Effect WLTP zichtbaar in leaseregistraties

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Het effect van de WLTP – waarbij auto’s op een nieuwe manier getest worden – en de uitstoot volgens fabrieksopgaaf (na terugrekening) tussen de tien en twaalf gram hoger ligt – is merkbaar in de registraties van oktober. Veel leasemaatschappijen hebben voor 1 september (de invoerdatum van de WLTP) veel auto’s geregistreerd om zo te kunnen profiteren van de oude – lagere – fabrieksopgaven en dus lagere bpm. Hierdoor zijn veel registraties naar voren gehaald. En dat leidde vorige maand tot een totaal aantal registraties van 15.308 leaseauto’s, een daling van 17,4 procent ten opzichte van oktober 2017. Over heel 2018 bedraagt het aantal registraties 179 duizend personenauto’s, ruim 20 procent meer dan in 2017.

Ook vorige maand was er al sprake van een forse dip in leaseregistraties, en ook de totale nieuwverkoop lag in oktober lager.