Groen krijgt vleugels

Evenement Ecomobiel | Vakbeurs voor groene mobiliteit breidt uit

Redactie Redactie
• Laatste update:

De markt van volledig elektrische voertuigen groeit, maar nog altijd vormen de EV’s een flinke minderheid in de nieuwverkoop. In 2012 was het aandeel van deze ‘BEV’s’ nog 0,2 procent, inmiddels is het 1,4 procent. Maar vriend en vijand verwachten een fikse stijging in de komende jaren – mede omdat de overheid streeft naar een volledig emissievrije nieuwverkoop in 2035. De laadinfrastructuur is er meer dan klaar voor: er staan in Nederland inmiddels meer dan 25 duizend laadstations, waar hooguit drie auto’s per dag komen opladen. Op het gebied van waterstof loopt de infrastructuur nog ver achter. Vakblad Automotive concludeerde in zijn julinummer dan ook dat de overheid met de overmatige stimulering van semi-elektrische auto’s, die in de praktijk soms zelfs meer uitstoten dan benzinevoertuigen, Nederland op achterstand heeft gezet op het gebied van waterstof. En dat terwijl autofabrikanten mede op deze technologie inzetten. De EV-investeringen betalen zich wel steeds meer terug: ook stadsvervoer wordt steeds meer elektrisch (zie ook het artikel hierover op pag 15). Die marktontwikkeling heeft een bijkomend voordeel: door de toenemende interesse van technologiebedrijven is de EV definitief van zijn geitenwollensokkenimago af.

De vakbeurs Ecomobiel, die van 10 tot en met 12 oktober plaatsvindt in Den Bosch, laat alle ontwikkelingen zien die relevant zijn voor fleet-managers en leasemaatschappijen die hun mobiliteitsbeleid willen verduurzamen. Zowel op het gebied van personen- en bestelauto’s als op het gebied van fietsen en andere vervoersvormen.

Smart mobility

Smart Mobility is de verzamelnaam voor producten die de negatieve effecten van onze vervoermiddelen en vervoersbehoefte moeten minimaliseren. Met onder meer slimmere en schonere (stads)logistiek, geautomatiseerde verkeersplanning en geavanceerde voertuigtechnologie, zoals connected- en automated driving. Onder die laatstgenoemde categorie vallen intelligente auto’s die zichzelf dankzij slimme sensoren veiliger en milieuvriendelijker kunnen besturen dan de mens. Onlangs is de wettelijke weg geopend voor compleet zelfsturende auto’s: naar verwachting zijn de eerste modellen al vanaf 2020 op de Nederlandse snelwegen te zien. Ook zelfsturend openbaar vervoer zal in de nabije toekomst een belangrijke rol krijgen in duurzame mobiliteitsplanning.

Tijdens Ecomobiel kunt u de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van Smart Mobility ontdekken bij de stands en workshops van de vele deelnemers uit dit vakgebied.

Ecomobiel vindt plaats van 10 tot en met 12 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Voor het programma en om u in te schrijven gaat u naar www.ecomobiel.nl

Evenement Ecomobiel | Vakbeurs voor groene mobiliteit breidt uit | Fleet&Mobility
Groen krijgt vleugels

Evenement Ecomobiel | Vakbeurs voor groene mobiliteit breidt uit

Redactie Redactie
• Laatste update:

De markt van volledig elektrische voertuigen groeit, maar nog altijd vormen de EV’s een flinke minderheid in de nieuwverkoop. In 2012 was het aandeel van deze ‘BEV’s’ nog 0,2 procent, inmiddels is het 1,4 procent. Maar vriend en vijand verwachten een fikse stijging in de komende jaren – mede omdat de overheid streeft naar een volledig emissievrije nieuwverkoop in 2035. De laadinfrastructuur is er meer dan klaar voor: er staan in Nederland inmiddels meer dan 25 duizend laadstations, waar hooguit drie auto’s per dag komen opladen. Op het gebied van waterstof loopt de infrastructuur nog ver achter. Vakblad Automotive concludeerde in zijn julinummer dan ook dat de overheid met de overmatige stimulering van semi-elektrische auto’s, die in de praktijk soms zelfs meer uitstoten dan benzinevoertuigen, Nederland op achterstand heeft gezet op het gebied van waterstof. En dat terwijl autofabrikanten mede op deze technologie inzetten. De EV-investeringen betalen zich wel steeds meer terug: ook stadsvervoer wordt steeds meer elektrisch (zie ook het artikel hierover op pag 15). Die marktontwikkeling heeft een bijkomend voordeel: door de toenemende interesse van technologiebedrijven is de EV definitief van zijn geitenwollensokkenimago af.

De vakbeurs Ecomobiel, die van 10 tot en met 12 oktober plaatsvindt in Den Bosch, laat alle ontwikkelingen zien die relevant zijn voor fleet-managers en leasemaatschappijen die hun mobiliteitsbeleid willen verduurzamen. Zowel op het gebied van personen- en bestelauto’s als op het gebied van fietsen en andere vervoersvormen.

Smart mobility

Smart Mobility is de verzamelnaam voor producten die de negatieve effecten van onze vervoermiddelen en vervoersbehoefte moeten minimaliseren. Met onder meer slimmere en schonere (stads)logistiek, geautomatiseerde verkeersplanning en geavanceerde voertuigtechnologie, zoals connected- en automated driving. Onder die laatstgenoemde categorie vallen intelligente auto’s die zichzelf dankzij slimme sensoren veiliger en milieuvriendelijker kunnen besturen dan de mens. Onlangs is de wettelijke weg geopend voor compleet zelfsturende auto’s: naar verwachting zijn de eerste modellen al vanaf 2020 op de Nederlandse snelwegen te zien. Ook zelfsturend openbaar vervoer zal in de nabije toekomst een belangrijke rol krijgen in duurzame mobiliteitsplanning.

Tijdens Ecomobiel kunt u de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van Smart Mobility ontdekken bij de stands en workshops van de vele deelnemers uit dit vakgebied.

Ecomobiel vindt plaats van 10 tot en met 12 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Voor het programma en om u in te schrijven gaat u naar www.ecomobiel.nl