RDC doet aangifte na mega datalek

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Het gaat om NAW-gegevens, kentekens, e-mailadressen, geboortedata en telefoonnummers die op een hackersforum te koop worden aangeboden voor 35 duizend euro. RDC heeft Fox-IT, expert op het gebied van cybersecurity, ingeschakeld om te onderzoeken hoe de gegevens buiten het domein zijn belandt. Daarnaast is er aangifte gedaan bij de politie. Dat maakt de dataleverancier bekend.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen hierdoor getroffen zijn. Volgens de hackers gaat het om 7,3 miljoen personen, maar bepaalde gegevens kunnen volgens het onderzoek van dezelfde mensen zijn. Criminelen azen al langer op persoonlijke gegevens om door te verkopen. 

RDC is een onderzoek gestart naar het datalek, waarbij het datalek is aangegeven bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt RDC-woordvoerder Joris van Meel aan Automotive. Het gaat onder andere om data die wordt gebruikt voor de apk-mailings van Care-Mail.  “RDC kreeg gisteren een melding dat de gegevens te koop worden aangeboden, waarbij wij een onderzoek zijn gestart. Het blijkt om gegevens te gaan uit de periode september 2018 tot januari 2019”, aldus Van Meel. Volgens de woordvoerder is er geen sprake geweest van een hack, zo blijkt uit eigen onderzoek. “Dat blijkt uit onze security-loggegevens. We onderzoeken nu hoe de gegevens dan wel buiten ons domein terecht zijn gekomen.”

De autobranche werd eerder al geraakt door een datalek bij VWPFS-dochter Autocash.

RDC doet aangifte na mega datalek | Fleet&Mobility

RDC doet aangifte na mega datalek

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Het gaat om NAW-gegevens, kentekens, e-mailadressen, geboortedata en telefoonnummers die op een hackersforum te koop worden aangeboden voor 35 duizend euro. RDC heeft Fox-IT, expert op het gebied van cybersecurity, ingeschakeld om te onderzoeken hoe de gegevens buiten het domein zijn belandt. Daarnaast is er aangifte gedaan bij de politie. Dat maakt de dataleverancier bekend.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen hierdoor getroffen zijn. Volgens de hackers gaat het om 7,3 miljoen personen, maar bepaalde gegevens kunnen volgens het onderzoek van dezelfde mensen zijn. Criminelen azen al langer op persoonlijke gegevens om door te verkopen. 

RDC is een onderzoek gestart naar het datalek, waarbij het datalek is aangegeven bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt RDC-woordvoerder Joris van Meel aan Automotive. Het gaat onder andere om data die wordt gebruikt voor de apk-mailings van Care-Mail.  “RDC kreeg gisteren een melding dat de gegevens te koop worden aangeboden, waarbij wij een onderzoek zijn gestart. Het blijkt om gegevens te gaan uit de periode september 2018 tot januari 2019”, aldus Van Meel. Volgens de woordvoerder is er geen sprake geweest van een hack, zo blijkt uit eigen onderzoek. “Dat blijkt uit onze security-loggegevens. We onderzoeken nu hoe de gegevens dan wel buiten ons domein terecht zijn gekomen.”

De autobranche werd eerder al geraakt door een datalek bij VWPFS-dochter Autocash.