CBS: Aantal verkeersslachtoffers stijgt met 11 procent

Maarten Maarten
• Laatste update:
Er is opnieuw een stijging van het aantal verkeersslachtoffers (foto: Shutterstock)

Er zijn in 2018 bijna 11 procent meer verkeersslachtoffers gevallen dan in 2017. Dat is de grootste toename sinds 1989. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Er vielen vooral meer dodelijke slachtoffers onder inzittenden van personenauto’s en bij fietsers en scootmobielrijders. Vooral bij ouderen boven de 70 jaar steeg het aantal verkeersdoden, van 35 naar 66. Maar ook onder jongeren van 15 tot 25 jaar is het aantal verkeersdoden toegenomen: van 34 tot 52. Een derde van alle verkeersdoden is om het leven gekomen door een aanrijding met een personen- of bestelauto, vrachtwagen of bus, terwijl 21 procent verongelukte door een botsing met een boom of ander voorwerp. 

In 2014 kwam er een einde aan een decennia lang durende daling van het aantal slachtoffers. De overheid en branche-organisaties spannen zich daarom al jaren in om het aantal verkeersdoden drastisch omlaag te krijgen. Mede door de verplichtingstelling van ADAS wordt op Europees niveau getracht het aantal verkeersongevallen te verminderen. 

Wegennet

Het aantal fietsers dat dodelijk is verongelukt steeg vorig jaar met 10 procent (van 206 naar 228). Volgens het CBS is het algemene beeld dat de fiets een risico is voor ouderen en de auto voor jongeren. Van alle fietsdoden was twee derde tussen de 50 en 85 jaar oud. Onder 18 tot 25 jarigen is 68 procent van de dodelijke slachtoffers als inzittende omgekomen bij een auto-ongeluk. 

Het is opvallend dat vooral het aantal verkeersdoden in de provincie Noord-Brabant sterk is gestegen. In 2018 werden daar 150 dodelijke slachtoffers geteld, terwijl dat er in 2017 98 waren. De stijging kan het CBS nog niet verklaren. Dat er veel ongevallen zijn, komt volgens het CBS omdat Noord-Brabant het meest uitgebreide wegennet heeft.

CBS: Aantal verkeersslachtoffers stijgt met 11 procent | Fleet&Mobility

CBS: Aantal verkeersslachtoffers stijgt met 11 procent

Maarten Maarten
• Laatste update:
Er is opnieuw een stijging van het aantal verkeersslachtoffers (foto: Shutterstock)

Er zijn in 2018 bijna 11 procent meer verkeersslachtoffers gevallen dan in 2017. Dat is de grootste toename sinds 1989. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Er vielen vooral meer dodelijke slachtoffers onder inzittenden van personenauto’s en bij fietsers en scootmobielrijders. Vooral bij ouderen boven de 70 jaar steeg het aantal verkeersdoden, van 35 naar 66. Maar ook onder jongeren van 15 tot 25 jaar is het aantal verkeersdoden toegenomen: van 34 tot 52. Een derde van alle verkeersdoden is om het leven gekomen door een aanrijding met een personen- of bestelauto, vrachtwagen of bus, terwijl 21 procent verongelukte door een botsing met een boom of ander voorwerp. 

In 2014 kwam er een einde aan een decennia lang durende daling van het aantal slachtoffers. De overheid en branche-organisaties spannen zich daarom al jaren in om het aantal verkeersdoden drastisch omlaag te krijgen. Mede door de verplichtingstelling van ADAS wordt op Europees niveau getracht het aantal verkeersongevallen te verminderen. 

Wegennet

Het aantal fietsers dat dodelijk is verongelukt steeg vorig jaar met 10 procent (van 206 naar 228). Volgens het CBS is het algemene beeld dat de fiets een risico is voor ouderen en de auto voor jongeren. Van alle fietsdoden was twee derde tussen de 50 en 85 jaar oud. Onder 18 tot 25 jarigen is 68 procent van de dodelijke slachtoffers als inzittende omgekomen bij een auto-ongeluk. 

Het is opvallend dat vooral het aantal verkeersdoden in de provincie Noord-Brabant sterk is gestegen. In 2018 werden daar 150 dodelijke slachtoffers geteld, terwijl dat er in 2017 98 waren. De stijging kan het CBS nog niet verklaren. Dat er veel ongevallen zijn, komt volgens het CBS omdat Noord-Brabant het meest uitgebreide wegennet heeft.