Leasing en verhuur

Laatste update:

ALD Automotive: Hogere bijtelling drijft leaserijders terug naar fossiel

Eén op de vijf leaserijders met een EV gaat wegens de stijgende bijtelling weer terug naar benzine of diesel (foto: Shutterstock)

Leaserijders vinden dat de huidige overheidsmaatregelen onvoldoende stimuleren om elektrisch te gaan rijden.

De stijgende bijtelling brengt leaserijders ook aan het twijfelen over de overstap van fossiel naar elektrisch. Dit concludeert leasemaatschappij ALD Automotive uit eigen onderzoek onder ruim duizend leaserijders – zowel zakelijk als private lease.

Milieu of kostenbesparing? 

De belangrijkste reden van leaserijders om voor een elektrisch auto te kiezen is vanuit milieuoverwegingen (47 procent). 35 Procent zou elektrisch willen rijden om kosten te besparen, zoals brandstof- of onderhoudskosten. Het overgrote deel leaserijders dat al in een elektrische auto rijdt is enthousiast. Ruim de helft (56 procent) zou weer voor elektrisch kiezen bij een volgende auto, maar verwacht dan wel meer van de overheid, concludeert ALD Automotive.ALD Automotive staat op de zesde plaats in de nieuw verschenen Automotive Leasemaatschappij Top 60.

Per 1 januari gaat de bijtelling op EV’s omhoog van 12 naar 16 procent. Dat is nog steeds minder dan de 22 procent die geldt voor auto’s met verbrandingsmotor. Uit het onderzoek blijkt echter dat nog maar 18 procent van alle leaserijders de nieuwe bijtelling nog een stimulans vindt om elektrisch te gaan rijden.Bekijk het volledige onderzoek in de Automotive Kennisbank.

Ook onder de leaserijders die al elektrisch rijden is de nieuwe bijtelling een gevoelig punt. Want 21 procent van de huidige elektrische leaserijders geeft aan vanwege deze hogere bijtelling juist weer terug te gaan naar een leaseauto die rijdt op fossiele brandstof. Nog eens 23 procent weet het om deze reden nog niet.

Te vroeg

“De verhoging van bijtelling komt te vroeg. Iedereen ziet het aanbod betaalbare elektrische auto’s toenemen, maar de overheid trekt wel heel snel terug”, stelt Jeroen Kruisweg, algemeen directeur ALD Automotive. “We zien nog steeds ‘laadstress’ door tekorten aan laadpunten en achterblijvende netwerkcapaciteit. De verbeterde actieradius kan dit negatieve sentiment verzachten, maar wel op voorwaarde van financiële stimulans van de overheid.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Jeroen Vos
ALD Automotive: Hogere bijtelling drijft leaserijders terug naar fossiel | Fleet&Mobility

ALD Automotive: Hogere bijtelling drijft leaserijders terug naar fossiel

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Eén op de vijf leaserijders met een EV gaat wegens de stijgende bijtelling weer terug naar benzine of diesel (foto: Shutterstock)

De stijgende bijtelling brengt leaserijders ook aan het twijfelen over de overstap van fossiel naar elektrisch. Dit concludeert leasemaatschappij ALD Automotive uit eigen onderzoek onder ruim duizend leaserijders – zowel zakelijk als private lease.

Milieu of kostenbesparing? 

De belangrijkste reden van leaserijders om voor een elektrisch auto te kiezen is vanuit milieuoverwegingen (47 procent). 35 Procent zou elektrisch willen rijden om kosten te besparen, zoals brandstof- of onderhoudskosten. Het overgrote deel leaserijders dat al in een elektrische auto rijdt is enthousiast. Ruim de helft (56 procent) zou weer voor elektrisch kiezen bij een volgende auto, maar verwacht dan wel meer van de overheid, concludeert ALD Automotive.ALD Automotive staat op de zesde plaats in de nieuw verschenen Automotive Leasemaatschappij Top 60.

Per 1 januari gaat de bijtelling op EV’s omhoog van 12 naar 16 procent. Dat is nog steeds minder dan de 22 procent die geldt voor auto’s met verbrandingsmotor. Uit het onderzoek blijkt echter dat nog maar 18 procent van alle leaserijders de nieuwe bijtelling nog een stimulans vindt om elektrisch te gaan rijden.Bekijk het volledige onderzoek in de Automotive Kennisbank.

Ook onder de leaserijders die al elektrisch rijden is de nieuwe bijtelling een gevoelig punt. Want 21 procent van de huidige elektrische leaserijders geeft aan vanwege deze hogere bijtelling juist weer terug te gaan naar een leaseauto die rijdt op fossiele brandstof. Nog eens 23 procent weet het om deze reden nog niet.

Te vroeg

“De verhoging van bijtelling komt te vroeg. Iedereen ziet het aanbod betaalbare elektrische auto’s toenemen, maar de overheid trekt wel heel snel terug”, stelt Jeroen Kruisweg, algemeen directeur ALD Automotive. “We zien nog steeds ‘laadstress’ door tekorten aan laadpunten en achterblijvende netwerkcapaciteit. De verbeterde actieradius kan dit negatieve sentiment verzachten, maar wel op voorwaarde van financiële stimulans van de overheid.”