Grijs nieuws | Transit krijgt update

Redactie Redactie
• Laatste update:
> De Transit is straks voorzien van rijhulp­systemen zoals een 360-graden camera.

De update wordt doorgevoerd in de Trend-, Limited- en Trail uitvoeringen van het model. De pre-collision assist omvat voetgangerdetectie, autonome noodremtechnologie en een lane keeping system. Naast de aanpassing op het gebied van veiligheid voegt de fabrikant ook nieuwe connectiviteitsfuncties toe aan het model.

Dit gebeurt met het nieuwe SYNC 4-communicatie- en informatiesysteem met een 12-inch touchscreen. Het systeem wordt draadloos bijgewerkt met Ford Power-Up software-updates. Doordat de software op de achtergrond wordt geïnstalleerd hoeft de bestuurder geen actie te ondernemen om de updates door te voeren. De vernieuwde line-up is te bestellen vanaf het vierde kwartaal van 2021 bij Ford Dealers en Transit Centers.

Jumpy loopt op waterstofcitroen e jumpy hydrogen2021

Citroën introduceert in de tweede helft van 2021 met de e-Jumpy Hydrogen zijn eerste bestelauto op waterstof (zie afbeelding) Met een actieradius van ruim 400 kilometer (WLTP) moet de besteller met name geschikt zijn voor lange afstanden. Het voertuig is voorzien van een brandstofcel en een oplaadbaar batterijpakket. De drie koolstofvezel waterstoftanks zijn ondergebracht naast het batterijpakket, onder de voorstoelen. De 45 kW brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit voor de elektromotor die de wielen aandrijft. De waterstof is opgeslagen in drie cilindrische tanks bij een druk van 700 bar. Daarnaast is de besteller voorzien van een 10,5 kWh lithium-ion-­batterij. Die levert, wanneer de waterstof op is, energie aan de elektromotor om 50 kilometer te overbruggen. De batterij neemt de voeding dan automatisch over, maar is vooral bedoeld voor het oprijden van steile hellingen en tijdens acceleratie. Het batterijpakket wordt automatisch opgeladen door de brandstofcel, zodat er voldoende stroom ‘in voorraad’ is. De bestelwagen is er in de maat M van 4,95 meter lang en XL van 5,30 meter lang. Komende herfst worden de eerste exemplaren van het model naar verwachting afgeleverd.

opel movano e2021Opel lanceert Movano-e

Autofabrikant Opel lanceert later dit jaar met de Movano-e zijn eerste volledig elektrische, grote bestelwagen (zie afbeelding). Naast de elektrische variant, komt er ook een versie op de markt met een dieselmotor. De elektrische besteller beschikt over een elektromotor met een vermogen van 90 kW (122 pk) en een koppel van 260 Nm. Hierbij is de maximumsnelheid elektronisch begrensd op 110 km/u. Afhankelijk van de modelvariant is er keuze uit een lithium-ion accu van 37 kWh of 70 kWh, goed voor 117 of 224 kilometer actieradius (WLTP). De accu’s zijn geplaatst onder de laadruimte. Dit moet, volgens de fabrikant, de stabiliteit ten goede komen in ­bochten en bij zijwind, zelfs als de auto volledig is beladen. De bestelwagen is leverbaar in vier lengtes en drie hoogtes, met een maximale laad­capaciteit van 8 tot 17 kubieke meter. Het laadvermogen bedraagt maximaal 2,1 ton.

 TBV Wonen vergroentman etge2021

Bedrijfswagendealer Mana Bedrijfswagens uit Roosendaal heeft 5 elektrische MAN eTGE bestelwagens geleverd aan de Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen (zie afbeelding). De corporatie besloot tot de aanschaf vanwege de zero-emissie zones die vanaf 2025 in grote steden worden ingesteld, waaronder Tilburg, stelt wagenparkbeheerder Peter Tuerlings van TBV Wonen. “Reden temeer om ons alvast te oriënteren, en te inventariseren welke merken een volwaardige bestelauto met elektrische aandrijving kunnen leveren. MAN bleek een goede prijs-prestatieverhouding te kunnen bieden”, zegt Tuerlings. Hierbij keek hij vooral naar de prestaties op korte afstanden. “Onze bestelauto’s leggen dagelijks tussen de 25 en de 50 kilometer af. Inmiddels zijn we ook buiten Tilburg actief, waardoor een enkele bestelauto wel eens aan 80 kilometer per dag komt.” Op de vestiging van TBV Wonen in Tilburg heeft Tuerlings een aantal wallboxes geïnstalleerd. “Dan kunnen de bestelauto’s na terugkomst meteen weer aan de stekker.”

citan mercedesbenz2021Compacte kleine besteller

De nieuwe compacte Mercedes-Benz Citan is sinds kort ook verkrijgbaar als gesloten bestelwagen en als Tourer-model (zie afbeelding). Wijd opengaande schuifdeuren aan de linker- en rechterzijde bieden toegang tot het voertuig. De besteller is 4,4 meter lang en wordt naar keuze geleverd met 1 of 2 schuifdeuren. Optioneel kan daar een lage laaddrempel aan toegevoegd worden. De hoogte van de laadruimteopening is 1,1 meter, waarbij de hoogte van de standaard laaddrempel zich op 59 centimeter bevindt. Aan de achterzijde kunnen de twee deuren worden vergrendeld in een hoek van 90 graden. Het laad­vermogen van de gesloten bestelwagen bedraagt maximaal 2,9 m3 en het trekver­mogen is maximaal 1,5 ton. De fabrikant introduceert de bestelwagen in eerste instantie met een ­benzine- en dieselmotor. Medio 2022 komt de volledig elektrische bestel­wagen eCitan op de markt. De Citan is vanaf deze maand te bestellen en wordt eind dit jaar geleverd. De fabrikant moet de vanaf­prijzen nog bekend maken.

Grijs nieuws | Transit krijgt update | Fleet&Mobility

Grijs nieuws | Transit krijgt update

Redactie Redactie
• Laatste update:
> De Transit is straks voorzien van rijhulp­systemen zoals een 360-graden camera.

De update wordt doorgevoerd in de Trend-, Limited- en Trail uitvoeringen van het model. De pre-collision assist omvat voetgangerdetectie, autonome noodremtechnologie en een lane keeping system. Naast de aanpassing op het gebied van veiligheid voegt de fabrikant ook nieuwe connectiviteitsfuncties toe aan het model.

Dit gebeurt met het nieuwe SYNC 4-communicatie- en informatiesysteem met een 12-inch touchscreen. Het systeem wordt draadloos bijgewerkt met Ford Power-Up software-updates. Doordat de software op de achtergrond wordt geïnstalleerd hoeft de bestuurder geen actie te ondernemen om de updates door te voeren. De vernieuwde line-up is te bestellen vanaf het vierde kwartaal van 2021 bij Ford Dealers en Transit Centers.

Jumpy loopt op waterstofcitroen e jumpy hydrogen2021

Citroën introduceert in de tweede helft van 2021 met de e-Jumpy Hydrogen zijn eerste bestelauto op waterstof (zie afbeelding) Met een actieradius van ruim 400 kilometer (WLTP) moet de besteller met name geschikt zijn voor lange afstanden. Het voertuig is voorzien van een brandstofcel en een oplaadbaar batterijpakket. De drie koolstofvezel waterstoftanks zijn ondergebracht naast het batterijpakket, onder de voorstoelen. De 45 kW brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit voor de elektromotor die de wielen aandrijft. De waterstof is opgeslagen in drie cilindrische tanks bij een druk van 700 bar. Daarnaast is de besteller voorzien van een 10,5 kWh lithium-ion-­batterij. Die levert, wanneer de waterstof op is, energie aan de elektromotor om 50 kilometer te overbruggen. De batterij neemt de voeding dan automatisch over, maar is vooral bedoeld voor het oprijden van steile hellingen en tijdens acceleratie. Het batterijpakket wordt automatisch opgeladen door de brandstofcel, zodat er voldoende stroom ‘in voorraad’ is. De bestelwagen is er in de maat M van 4,95 meter lang en XL van 5,30 meter lang. Komende herfst worden de eerste exemplaren van het model naar verwachting afgeleverd.

opel movano e2021Opel lanceert Movano-e

Autofabrikant Opel lanceert later dit jaar met de Movano-e zijn eerste volledig elektrische, grote bestelwagen (zie afbeelding). Naast de elektrische variant, komt er ook een versie op de markt met een dieselmotor. De elektrische besteller beschikt over een elektromotor met een vermogen van 90 kW (122 pk) en een koppel van 260 Nm. Hierbij is de maximumsnelheid elektronisch begrensd op 110 km/u. Afhankelijk van de modelvariant is er keuze uit een lithium-ion accu van 37 kWh of 70 kWh, goed voor 117 of 224 kilometer actieradius (WLTP). De accu’s zijn geplaatst onder de laadruimte. Dit moet, volgens de fabrikant, de stabiliteit ten goede komen in ­bochten en bij zijwind, zelfs als de auto volledig is beladen. De bestelwagen is leverbaar in vier lengtes en drie hoogtes, met een maximale laad­capaciteit van 8 tot 17 kubieke meter. Het laadvermogen bedraagt maximaal 2,1 ton.

 TBV Wonen vergroentman etge2021

Bedrijfswagendealer Mana Bedrijfswagens uit Roosendaal heeft 5 elektrische MAN eTGE bestelwagens geleverd aan de Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen (zie afbeelding). De corporatie besloot tot de aanschaf vanwege de zero-emissie zones die vanaf 2025 in grote steden worden ingesteld, waaronder Tilburg, stelt wagenparkbeheerder Peter Tuerlings van TBV Wonen. “Reden temeer om ons alvast te oriënteren, en te inventariseren welke merken een volwaardige bestelauto met elektrische aandrijving kunnen leveren. MAN bleek een goede prijs-prestatieverhouding te kunnen bieden”, zegt Tuerlings. Hierbij keek hij vooral naar de prestaties op korte afstanden. “Onze bestelauto’s leggen dagelijks tussen de 25 en de 50 kilometer af. Inmiddels zijn we ook buiten Tilburg actief, waardoor een enkele bestelauto wel eens aan 80 kilometer per dag komt.” Op de vestiging van TBV Wonen in Tilburg heeft Tuerlings een aantal wallboxes geïnstalleerd. “Dan kunnen de bestelauto’s na terugkomst meteen weer aan de stekker.”

citan mercedesbenz2021Compacte kleine besteller

De nieuwe compacte Mercedes-Benz Citan is sinds kort ook verkrijgbaar als gesloten bestelwagen en als Tourer-model (zie afbeelding). Wijd opengaande schuifdeuren aan de linker- en rechterzijde bieden toegang tot het voertuig. De besteller is 4,4 meter lang en wordt naar keuze geleverd met 1 of 2 schuifdeuren. Optioneel kan daar een lage laaddrempel aan toegevoegd worden. De hoogte van de laadruimteopening is 1,1 meter, waarbij de hoogte van de standaard laaddrempel zich op 59 centimeter bevindt. Aan de achterzijde kunnen de twee deuren worden vergrendeld in een hoek van 90 graden. Het laad­vermogen van de gesloten bestelwagen bedraagt maximaal 2,9 m3 en het trekver­mogen is maximaal 1,5 ton. De fabrikant introduceert de bestelwagen in eerste instantie met een ­benzine- en dieselmotor. Medio 2022 komt de volledig elektrische bestel­wagen eCitan op de markt. De Citan is vanaf deze maand te bestellen en wordt eind dit jaar geleverd. De fabrikant moet de vanaf­prijzen nog bekend maken.