CBS: volledig elektrische autovloot passeert 100.000-grens

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De volledig elektrische auto's, zoals de Tesla model 3, zitten in de lift. (Foto: Shutterstock)

De Nederlandse vloot van volledige elektrische auto’s (het CBS spreekt van FEV’s) is de 100 duizend stuks gepasseerd: Er stonden in januari dit jaar 107 duizend FEV’s geregistreerd, een stijging van 140 procent ten opzichte van begin 2019. Er staan 91 duizend plug-in hybrides (PHEV) op kenteken, een daling van 3 procent. Dit jaar is de FEV-vloot voor het eerst groter dan die van de PHEV’s. Dit meldt het CBS op basis van cijfers van de RDW. Eerder concludeerde Arval al dat ‘Nederland koploper duurzame mobiliteit’ is.

De totale vloot van elektrische auto’s (FEV+PHEV) is nu een kleine 200 duizend stuks, een toename van 43 procent ten opzichte van begin 2019. Dat die toename geheel op het conto van de volledig elektrische auto is toe te schrijven, is niet verwonderlijk: de groei in PHEV’s stagneerde na 2016, toen deze auto’s onder het reguliere bijtellingstarief kwamen te vallen.

Voor volledig elektrische auto’s gold vorig jaar een bijtelling van 4 procent. Vooral in december 2019 schoot het aantal registraties omhoog, omdat sinds dit jaar de bijtelling 8 procent is. Ook in Europa was er een toename van volledig elektrische auto’s te zien.

fev phev 2020cbs

CBS: volledig elektrische autovloot passeert 100.000-grens | Fleet&Mobility

CBS: volledig elektrische autovloot passeert 100.000-grens

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De volledig elektrische auto's, zoals de Tesla model 3, zitten in de lift. (Foto: Shutterstock)

De Nederlandse vloot van volledige elektrische auto’s (het CBS spreekt van FEV’s) is de 100 duizend stuks gepasseerd: Er stonden in januari dit jaar 107 duizend FEV’s geregistreerd, een stijging van 140 procent ten opzichte van begin 2019. Er staan 91 duizend plug-in hybrides (PHEV) op kenteken, een daling van 3 procent. Dit jaar is de FEV-vloot voor het eerst groter dan die van de PHEV’s. Dit meldt het CBS op basis van cijfers van de RDW. Eerder concludeerde Arval al dat ‘Nederland koploper duurzame mobiliteit’ is.

De totale vloot van elektrische auto’s (FEV+PHEV) is nu een kleine 200 duizend stuks, een toename van 43 procent ten opzichte van begin 2019. Dat die toename geheel op het conto van de volledig elektrische auto is toe te schrijven, is niet verwonderlijk: de groei in PHEV’s stagneerde na 2016, toen deze auto’s onder het reguliere bijtellingstarief kwamen te vallen.

Voor volledig elektrische auto’s gold vorig jaar een bijtelling van 4 procent. Vooral in december 2019 schoot het aantal registraties omhoog, omdat sinds dit jaar de bijtelling 8 procent is. Ook in Europa was er een toename van volledig elektrische auto’s te zien.

fev phev 2020cbs