privégebruk’

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden publiceerde vrijdag de uitspraak in een zaak waarbij de dga van een bedrijf voor zijn leaseauto een ‘verklaring geen privégebruik auto’ had ontvangen van de inspecteur. Toch gebruikte hij de auto privé om op vakantie te gaan naar Noorwegen en Oostenrijk. In totaal reed hij 5.621 kilometer met de Volvo tijdens de vakanties. Voor het gebruik van de Volvo voor de vakantieperioden sloot hij een huurovereenkomst met de vennootschap. Op grond daarvan betaalde hij een zakelijke vergoeding voor het gebruik van de Volvo aan de vennootschap van € 1.106,-. Ook nam hij de brandstofkosten en vignetkosten voor zijn rekening.

De rechter oordeelt dat de kortstondige verhuur van de Volvo de terbeschikkingstelling niet doorbreekt. De norm van maximaal 500 kilometer voor privédoeleinden blijft staan. Omdat de vakantiekilometers als privé worden aangemerkt, heeft de belastinginspecteur de dga volgens de rechter terecht een bijtelling in het kader van de autokostenfictieregeling opgelegd.

Huur zonder betaling

Bij het gerechtshof Den Haag diende een soortgelijke zaak en ook daar werd vrijdag de uitspraak van gepubliceerd. Hierbij stelde de dga van een bv dat hij voor de aan hem ter beschikking gestelde Mercedes-Benz geen bijtelling hoefde te betalen, omdat hij voor de perioden dat er privégebruik plaatsvond, huurovereenkomsten met de bv had afgesloten. Hij kon hier echter geen betalingen van laten zien. Los daarvan oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat het van de vennootschap huren van de auto ten behoeve van privégebruik, niet maakt dat er geen sprake is van een ter beschikking gestelde auto. Om de reden werd de bijtelling terecht opgelegd.