Actueel Infrastructuur

Laatste update:

Fastned: aanpassing laadbeleid tijdens piekmomenten, uitbreiding in Duitsland

foto: Fastned

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned en netbeheerder Enexis zijn een samenwerking gestart om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. Tijdens piekmomenten op het net zal Fastned zijn belasting met een kwart verminderen, hoewel dit de laadervaring voor klanten niet zal beïnvloeden. Dat meldt Fastned in een persbericht.

De proef is momenteel alleen van toepassing op enkele stations in Holten, Rosmalen en Veldhoven, maar kan worden uitgebreid bij succes.

Fastned is de eerste grote afnemer die dergelijke samenwerking met Enexis aangaat. Op verzoek van Enexis zal Fastned tijdens piekmomenten een kwart van het vermogen afstaan, voornamelijk in de vroege ochtend, late avond en koude wintermaanden. Dit terwijl het op die momenten juist minder druk is op de snellaadstations.

Het doel is om het huidige net efficiënter te gebruiken, aangezien grote delen van Nederland geen ruimte meer hebben voor extra grote afnemers. Jeroen Sanders van Enexis Groep hoopt dat deze samenwerking andere bedrijven zal inspireren om na te denken over flexibel elektriciteitsverbruik.

“Wij zien dat er op onze snellaadstations vooral overdag veel geladen wordt”, zegt medeoprichter en ceo Michiel Langezaal van Fastned. “Dat is het moment dat mensen onderweg zijn en er een laadbehoefte is. De piekmomenten van het stroomnet zijn juist op de momenten dat het rustiger is op onze snellaadstations. Er is dan dus ruimte om, met iets minder aanvoer van stroom, klanten op onze stations te kunnen blijven voorzien van energie voor hun elektrische voertuig.”

Duitsland

Verder maakte Fastned deze week bekend zijn eerste snellaadstations te bouwen langs Duitse snelwegen. De uitbater van snellaadstations heeft daarvoor een aanbesteding gewonnen. Fastned, dat al actief is langs regionale wegen in Duitsland, krijgt nu de mogelijkheid om snellaadstations te bouwen op 34 plekken langs de snelwegen in het land.

De nieuwe locaties van Fastned bevinden zich voornamelijk in Noord-Duitsland. De eerste snellaadstations langs de snelwegen openen in 2025. De toekenning hoort bij de aanbesteding van Deutschlandnetz, het Duitse overheidsnetwerk voor snellaadstations in het land. In september was de eerste ronde van deze aanbesteding, voor lokale wegen (geen snelwegen). Toen won Fastned twee regionale kavels waardoor het 92 laadstations kon openen. Het eerste Fastned station als onderdeel van dit project werd in december 2023 geopend in Düren.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Fastned: aanpassing laadbeleid tijdens piekmomenten, uitbreiding in Duitsland | Fleet&Mobility

Fastned: aanpassing laadbeleid tijdens piekmomenten, uitbreiding in Duitsland

Fastned • Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned en netbeheerder Enexis zijn een samenwerking gestart om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. Tijdens piekmomenten op het net zal Fastned zijn belasting met een kwart verminderen, hoewel dit de laadervaring voor klanten niet zal beïnvloeden. Dat meldt Fastned in een persbericht.
Redactie Redactie
• Laatste update:
foto: Fastned

De proef is momenteel alleen van toepassing op enkele stations in Holten, Rosmalen en Veldhoven, maar kan worden uitgebreid bij succes.

Fastned is de eerste grote afnemer die dergelijke samenwerking met Enexis aangaat. Op verzoek van Enexis zal Fastned tijdens piekmomenten een kwart van het vermogen afstaan, voornamelijk in de vroege ochtend, late avond en koude wintermaanden. Dit terwijl het op die momenten juist minder druk is op de snellaadstations.

Het doel is om het huidige net efficiënter te gebruiken, aangezien grote delen van Nederland geen ruimte meer hebben voor extra grote afnemers. Jeroen Sanders van Enexis Groep hoopt dat deze samenwerking andere bedrijven zal inspireren om na te denken over flexibel elektriciteitsverbruik.

“Wij zien dat er op onze snellaadstations vooral overdag veel geladen wordt”, zegt medeoprichter en ceo Michiel Langezaal van Fastned. “Dat is het moment dat mensen onderweg zijn en er een laadbehoefte is. De piekmomenten van het stroomnet zijn juist op de momenten dat het rustiger is op onze snellaadstations. Er is dan dus ruimte om, met iets minder aanvoer van stroom, klanten op onze stations te kunnen blijven voorzien van energie voor hun elektrische voertuig.”

Duitsland

Verder maakte Fastned deze week bekend zijn eerste snellaadstations te bouwen langs Duitse snelwegen. De uitbater van snellaadstations heeft daarvoor een aanbesteding gewonnen. Fastned, dat al actief is langs regionale wegen in Duitsland, krijgt nu de mogelijkheid om snellaadstations te bouwen op 34 plekken langs de snelwegen in het land.

De nieuwe locaties van Fastned bevinden zich voornamelijk in Noord-Duitsland. De eerste snellaadstations langs de snelwegen openen in 2025. De toekenning hoort bij de aanbesteding van Deutschlandnetz, het Duitse overheidsnetwerk voor snellaadstations in het land. In september was de eerste ronde van deze aanbesteding, voor lokale wegen (geen snelwegen). Toen won Fastned twee regionale kavels waardoor het 92 laadstations kon openen. Het eerste Fastned station als onderdeel van dit project werd in december 2023 geopend in Düren.