Enexis in beroep om uitspraak rond stroomaansluitingen Leap24

Enexis • Enexis stelt dat dit soort juridische procedures en boetes afbreuk doen aan hun middelen die nodig zijn voor het faciliteren van de energietransitie.
Robert Smid Robert Smid
Naast het snellaadstation in Rotterdam, zijn er ook locaties in Almere en Geleen open
(foto: Leap24)

Netbeheerder Enexis gaat in hoger beroep tegen een uitspraak in een kort geding dat was gestart door snellaadbedrijf Leap24 over stroomaansluitingen. Dat meldt ANP.

De rechtbank in Den Bosch had vorige maand besloten dat Enexis binnen zes weken moest beginnen met het aanleggen van de aansluitingen op drie locaties in Groningen voor grootverbruikers, en dat deze binnen vier weken na aanvang van de werkzaamheden opgeleverd moeten worden.

Leap24 beweert dat Enexis herhaaldelijk de oorspronkelijke deadline voor de aansluitingen heeft uitgesteld, zonder geldige reden, waardoor “redelijke termijnen” niet werden nageleefd. Volgens Leap24 is er op deze locaties geen sprake van netcongestie, waarbij het stroomnet overbelast is en nieuwe aansluitingen niet mogelijk zijn.

Hoger beroep

Enexis, gevestigd in Den Bosch, had al aangegeven hoger beroep te overwegen omdat de rechtbank volgens hen te strikt was in het toepassen van de termijn van achttien weken voor de aansluitingen, wat zij niet haalbaar achten.

De locaties in Groningen zijn volgens hen van groot belang voor het realiseren van een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s vanaf 2025.

Enexis moet bij het niet naleven van de uitspraak een dwangsom betalen van 5.000 euro per locatie per dag, met een maximum van 250 duizend euro per locatie. Enexis stelt dat dit soort juridische procedures en boetes afbreuk doen aan hun middelen die nodig zijn voor het faciliteren van de energietransitie. Ze vinden het zinvoller om hun inspanningen te richten op het oplossen van de problemen, in plaats van het voeren van juridische procedures die het probleem alleen maar verplaatsen naar andere klanten.

Enexis in beroep om uitspraak rond stroomaansluitingen Leap24 | Fleet&Mobility

Enexis in beroep om uitspraak rond stroomaansluitingen Leap24

Enexis • Enexis stelt dat dit soort juridische procedures en boetes afbreuk doen aan hun middelen die nodig zijn voor het faciliteren van de energietransitie.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Naast het snellaadstation in Rotterdam, zijn er ook locaties in Almere en Geleen open
(foto: Leap24)

Netbeheerder Enexis gaat in hoger beroep tegen een uitspraak in een kort geding dat was gestart door snellaadbedrijf Leap24 over stroomaansluitingen. Dat meldt ANP.

De rechtbank in Den Bosch had vorige maand besloten dat Enexis binnen zes weken moest beginnen met het aanleggen van de aansluitingen op drie locaties in Groningen voor grootverbruikers, en dat deze binnen vier weken na aanvang van de werkzaamheden opgeleverd moeten worden.

Leap24 beweert dat Enexis herhaaldelijk de oorspronkelijke deadline voor de aansluitingen heeft uitgesteld, zonder geldige reden, waardoor “redelijke termijnen” niet werden nageleefd. Volgens Leap24 is er op deze locaties geen sprake van netcongestie, waarbij het stroomnet overbelast is en nieuwe aansluitingen niet mogelijk zijn.

Hoger beroep

Enexis, gevestigd in Den Bosch, had al aangegeven hoger beroep te overwegen omdat de rechtbank volgens hen te strikt was in het toepassen van de termijn van achttien weken voor de aansluitingen, wat zij niet haalbaar achten.

De locaties in Groningen zijn volgens hen van groot belang voor het realiseren van een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s vanaf 2025.

Enexis moet bij het niet naleven van de uitspraak een dwangsom betalen van 5.000 euro per locatie per dag, met een maximum van 250 duizend euro per locatie. Enexis stelt dat dit soort juridische procedures en boetes afbreuk doen aan hun middelen die nodig zijn voor het faciliteren van de energietransitie. Ze vinden het zinvoller om hun inspanningen te richten op het oplossen van de problemen, in plaats van het voeren van juridische procedures die het probleem alleen maar verplaatsen naar andere klanten.