Infrastructuur Overig

Laatste update:

CBS: Autokosten minder sterk gestegen dan OV-kosten

Autokosten stegen minder fors dan OV. (Foto: Shutterstock)

Van de autokosten stegen de parkeertarieven (+38,7%) en de verzekeringen (+54,6%) het sterkst.

De prijzen van het openbaar vervoer zijn de afgelopen tien jaar sterker gestegen dan de autokosten. Dat blijkt uit onderzoek van CBS. In vergelijking met 2009 is het reizen met het trein, bus, metro of taxi bijna 30 procent duurder geworden, terwijl de kosten voor het rijden met een eigen auto met zo’n 25 procent stegen.

Van de autokosten stegen de parkeertarieven (+38,7%) en de verzekeringen (+54,6%) het sterkst. De aanschaf van een auto en benodigdheden werd 18 procent duurder – dat is gelijk aan de gemiddelde stijging van alle consumentengoederen en -diensten. Het onderhoud bij de dealer steeg met bijna 25 procent, meldt het CBS. De brandstofprijs steeg in vergelijking met 2009 met bijna 26 procent.

Bij het openbaar vervoer valt vooral de meest recente prijsstijging (+5,5%) op, wat vooral te wijten is aan de verhoging van het btw-tarief. Opvallend is dat nergens in Europa de prijzen van het openbaar vervoer het afgelopen jaar zo sterk stegen als in ons land. 

CBS: Autokosten minder sterk gestegen dan OV-kosten | Fleet&Mobility

CBS: Autokosten minder sterk gestegen dan OV-kosten

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Autokosten stegen minder fors dan OV. (Foto: Shutterstock)

De prijzen van het openbaar vervoer zijn de afgelopen tien jaar sterker gestegen dan de autokosten. Dat blijkt uit onderzoek van CBS. In vergelijking met 2009 is het reizen met het trein, bus, metro of taxi bijna 30 procent duurder geworden, terwijl de kosten voor het rijden met een eigen auto met zo’n 25 procent stegen.

Van de autokosten stegen de parkeertarieven (+38,7%) en de verzekeringen (+54,6%) het sterkst. De aanschaf van een auto en benodigdheden werd 18 procent duurder – dat is gelijk aan de gemiddelde stijging van alle consumentengoederen en -diensten. Het onderhoud bij de dealer steeg met bijna 25 procent, meldt het CBS. De brandstofprijs steeg in vergelijking met 2009 met bijna 26 procent.

Bij het openbaar vervoer valt vooral de meest recente prijsstijging (+5,5%) op, wat vooral te wijten is aan de verhoging van het btw-tarief. Opvallend is dat nergens in Europa de prijzen van het openbaar vervoer het afgelopen jaar zo sterk stegen als in ons land.