Actueel

Laatste update:

Tomtom grote winnaar bij Automotive Innovation Awards 2024

Automotive Innovation Awards
V.l.n.r.: vertegenwoordigers van Tomtom, LeydenJar, juryvoorzitter Jan Peter Balkenende, Leydenjar, Inmotion, Total Safety Solutions

Tomtom is de grote winnaar van de vijfde editie van de Automotive Innovation Awards, een wedstrijd voor Nederlandse innovaties in de auto- en mobiliteitsindustrie. In Hilversum sleepte het navigatiebedrijf met ‘Orbis Maps de prijs voor de innovatie met de grootste impact in de wacht. Deze ‘hoofdprijs werd tijdens de lustrumeditie van de AIA voor het eerst uitgereikt. Ook won Tomtom met ‘Orbis Maps in de categorie bereikbaarheid.

‘Orbis Maps is het product van Tomtom waarbij het de eigen kaartlagen realtime kan combineren met data uit auto’s en data andere van aanbieders. Door deze integratie kan het ‘grootste kaart-ecosysteem ter wereld’ ontstaan, aldus het in Amsterdam gevestigde navigatiebedrijf.

Andere prijzen bij de AIA waren er voor de bedrijven Leydenjar, Total Safety Solutions en Inmotion. Leydenjar kreeg de award in de categorie duurzaamheid met de ontwikkeling van een anode (de minpool van een batterij) die gemaakt is van puur silicium. Hiermee kan een hogere energiedichtheid van 70 procent worden gehaald, aldus de batterijfabrikant uit Leiden. De innovatie kan volgens de jury zorgen voor snellere laadmogelijkheden, minder milieu-belasting en lagere productiekosten.

Total Safety Solutions won in de categorie veiligheid met de ‘emergency plug’, waarmee EV’s in geval van nood of bij onderhoudswerkzaamheden direct onklaar worden gemaakt. Dat voorkomt onvoorspelbaar gedrag, aldus de jury. Ten slotte was er ook een studentenprijs, gewonnen door het team Inmotion van de TU Eindhoven met de ‘Next Generation Battery Pack’. Deze kan in minder dan 4 minuten opladen en is op dit moment het snelst opladende batterijpakket in een raceauto ter wereld.

Recordaantal

De Automotive Innovation Award (AIA) is een wedstrijd voor Nederlandse innovaties die mobiliteit schoner, efficiënter, toegankelijker, betaalbaarder of veiliger maken. De jury van dit tweejaarlijkse evenement ontving dit jaar een recordaantal van 43 inzendingen. Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende, die de prijzen maandagavond (5 februari) op het Hilversumse Media Park uitreikte, roemde de kwantiteit en de kwaliteit van de inzendingen. “We laten zien dat wij als klein land wereldwijd impact maken met onze innovaties.”

De verkiezing werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de Stichting Automotive Innovation Award, waarin ANWB, Bovag, Leaseplan, RAI en Roland Berger samenwerken.

Bij de vorige editie ging de prijs naar PowerD (tegenwoordig: Groendus-PowerD), dat intelligente laadoplossingen voor EV’s aanbiedt, en Ebusco 3.0, dat e-bussen ontwikkelt. Tomtom was in 2021 ook genomineerd. In 2017 viel het navigatiebedrijf al eerder in de prijzen.

Tomtom grote winnaar bij Automotive Innovation Awards 2024 | Fleet&Mobility

Tomtom grote winnaar bij Automotive Innovation Awards 2024

Automotive Innovation Awards • Tomtom is de grote winnaar van de vijfde editie van de Automotive Innovation Awards, een wedstrijd voor Nederlandse innovaties in de auto- en mobiliteitsindustrie. In Hilversum sleepte het navigatiebedrijf met ‘Orbis Maps de prijs voor de innovatie met de grootste impact in de wacht. Deze ‘hoofdprijs werd tijdens de lustrumeditie van de AIA voor het eerst uitgereikt. Ook won Tomtom met ‘Orbis Maps in de categorie bereikbaarheid.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
Automotive Innovation Awards
V.l.n.r.: vertegenwoordigers van Tomtom, LeydenJar, juryvoorzitter Jan Peter Balkenende, Leydenjar, Inmotion, Total Safety Solutions

‘Orbis Maps is het product van Tomtom waarbij het de eigen kaartlagen realtime kan combineren met data uit auto’s en data andere van aanbieders. Door deze integratie kan het ‘grootste kaart-ecosysteem ter wereld’ ontstaan, aldus het in Amsterdam gevestigde navigatiebedrijf.

Andere prijzen bij de AIA waren er voor de bedrijven Leydenjar, Total Safety Solutions en Inmotion. Leydenjar kreeg de award in de categorie duurzaamheid met de ontwikkeling van een anode (de minpool van een batterij) die gemaakt is van puur silicium. Hiermee kan een hogere energiedichtheid van 70 procent worden gehaald, aldus de batterijfabrikant uit Leiden. De innovatie kan volgens de jury zorgen voor snellere laadmogelijkheden, minder milieu-belasting en lagere productiekosten.

Total Safety Solutions won in de categorie veiligheid met de ‘emergency plug’, waarmee EV’s in geval van nood of bij onderhoudswerkzaamheden direct onklaar worden gemaakt. Dat voorkomt onvoorspelbaar gedrag, aldus de jury. Ten slotte was er ook een studentenprijs, gewonnen door het team Inmotion van de TU Eindhoven met de ‘Next Generation Battery Pack’. Deze kan in minder dan 4 minuten opladen en is op dit moment het snelst opladende batterijpakket in een raceauto ter wereld.

Recordaantal

De Automotive Innovation Award (AIA) is een wedstrijd voor Nederlandse innovaties die mobiliteit schoner, efficiënter, toegankelijker, betaalbaarder of veiliger maken. De jury van dit tweejaarlijkse evenement ontving dit jaar een recordaantal van 43 inzendingen. Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende, die de prijzen maandagavond (5 februari) op het Hilversumse Media Park uitreikte, roemde de kwantiteit en de kwaliteit van de inzendingen. “We laten zien dat wij als klein land wereldwijd impact maken met onze innovaties.”

De verkiezing werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de Stichting Automotive Innovation Award, waarin ANWB, Bovag, Leaseplan, RAI en Roland Berger samenwerken.

Bij de vorige editie ging de prijs naar PowerD (tegenwoordig: Groendus-PowerD), dat intelligente laadoplossingen voor EV’s aanbiedt, en Ebusco 3.0, dat e-bussen ontwikkelt. Tomtom was in 2021 ook genomineerd. In 2017 viel het navigatiebedrijf al eerder in de prijzen.