Kabinet verlengt accijnskorting, onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De accijnskorting blijft van kracht. (Foto: Shutterstock)

Bestelauto’s van voor 2025 mogen wel gewoon bpm-vrij blijven rijden. De bpm wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de bestelauto. De bpm bedraagt 66,91 euro per gram CO2-uitstoot. Ook gaat per 2025 de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s omhoog met 15 procent. Door een gelijktijdige verlaging van 4,34 procent blijft daar een verhoging van 10,1 procent van over. Per 2026 gaat deze belasting met nog eens 6,96 procent omhoog.

Ook meldt het kabinet dat de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per zakelijke kilometer op 1 januari naar 0,21 cent stijgt. Een jaar later komt er nog een cent bij en wordt het 0,22 cent. De verhoging van de vrijstelling werkt niet alleen door naar de reiskostenregeling voor werknemers, maar als iondernemer mag je volgend jaar ook 0,21 cent per zakelijke kilometer aftrekken.

De korting op de accijnzen op brandstof blijven vooralsnog bestaan. De geplande verhoging wordt met een half jaar verschoven naar 1 juli 2023. De bijtelling blijft ongemoeid. 

Lees op Automotive-online.nl reacties van de verschillende branchepartijen.

Kabinet verlengt accijnskorting, onbelaste reiskostenvergoeding stijgt | Fleet&Mobility

Kabinet verlengt accijnskorting, onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De accijnskorting blijft van kracht. (Foto: Shutterstock)

Bestelauto’s van voor 2025 mogen wel gewoon bpm-vrij blijven rijden. De bpm wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de bestelauto. De bpm bedraagt 66,91 euro per gram CO2-uitstoot. Ook gaat per 2025 de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s omhoog met 15 procent. Door een gelijktijdige verlaging van 4,34 procent blijft daar een verhoging van 10,1 procent van over. Per 2026 gaat deze belasting met nog eens 6,96 procent omhoog.

Ook meldt het kabinet dat de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per zakelijke kilometer op 1 januari naar 0,21 cent stijgt. Een jaar later komt er nog een cent bij en wordt het 0,22 cent. De verhoging van de vrijstelling werkt niet alleen door naar de reiskostenregeling voor werknemers, maar als iondernemer mag je volgend jaar ook 0,21 cent per zakelijke kilometer aftrekken.

De korting op de accijnzen op brandstof blijven vooralsnog bestaan. De geplande verhoging wordt met een half jaar verschoven naar 1 juli 2023. De bijtelling blijft ongemoeid. 

Lees op Automotive-online.nl reacties van de verschillende branchepartijen.