Lichte groei in zakelijke leaseautovloot: +0,8%

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Zowel zakelijk als privé groeide het leaseautopark. (Foto: Shutterstock)

Volgens de VNA dankt de zakelijke personenautovloot zijn groei aan de “sterke arbeidsmarkt”. De zakelijke personenautovloot is in september 2021 met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van eind 2020. De toenemende economische groei vertaalt zich ook in de bestelautomarkt, die nam in omvang met 5,6 procent toe ten opzichte van eind 2020. Het private lease park groeide tot en met het derde kwartaal met 6,1% ten opzichte van eind vorig jaar.

De groei in het derde kwartaal zelf (tov Q2) was 0,8 procent voor de zakelijke personenautovloot, 2,1 procent voor de privateleasevloot en 1,2 procent groei in het bestelautopark.

E-bikevloot groeit

Verder valt het de VNA op dat steeds meer leden fietslease aanbieden. Het park van de VNA-leden telt inmiddels bijna 21 duizend e-bikes en speed-pedelecs. Dit jaar was tot en met het derde kwartaal sprake van 63 procent groei ten opzichte van eind 2020.

De voornaamste uitdagingen voor verdere groei zijn, volgens de VNA, de hoger wordende bijtelling voor EV’s in 2022 en de leveringsproblemen van nieuwe auto’s als gevolg van het wereldwijde chiptekort. En beide komen op een vervelende manier, samen, ziet de branchevereniging. “Een hogere bijtelling in 2022 leidt tot een run op elektrische auto’s in het laatste kwartaal van dit jaar; die auto’s zijn alleen niet in voldoende mate voorhanden”, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik. “Het gevaar daarbij is dat men uiteindelijk uitwijkt naar een minder duurzame keuze.”

Lichte groei in zakelijke leaseautovloot: +0,8% | Fleet&Mobility

Lichte groei in zakelijke leaseautovloot: +0,8%

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Zowel zakelijk als privé groeide het leaseautopark.
Zowel zakelijk als privé groeide het leaseautopark. (Foto: Shutterstock)

Volgens de VNA dankt de zakelijke personenautovloot zijn groei aan de “sterke arbeidsmarkt”. De zakelijke personenautovloot is in september 2021 met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van eind 2020. De toenemende economische groei vertaalt zich ook in de bestelautomarkt, die nam in omvang met 5,6 procent toe ten opzichte van eind 2020. Het private lease park groeide tot en met het derde kwartaal met 6,1% ten opzichte van eind vorig jaar.

De groei in het derde kwartaal zelf (tov Q2) was 0,8 procent voor de zakelijke personenautovloot, 2,1 procent voor de privateleasevloot en 1,2 procent groei in het bestelautopark.

E-bikevloot groeit

Verder valt het de VNA op dat steeds meer leden fietslease aanbieden. Het park van de VNA-leden telt inmiddels bijna 21 duizend e-bikes en speed-pedelecs. Dit jaar was tot en met het derde kwartaal sprake van 63 procent groei ten opzichte van eind 2020.

De voornaamste uitdagingen voor verdere groei zijn, volgens de VNA, de hoger wordende bijtelling voor EV’s in 2022 en de leveringsproblemen van nieuwe auto’s als gevolg van het wereldwijde chiptekort. En beide komen op een vervelende manier, samen, ziet de branchevereniging. “Een hogere bijtelling in 2022 leidt tot een run op elektrische auto’s in het laatste kwartaal van dit jaar; die auto’s zijn alleen niet in voldoende mate voorhanden”, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik. “Het gevaar daarbij is dat men uiteindelijk uitwijkt naar een minder duurzame keuze.”