Volvo-dealer Arendsen bouwt aan de toekomst

Groen geld stinkt niet

Redactie Redactie
• Laatste update:

TEKST: PAUL STEEENHOFF, BEELD: HARRIE ARENDSEN

Foto: Harrie Arendsen

Grijs water

Judith Arendsen: “De roll-over willen we laten draaien op grijs water, gefilterd regenwater dus, en dat deels weer terugwinnen. Ook de wc’s willen we met grijs water spoelen.” Maurice van ­Zuilen, projectleider bij Washtec: “Bij een gemiddelde wasbeurt wordt ongeveer 250 liter verbruikt. Het is mogelijk om dat voor de helft met grijs water te doen. Volgens opgaaf van waterleiding­bedrijf PWN kost 1 liter water zakelijk 0,0015 eurocent. Bij één wasbeurt is de besparing dus 125 liter per wasbeurt, ofwel 0,1875 eurocent.

Plantjes op het dak

Op het koepelvormige dak van de werkplaats komt sedum, een vetplantje waardoor het dak een isolerende werking heeft voor zowel geluid als warmte. Bovendien is het onderhoudsarm. ­Regenwater wordt door het sedumdak gefilterd en het dak neemt koolstofdioxide op. Gemiddeld levert een sedumdak een reductie van het energieverbruik voor verwarming van 23 procent op,
terwijl de airconditioning  75 procent minder energie verbruikt.

Gerecycled beton

Wie gaat bouwen, begint met beton storten, maar het maken van beton vreet energie en grondstoffen. Vandaar dat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled beton, waaraan alleen nieuw cement hoeft te worden toegevoegd. “Het puin voor de ondervloer en het beton zelf willen we uit de directe omgeving halen om de transport­stromen zoveel mogelijk te beperken”, zegt Wouter ten Hove, bouwkundige bij BBD ­Bouwmanagement uit Oldenzaal.

Warmtepomp

Het bedrijf neemt geen aardgas af; er wordt een waterpomp geslagen waarmee het pand in de winter kan worden verwarmd en in de zomer kan worden gekoeld. Verwarming en koeling vindt plaats via de vloerver­warming. 

Ledverlichting

Alle verlichting wordt ledverlichting, die aanzienlijk minder energie verbruikt en bovendien een zeer lange levensduur heeft.

Zonnepanelen 

De ongeveer 150 vierkante meter zonnepanelen op het dak moeten voldoende energie opwekken om het gehele pand en alles erin van stroom te voorzien. Volgens Iris Tzur van zonnepanelenaanbieder Sungevity levert een systeem van 150 vierkante meter met een vermogen van 11.500 watt in Nederland jaarlijks ongeveer 10.800 kWh op. Gemiddeld genomen is dat een besparing van ruim een derde op de totale elektriciteitsrekening. “Helaas weten we niet hoeveel het garagebedrijf per jaar verbruikt. De gemiddelde aanschafkosten van zonnepanelen variëren behoorlijk (gemiddeld liggen ze op 500 euro per stuk, red), maar dalen wel sterk. Ze zijn ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van de panelen en de leverancier.”

Laadpalen

Buiten komen laadpalen waar auto’s groene energie kunnen ­tanken, maar in geval van een stroomtekort zal er energie aan de accu’s van de hybrides worden onttrokken. De auto’s staan op klinkers die gemaakt zijn van gerecycled beton, de zogenoemde ecotop-bestrating.

Noord-oriëntatie

Om het beste licht te hebben in de werkplaats, twaalf bruggen groot, is gekozen voor een noord-oriëntatie. “Het is bewezen dat mensen met dit licht actiever zijn en prettiger werken”, zegt Frank Arendsen.

Natuurlijke zonwering

Frank Arendsen: “De showroom is van drie zijden gebouwd uit HR++ glas. Om hinderlijk zonlicht in de showroom te voorkomen, laten we de zuidwand begroeien met hedera, zodat we daar een groene en natuurlijke zonwering hebben.”

Meerkosten

Wat kost duurzaam bouwen? Frank Arendsen is daar zeer open over. “Bij reguliere bouw zou dit pand ons drie miljoen euro
gaan kosten. Nu komen we op ongeveer 3,6 miljoen euro uit. Daarvan verwachten we tussen de 2,5 en 3 ton weer terug te halen door sub­sidies. Daarnaast gaan we natuurlijk aanzienlijk besparen op energiekosten en zullen de onderhoudskosten lager zijn. Verder kunnen we groen lenen tegen een lagere rente. Aangezien de nieuwe vestiging meer capaciteit heeft dan de oude, maar vooral ook een hogere aantrekkingskracht zal uitoefenen op onze doelgroep, verwachten we meer klanten aan te trekken en zullen deze meerkosten snel worden terugverdiend. Ik verwacht dat we de meerkosten binnen twee jaar kunnen hebben terug­verdiend.” 

Groen geld stinkt niet | Fleet&Mobility
Volvo-dealer Arendsen bouwt aan de toekomst

Groen geld stinkt niet

Redactie Redactie
• Laatste update:

TEKST: PAUL STEEENHOFF, BEELD: HARRIE ARENDSEN

Foto: Harrie Arendsen

Grijs water

Judith Arendsen: “De roll-over willen we laten draaien op grijs water, gefilterd regenwater dus, en dat deels weer terugwinnen. Ook de wc’s willen we met grijs water spoelen.” Maurice van ­Zuilen, projectleider bij Washtec: “Bij een gemiddelde wasbeurt wordt ongeveer 250 liter verbruikt. Het is mogelijk om dat voor de helft met grijs water te doen. Volgens opgaaf van waterleiding­bedrijf PWN kost 1 liter water zakelijk 0,0015 eurocent. Bij één wasbeurt is de besparing dus 125 liter per wasbeurt, ofwel 0,1875 eurocent.

Plantjes op het dak

Op het koepelvormige dak van de werkplaats komt sedum, een vetplantje waardoor het dak een isolerende werking heeft voor zowel geluid als warmte. Bovendien is het onderhoudsarm. ­Regenwater wordt door het sedumdak gefilterd en het dak neemt koolstofdioxide op. Gemiddeld levert een sedumdak een reductie van het energieverbruik voor verwarming van 23 procent op,
terwijl de airconditioning  75 procent minder energie verbruikt.

Gerecycled beton

Wie gaat bouwen, begint met beton storten, maar het maken van beton vreet energie en grondstoffen. Vandaar dat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled beton, waaraan alleen nieuw cement hoeft te worden toegevoegd. “Het puin voor de ondervloer en het beton zelf willen we uit de directe omgeving halen om de transport­stromen zoveel mogelijk te beperken”, zegt Wouter ten Hove, bouwkundige bij BBD ­Bouwmanagement uit Oldenzaal.

Warmtepomp

Het bedrijf neemt geen aardgas af; er wordt een waterpomp geslagen waarmee het pand in de winter kan worden verwarmd en in de zomer kan worden gekoeld. Verwarming en koeling vindt plaats via de vloerver­warming. 

Ledverlichting

Alle verlichting wordt ledverlichting, die aanzienlijk minder energie verbruikt en bovendien een zeer lange levensduur heeft.

Zonnepanelen 

De ongeveer 150 vierkante meter zonnepanelen op het dak moeten voldoende energie opwekken om het gehele pand en alles erin van stroom te voorzien. Volgens Iris Tzur van zonnepanelenaanbieder Sungevity levert een systeem van 150 vierkante meter met een vermogen van 11.500 watt in Nederland jaarlijks ongeveer 10.800 kWh op. Gemiddeld genomen is dat een besparing van ruim een derde op de totale elektriciteitsrekening. “Helaas weten we niet hoeveel het garagebedrijf per jaar verbruikt. De gemiddelde aanschafkosten van zonnepanelen variëren behoorlijk (gemiddeld liggen ze op 500 euro per stuk, red), maar dalen wel sterk. Ze zijn ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van de panelen en de leverancier.”

Laadpalen

Buiten komen laadpalen waar auto’s groene energie kunnen ­tanken, maar in geval van een stroomtekort zal er energie aan de accu’s van de hybrides worden onttrokken. De auto’s staan op klinkers die gemaakt zijn van gerecycled beton, de zogenoemde ecotop-bestrating.

Noord-oriëntatie

Om het beste licht te hebben in de werkplaats, twaalf bruggen groot, is gekozen voor een noord-oriëntatie. “Het is bewezen dat mensen met dit licht actiever zijn en prettiger werken”, zegt Frank Arendsen.

Natuurlijke zonwering

Frank Arendsen: “De showroom is van drie zijden gebouwd uit HR++ glas. Om hinderlijk zonlicht in de showroom te voorkomen, laten we de zuidwand begroeien met hedera, zodat we daar een groene en natuurlijke zonwering hebben.”

Meerkosten

Wat kost duurzaam bouwen? Frank Arendsen is daar zeer open over. “Bij reguliere bouw zou dit pand ons drie miljoen euro
gaan kosten. Nu komen we op ongeveer 3,6 miljoen euro uit. Daarvan verwachten we tussen de 2,5 en 3 ton weer terug te halen door sub­sidies. Daarnaast gaan we natuurlijk aanzienlijk besparen op energiekosten en zullen de onderhoudskosten lager zijn. Verder kunnen we groen lenen tegen een lagere rente. Aangezien de nieuwe vestiging meer capaciteit heeft dan de oude, maar vooral ook een hogere aantrekkingskracht zal uitoefenen op onze doelgroep, verwachten we meer klanten aan te trekken en zullen deze meerkosten snel worden terugverdiend. Ik verwacht dat we de meerkosten binnen twee jaar kunnen hebben terug­verdiend.”