Gevecht om de regie

Redactie Redactie
• Laatste update:

“De zelfrijdende auto houdt de gemoederen flink bezig. Komt er uiteindelijk een volledig autonoom rijdende auto, of blijft het bij assisterende functies? Ook bij ons is het continu nadenken over onze toekomstige rol, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Niet voor niets is dit de tweede keer dit jaar dat we in deze rubriek ingaan op de zelfrijdende auto. De vorige keer (in Automotive 1 van dit jaar) bespraken we hoe consumenten aankijken tegen de autonome auto. Om het geheugen op te frissen: de meerderheid van de consumenten ziet zo'n auto wel zitten, maar wil toch ook kunnen ingrijpen als de techniek het laat afweten. Het consumentenpotentieel is één ding, voor alle partijen in en rond de bedrijfskolom brengen die autonome functies veel nieuwe uitdagingen met zich mee. En die transitieperiode naar de – deels? – zelfrijdende auto is nu gestart. Als ik hoor dat er fabrikanten zijn die zeggen dat ze dankzij de zelfrijdende auto alle auto gerelateerde zaken in de eigen keten kunnen houden, zoals schadeherstel, dan is dat wel het moment om wakker te worden. Want als die fabrikant zelf de verzekering doet, wat wordt dan ons verdienmodel? En als hij de schades in eigen beheer afhandelt, welke rol heeft de universele hersteller dan nog? Vindt er straks een gevecht plaats om de gebruiker van de auto? Je moet zoveel mogelijk proberen zelf in de driver's seat te blijven; niet alleen wij als verzekeraar, maar ook de importeur, dealer en de universele retailer. Tijdens onze parallelsessie op het Nationaal Automotive Congres 2020 op 19 mei zal dit dan ook het uitgangspunt van mijn presentatie zijn: niet vertellen hoe het zit, en samen met de bezoekers nadenken over hoe het zou kunnen worden.”

Gevecht om de regie | Fleet&Mobility

Gevecht om de regie

Redactie Redactie
• Laatste update:

“De zelfrijdende auto houdt de gemoederen flink bezig. Komt er uiteindelijk een volledig autonoom rijdende auto, of blijft het bij assisterende functies? Ook bij ons is het continu nadenken over onze toekomstige rol, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Niet voor niets is dit de tweede keer dit jaar dat we in deze rubriek ingaan op de zelfrijdende auto. De vorige keer (in Automotive 1 van dit jaar) bespraken we hoe consumenten aankijken tegen de autonome auto. Om het geheugen op te frissen: de meerderheid van de consumenten ziet zo'n auto wel zitten, maar wil toch ook kunnen ingrijpen als de techniek het laat afweten. Het consumentenpotentieel is één ding, voor alle partijen in en rond de bedrijfskolom brengen die autonome functies veel nieuwe uitdagingen met zich mee. En die transitieperiode naar de – deels? – zelfrijdende auto is nu gestart. Als ik hoor dat er fabrikanten zijn die zeggen dat ze dankzij de zelfrijdende auto alle auto gerelateerde zaken in de eigen keten kunnen houden, zoals schadeherstel, dan is dat wel het moment om wakker te worden. Want als die fabrikant zelf de verzekering doet, wat wordt dan ons verdienmodel? En als hij de schades in eigen beheer afhandelt, welke rol heeft de universele hersteller dan nog? Vindt er straks een gevecht plaats om de gebruiker van de auto? Je moet zoveel mogelijk proberen zelf in de driver's seat te blijven; niet alleen wij als verzekeraar, maar ook de importeur, dealer en de universele retailer. Tijdens onze parallelsessie op het Nationaal Automotive Congres 2020 op 19 mei zal dit dan ook het uitgangspunt van mijn presentatie zijn: niet vertellen hoe het zit, en samen met de bezoekers nadenken over hoe het zou kunnen worden.”