Zuid-Holland koploper autodiefstal

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dit blijkt uit de voertuigdiefstalcijfers per provincie die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) vandaag bekend maakte.

Na Zuid-Holland lopen volgens AVc ook inwoners van Noord-Holland (847 gestolen auto’s) en Noord-Brabant (799 gestolen auto’s) een relatief groot risico om slachtoffer te worden van het dievengilde. De voertuigcriminaliteit is het laagst in Friesland (41) en Zeeland (24).

Dalende trend
De stichting wijst er wel op dat autodiefstal al jarenlang een dalende lijn vertoont en op dit moment een factor drie lager is dan in 1995, toen er in de eerste zes maanden nog 13.533 auto’s onvrijwillig van eigenaar verwisselden. Die voortzettende dalende trend (-7,8% in de periode tot en met juni dit jaar) is met name toe te schrijven aan een betere beveiliging van jonge auto’s en aan het gegeven dat landen steeds meer gegevens uitwisselen, waardoor het voor de autodief lastiger wordt om gestolen voertuigen te herregistreren.

Accent op oudere voertuigen
Dat voertuigcriminelen zich steeds vaker op oudere voertuigen richten is ook duidelijk zichtbaar in de statistieken van AVC. Terwijl het aantal gestolen auto’s in de leeftijdscategorie tot en met 4 jaar in de eerste helft van het jaar met ruim 24 procent daalde van 1.926 tot 1.455, was in de categorie van 5 tot en met 7 jaar sprake van een stijging met 27 procent van 1.101 tot 1.398 gestolen voertuigen.

VW Golf meest diefstalgevoelig
In de ranglijst van meest diefstalgevoelige auto’s staat de VW Golf bovenaan, gevolgd door de VW Polo, de BMW 3-serie en de Opel Corsa. In gemiddeld een kwart van de gevallen keren gestolen exemplaren weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Met één uitzondering: van de Audi A5 werden in het eerste halfjaar 81 exemplaren gestolen en daarvan werd er volgens AVC niet een teruggevonden.

Zuid-Holland koploper autodiefstal | Fleet&Mobility

Zuid-Holland koploper autodiefstal

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dit blijkt uit de voertuigdiefstalcijfers per provincie die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) vandaag bekend maakte.

Na Zuid-Holland lopen volgens AVc ook inwoners van Noord-Holland (847 gestolen auto’s) en Noord-Brabant (799 gestolen auto’s) een relatief groot risico om slachtoffer te worden van het dievengilde. De voertuigcriminaliteit is het laagst in Friesland (41) en Zeeland (24).

Dalende trend
De stichting wijst er wel op dat autodiefstal al jarenlang een dalende lijn vertoont en op dit moment een factor drie lager is dan in 1995, toen er in de eerste zes maanden nog 13.533 auto’s onvrijwillig van eigenaar verwisselden. Die voortzettende dalende trend (-7,8% in de periode tot en met juni dit jaar) is met name toe te schrijven aan een betere beveiliging van jonge auto’s en aan het gegeven dat landen steeds meer gegevens uitwisselen, waardoor het voor de autodief lastiger wordt om gestolen voertuigen te herregistreren.

Accent op oudere voertuigen
Dat voertuigcriminelen zich steeds vaker op oudere voertuigen richten is ook duidelijk zichtbaar in de statistieken van AVC. Terwijl het aantal gestolen auto’s in de leeftijdscategorie tot en met 4 jaar in de eerste helft van het jaar met ruim 24 procent daalde van 1.926 tot 1.455, was in de categorie van 5 tot en met 7 jaar sprake van een stijging met 27 procent van 1.101 tot 1.398 gestolen voertuigen.

VW Golf meest diefstalgevoelig
In de ranglijst van meest diefstalgevoelige auto’s staat de VW Golf bovenaan, gevolgd door de VW Polo, de BMW 3-serie en de Opel Corsa. In gemiddeld een kwart van de gevallen keren gestolen exemplaren weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Met één uitzondering: van de Audi A5 werden in het eerste halfjaar 81 exemplaren gestolen en daarvan werd er volgens AVC niet een teruggevonden.