Een grijs kenteken: wat is het precies?

Brand story • Auto’s in ons land hebben normaal gesproken een geel kenteken. Hiernaast zijn er nog enkele andere varianten: blauwe, groene en witte. Maar misschien heb je ook weleens gehoord van een ‘grijs kenteken’. Wat is dit precies? En wat zijn de voordelen hiervan?
albert jan cornelissen albert jan cornelissen
Foto: Claudio Schwarz

Elke auto in Nederland heeft een kentekenplaat. Als je een auto koopt, moet je het kenteken op je naam laten zetten. Hierna ben je verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, autoverzekering (WA) en apk goedkeuring.

Auto’s in ons land kunnen verschillende kleuren kentekenplaten hebben. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Gele kenteken: de gele kentekenplaat komt het meeste voor en kennen we allemaal dan ook wel. Ze zijn bedoeld voor auto’s, bedrijfauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens die zwaarder wegen dan 750 kg.
 • Witte kenteken: een wit kenteken kan meerdere betekenissen hebben. Zo kan het een uitvoerkentekenplaat zijn, een transito- of doorvoerkentekenplaat of een eendagskenteken. Ook wordt het gebruikt bij aanhangers tot een maximum gewicht van 750 kilo.
 • Groene kenteken: dit wordt ook wel een handelaarskentekenplaat genoemd en is bedoeld voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. Groene kentekenplaten worden vooral gebruikt om proefritten te maken in een auto.
 • Lichtblauw kenteken: zie je een auto met een blauw kenteken? Dan is dit een taxi. Kentekenplaten met deze kleur zijn namelijk verplicht voor voertuigen die gebruikt worden voor taxivervoer.
 • Donkerblauw kenteken: een donkerblauw kenteken is bestemd voor historische voertuigen – oftewel oldtimers – die voor het eerst zijn toegelaten vóór 1 januari 1978.

Ook is er het zogenoemde grijze kenteken, welke je waarschijnlijk nog nooit op een auto hebt gezien. Hoe zit dit?

Wat is een grijs kenteken?

Wanneer een voertuig een ‘grijs kenteken’ heeft, betekent dit dat het door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf. Het kenteken van de bestelauto is niet daadwerkelijk grijs van kleur, maar gewoon geel.

Maar waar komt de naam dan eigenlijk vandaan? Dat heeft te maken met vroeger: toen was deel 1 van het kentekenbewijs bij zakelijke bestelauto’s grijs van kleur.

Hoewel de auto’s niet daadwerkelijk een grijs kenteken hebben, is er wel een manier om ze te herkennen: de nummerborden beginnen namelijk met de letters B of V.

Wat zijn de voordelen?

Eigenaren van voertuigen met een grijs kenteken krijgen fiscale voordelen: ze betalen minder wegenbelasting en geen BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus. Het kan dus veel geld schelen om een grijs kenteken aan te vragen voor een auto die je zakelijk gebruikt.

Voorwaarden voor het aanvragen van een grijs kenteken

Een grijs kenteken aanvragen kan niet zomaar: hiervoor moet je aan meerdere voorwaarden voldoen, namelijk:

 • Je bent een ondernemer en hebt een btw-nummer;
 • Het voertuig staat op jouw naam en jij bent de (rechts)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend;
 • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% voor je onderneming.

Ook kan je niet voor zomaar elke auto een grijs kenteken aanvragen. Er zijn strikte voorwaarden waaraan een voertuig moet voldoen. Volgens de belastingregels is niet elke auto die gebruikt wordt voor het vervoer van goederen ook echt een bestelauto. Alle voorwaarden voor bestelauto’s vind je op de website van de Belastingdienst.

Er zitten ook wat nadelen aan een grijs kenteken, vooral als je Duitsland wil bezoeken. Hier mag je op sommige dagen en in sommige situaties namelijk niet met een bestelauto rijden. Een ander nadeel: als je binnen vijf jaar je onderneming stopzet of de auto aan een particulier verkoopt, moet je alsnog BPM betalen.

Komen particulieren ook in aanmerking?

Particulieren komen niet in aanmerking voor een grijs kenteken voor hun auto. Er is één uitzondering: mindervaliden die afhankelijk zijn van een auto, kunnen dezelfde fiscale voordelen krijgen als ondernemers.

Een grijs kenteken voor je bestelauto

Koop je als ondernemer een nieuwe of tweedehands bestelauto? Dan wordt het lage tarief automatisch toegepast. Je hoeft dus niks zelf te regelen. Als er iets verandert in je situatie, is het wel belangrijk om dit zelf door te geven bij de Belastingdienst zodat je achteraf niet onverwachts geld terug hoeft te betalen.

Meer lezen over grijs kenteken

Een grijs kenteken: wat is het precies? | Fleet&Mobility

Een grijs kenteken: wat is het precies?

Brand story • Auto’s in ons land hebben normaal gesproken een geel kenteken. Hiernaast zijn er nog enkele andere varianten: blauwe, groene en witte. Maar misschien heb je ook weleens gehoord van een ‘grijs kenteken’. Wat is dit precies? En wat zijn de voordelen hiervan?
albert jan cornelissen albert jan cornelissen
Foto: Claudio Schwarz

Elke auto in Nederland heeft een kentekenplaat. Als je een auto koopt, moet je het kenteken op je naam laten zetten. Hierna ben je verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, autoverzekering (WA) en apk goedkeuring.

Auto’s in ons land kunnen verschillende kleuren kentekenplaten hebben. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Gele kenteken: de gele kentekenplaat komt het meeste voor en kennen we allemaal dan ook wel. Ze zijn bedoeld voor auto’s, bedrijfauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens die zwaarder wegen dan 750 kg.
 • Witte kenteken: een wit kenteken kan meerdere betekenissen hebben. Zo kan het een uitvoerkentekenplaat zijn, een transito- of doorvoerkentekenplaat of een eendagskenteken. Ook wordt het gebruikt bij aanhangers tot een maximum gewicht van 750 kilo.
 • Groene kenteken: dit wordt ook wel een handelaarskentekenplaat genoemd en is bedoeld voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. Groene kentekenplaten worden vooral gebruikt om proefritten te maken in een auto.
 • Lichtblauw kenteken: zie je een auto met een blauw kenteken? Dan is dit een taxi. Kentekenplaten met deze kleur zijn namelijk verplicht voor voertuigen die gebruikt worden voor taxivervoer.
 • Donkerblauw kenteken: een donkerblauw kenteken is bestemd voor historische voertuigen – oftewel oldtimers – die voor het eerst zijn toegelaten vóór 1 januari 1978.

Ook is er het zogenoemde grijze kenteken, welke je waarschijnlijk nog nooit op een auto hebt gezien. Hoe zit dit?

Wat is een grijs kenteken?

Wanneer een voertuig een ‘grijs kenteken’ heeft, betekent dit dat het door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf. Het kenteken van de bestelauto is niet daadwerkelijk grijs van kleur, maar gewoon geel.

Maar waar komt de naam dan eigenlijk vandaan? Dat heeft te maken met vroeger: toen was deel 1 van het kentekenbewijs bij zakelijke bestelauto’s grijs van kleur.

Hoewel de auto’s niet daadwerkelijk een grijs kenteken hebben, is er wel een manier om ze te herkennen: de nummerborden beginnen namelijk met de letters B of V.

Wat zijn de voordelen?

Eigenaren van voertuigen met een grijs kenteken krijgen fiscale voordelen: ze betalen minder wegenbelasting en geen BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus. Het kan dus veel geld schelen om een grijs kenteken aan te vragen voor een auto die je zakelijk gebruikt.

Voorwaarden voor het aanvragen van een grijs kenteken

Een grijs kenteken aanvragen kan niet zomaar: hiervoor moet je aan meerdere voorwaarden voldoen, namelijk:

 • Je bent een ondernemer en hebt een btw-nummer;
 • Het voertuig staat op jouw naam en jij bent de (rechts)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend;
 • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% voor je onderneming.

Ook kan je niet voor zomaar elke auto een grijs kenteken aanvragen. Er zijn strikte voorwaarden waaraan een voertuig moet voldoen. Volgens de belastingregels is niet elke auto die gebruikt wordt voor het vervoer van goederen ook echt een bestelauto. Alle voorwaarden voor bestelauto’s vind je op de website van de Belastingdienst.

Er zitten ook wat nadelen aan een grijs kenteken, vooral als je Duitsland wil bezoeken. Hier mag je op sommige dagen en in sommige situaties namelijk niet met een bestelauto rijden. Een ander nadeel: als je binnen vijf jaar je onderneming stopzet of de auto aan een particulier verkoopt, moet je alsnog BPM betalen.

Komen particulieren ook in aanmerking?

Particulieren komen niet in aanmerking voor een grijs kenteken voor hun auto. Er is één uitzondering: mindervaliden die afhankelijk zijn van een auto, kunnen dezelfde fiscale voordelen krijgen als ondernemers.

Een grijs kenteken voor je bestelauto

Koop je als ondernemer een nieuwe of tweedehands bestelauto? Dan wordt het lage tarief automatisch toegepast. Je hoeft dus niks zelf te regelen. Als er iets verandert in je situatie, is het wel belangrijk om dit zelf door te geven bij de Belastingdienst zodat je achteraf niet onverwachts geld terug hoeft te betalen.

Meer lezen over grijs kenteken