Column Versteegen | Vooruitgang versus verandering?

Column • Veranderingen, we hebben er allemaal continu mee te maken. En toch is er iets in ons dat telkens weer weerstand oproept wanneer er sprake is van een verandering.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Martijn Versteegen

Verandering kan immers leiden tot onzekerheid voor het onbekende. Ze roepen emoties op omdat het niet zeker is of we alles dan nog wel in de hand hebben. Waarom veranderen als wat we nu hebben nog prima functioneert? Psychologen hebben er boeken vol over geschreven, de weerstand tegen verandering.

Hoger niveau

Daarentegen zijn veel meer mensen te spreken over vooruitgang. Dat brengt ons verder, naar een hoger niveau. We kunnen dingen slimmer regelen, efficiënter, sneller, comfortabeler. Wie wil dat nu niet? Het bereiken van progressie heeft positieve effecten op onze motivatie, onze emoties en ons algehele functioneren. Er is alleen één klein probleempje. Vooruitgang gaat vrijwel altijd gepaard met verandering.

In Europa begint de elektrificatie van mobiliteit serieuze vormen aan te nemen. Oké, er zijn momenteel wat hick-ups in de EV-verkopen, maar de weg naar boven gaat nooit in een rechte lijn. Landen, regio’s en steden zien steeds meer het nut van schonere mobiliteit met minder uitstoot en autofabrikanten zijn met een grote omslag bezig. Verschillende automerken zetten er vol op in, om nog maar niet te spreken van EV-only automerken.

In opstand

Hoe anders was het geluid onlangs tijdens de opening van het grootste automotive congres in de USA, de NADA? Een van de voorzitters van de grootste Amerikaanse dealervereniging riep alle autodealers openlijk op om in opstand te komen tegen de EV-transitie die gaande is. Hij erkende dat China tien jaar voor loopt op Amerikaanse autofabrikanten en vreest dat er vele banen verloren zullen gaan wanneer Amerikaanse merken weggevaagd worden. Oude bezwaren over kapotte laadpalen werden aangehaald om het verhaal kracht bij te zetten. Het is fascinerend om te zien hoe op verschillende plekken in de wereld mensen worstelen met vooruitgang en de noodzakelijke veranderingen die daarbij horen.

Martijn Versteegen is ceo van Imagin.studio en senior automotive advisor. Hij geeft regelmatig in de media zijn visie op de ontwikkelingen in de automarkt.
Column Versteegen | Vooruitgang versus verandering? | Fleet&Mobility

Column Versteegen | Vooruitgang versus verandering?

Column • Veranderingen, we hebben er allemaal continu mee te maken. En toch is er iets in ons dat telkens weer weerstand oproept wanneer er sprake is van een verandering.
Redactie Redactie
• Laatste update:
Martijn Versteegen

Verandering kan immers leiden tot onzekerheid voor het onbekende. Ze roepen emoties op omdat het niet zeker is of we alles dan nog wel in de hand hebben. Waarom veranderen als wat we nu hebben nog prima functioneert? Psychologen hebben er boeken vol over geschreven, de weerstand tegen verandering.

Hoger niveau

Daarentegen zijn veel meer mensen te spreken over vooruitgang. Dat brengt ons verder, naar een hoger niveau. We kunnen dingen slimmer regelen, efficiënter, sneller, comfortabeler. Wie wil dat nu niet? Het bereiken van progressie heeft positieve effecten op onze motivatie, onze emoties en ons algehele functioneren. Er is alleen één klein probleempje. Vooruitgang gaat vrijwel altijd gepaard met verandering.

In Europa begint de elektrificatie van mobiliteit serieuze vormen aan te nemen. Oké, er zijn momenteel wat hick-ups in de EV-verkopen, maar de weg naar boven gaat nooit in een rechte lijn. Landen, regio’s en steden zien steeds meer het nut van schonere mobiliteit met minder uitstoot en autofabrikanten zijn met een grote omslag bezig. Verschillende automerken zetten er vol op in, om nog maar niet te spreken van EV-only automerken.

In opstand

Hoe anders was het geluid onlangs tijdens de opening van het grootste automotive congres in de USA, de NADA? Een van de voorzitters van de grootste Amerikaanse dealervereniging riep alle autodealers openlijk op om in opstand te komen tegen de EV-transitie die gaande is. Hij erkende dat China tien jaar voor loopt op Amerikaanse autofabrikanten en vreest dat er vele banen verloren zullen gaan wanneer Amerikaanse merken weggevaagd worden. Oude bezwaren over kapotte laadpalen werden aangehaald om het verhaal kracht bij te zetten. Het is fascinerend om te zien hoe op verschillende plekken in de wereld mensen worstelen met vooruitgang en de noodzakelijke veranderingen die daarbij horen.

Martijn Versteegen is ceo van Imagin.studio en senior automotive advisor. Hij geeft regelmatig in de media zijn visie op de ontwikkelingen in de automarkt.